1. hani eline "arka planı bulanık yapabilen" herhangi bir makineyle (d-slr yani) 3-5 fotoğraf çekip de kendini fotoğrafçı ilan edenleri bilirsiniz. hatta bunlar kendini fotoğrafçı ilan etmekle de kalmaz, sosyal medyada isimlerinin sonuna "photography" koymayı ihmal etmez.

    işte bilgisayarlı fotografi, bu arkadaşların fotoşop öğrenmişlerinin icra ettiği sanat dalıdır.

    aslında fotoğrafçılık, fotoğrafı çekmek/yakalamak ve işlemek/düzenlemek olarak iki ayaklı bir uğraştır. fotoğrafçı yalnızca fotoğrafı çekmeyle olunmuyor, işlemesini de bilmek lazım. bazen minik dokunuşlar, bazense fotoğrafı neredeyse yeniden çizmek boyutuna varabilir.

    bilgisayarlı fotografi sanatçılarının en çok kullandıkları cümleler genellikle "fotoşopla hallederiz" türevleri olur. onlar için fotoğrafı çekmek o kadar da önemli değildir. bilgisayarda işlemek daha önceliklidir.

    özellikle instagramda, bilgisayarla aşırı oynanmış fotoğrafları kolaylıkla ayrıt edebilirsiniz. aşırı canlı renkler, düzensiz bulanıklıklar, ortama nazaran alakasız ışık tonlamaları vs. hep bu bilgisayarlı fotografi sanatçılarının eserleridir.

    diğer yandan, biraz daha geleneksel fotoğrafçılar vardır ki onlar da photoshop bilmek zorunda olmalarına, bilmelerine rağmen fotoğrafla oynamaktan pek haz etmezler. "ne görüyorsam onu çekmeliyim" diye uğraşırlar. ancak bu gerçekten zordur. o yüzden bf'ler(*:bilgisayarlı fotografici) iki karede istediklerini alırken diğerleri yeterince tecrübe sahibi değillerse istediği kare için onlarca fotoğraf çekmektedirler.

    elinizde fotoğraf makineniz varsa, fotoğraf çekiyorsanız bu işin bilgisayar ayağını da öğrenmenizi tavsiye ederim.

    yok, ben bunlarla uğraşamam derseniz, yeninesil çift kameralı telefonların çoğu bir çok şeyi yazılımsal olarak kendi yapıyor. "portre" moduna alın insan çekin, "manzara" moduna alın dağ-taş çekin. kendinden fotoşoplu. oh. mis.