1. bilim; gerçekliktir.
    bilim; deneydir.
    bilim; gözlemdir.
    bilim; meraktır.
    bilim; amaçtır.
    bilim; araştırmaktır.
    bilim; soru sormaktır.
    bilim; evreni anlama ve anlamlandırma çabasıdır.

    insanlar, bilimin onlara sundukları nimetleri seviyorlar ama bilim insanının sorduğu soruları sevmiyorlar.

    bilim iyi ya da kötü değildir ama her iki amaçla da kullanılabilir.

    (bkz: atom bombası)

    (bkz: rosetta uzay aracı)
  2. türkiye'de hiçbir kıymeti olmadığına bugün itibarıyla kesin karar verdim. buranın insanları yaptığınız, bildiğiniz hiçbir şeye kıymet vermezler çünkü. bilimin ne olduğunu bilmeden de saldırırlar. bunların entel versiyonları da "sanat için sanat" olayına neredeyse taparken; "işime yaramayan bilimi ben napayım, boşa uğraşıyorsunuz işte" olarak nitelendirmekten de çekinmezler. bilimin hiçbir şeyi mutlak doğru olarak kabul etmemesi ilkesini "aslında bunu keşfetmişler ama; yalan dolan bu yarın aksine karar verilir" olarak çekinmeden yorumlarlar.

    onlarca mühendisler her şeyi kafasına göre yapan, 4 sene boyu, "işte öyle integral falan öğrenmiş" adamlar olarak yorumlarlar.
    koskoca tıbbı "bizi kandiriyürler" perspektifinden görürler. kanserin ilacı varmış da bize vermiyorlarmış adamları da bunlardır.
    psikiyatrinin bir bilim olduğuna inanmazlar. onlar için psikiyatri "doktorlar depresyon sitres diye bişey uydurmuşlar bir şey bulamayınca söylüyolar yua"dır
    yazılımların gökten zembille indiğini düşünürler. her yazılımın öyle bodoslamasına, hiçbir kalifikasyona ihtiyaç olmadan yapıldığını sanırlar. okulunu okumayı gereksiz görürler. web sitelerini yaptırmak için da 50 lira teklif ederler.
    onlar için her an, teknoloji artık zirve noktasına gelmiştir ve ötesine ihtiyaçları yoktur. teknolojik gelişimin temel bilimlerden bağımsız olduğuna inanırlar.
    temel bilimlerin aslında hiçbir işe yaramadığını düşünürler. bundan önce bulunmuş bilgiler gökten zembille inmiş, ve gerisinin araştırılmasına artık gerek yoktur. zaten bulunacak ne kaldı caanım?

    ve en ama en kötüsü, bu işlerin okulunu okumuş insanların anlattıklarına katiyen inanmazlar. bilimcilerin boşa uğraştıklarını düşünürler. daha "gerçek" işlere odaklanması için nasihatlerde bulunular.

    bu yüzden bu ülkede ne 1000 yıl önce ne de 1000 yıl sonra bilim falan yapılamayacak. bu kafa ve mahsülleri yüzünden.

    sevgili halkım;
    sizden iğreniyorum. iyi geceler.

    sizlere minik istatistikler vereyim de nasıl bir treni kaçırıyorsunuz anlayın.

    * bilgisayar bilimi hakkında bilinen şeylerin tamamı son 60 yılda bulundu. bundan önce leibniz, newton gibi adamlar 300 yıl önceden olası bilgisayarların ne çeşit bir sayı sistemi kullanmaları gerektiğini ortaya koymuşlardır.

    * 200 yıl önce betonarme yoktu.

    * alexander fleming, ilk antibiyotiği keşfettiğinde yıl 1928'di.

    * tıp şu anda 6 senede bir bildiği bilgilerin tamamı kadar yeni bilgi üretiyor. 1900-2000 yılları arasında insanlığın başından 1900 yılına kadar bulunmuş tıbbi bilginin yaklaşık 20 katı kadar yeni bilgi bulundu. insan ortalama ömrü 40'tan 70'e çekildi.

    * dünyada renkli yayına 1950'de geçildi.

    * internet icat edileli 25 yıl oldu. 25 yıl!

    insanlar bir yerlerde bir şeyler yapıyorlar, hiç haberiniz yok. haberiniz olsa da zaten aklınız basmaz. bari aklı basanlara saygı gösterin de emeklerinin hiç olduğu hissine kapılmasın, gereksiz ve sürreal şeylere yoğunlaştıklarını falan sanmasınlar.
  3. ''bilim gerçeği bulduğunu değil, yanlışı teşhis edip onu elediğini iddia eder.'' ^:celal şengör^

    en büyük üretim, en büyük gelişim yanlışı teşhis etmek ve onu yok etmektir.. şüphesiz salt cahillik insan için kötü bir şeydir fakat zararı kendinedir.

    bir de kara cahillik vardır ki bu kara cahil dediğimiz kimseler insanlık için felaketleri doğurur. kara cahil dediğimiz kimseler inandıkları yanlıştan dönmeyen ve bu yanlışı yayma girişiminde bulunan insanlardır. işte tam bu noktada bilim yanlışı teşhis edip onu yok etmektedir ve yozlaşmayı engellemektedir.

    bilime gereken saygı gösterilmeyen ülkelerde ise yozlaşma engellenemez bir durumdur.
    gerçeklik diye önümüze sunulanlara inanmadan önce sorgulamak ve araştırmak gerekir çünkü cahillikle ancak bu şekilde mücadele edilebilir.

    “her fikri savunmaya hakkın yoktur. bilgi temelli fikri savunmaya hakkın vardır. kimse cahil kalma hakkına sahip değildir.'' ^:harlan ellison^
  4. diğer bilgi türlerinden en güçlü yanı sorgulanabilir, test edilebilir ve yanlışlanabilir olmasıdır. bir görüşe göre insanlığın en büyük keşfidir.
  5. modern bilim insanoğlunun gözlem ve algı yeteneğinin ulaştığı son noktadır, gerçek bilim ise uzun süre ulaşamayacağımız bir gizem.
  6. değişebilirdir! zaten güzel kısımlarından biri de bu bence. sabit değil; zamana, gelişen teknolojiye hem neden hem sonuç bağlamında bağlı olup en büyük tetikleyicidir.

    tanpınar'ın "değişmenin ebedi olduğu yerde güzeldir hayat!" sözünü bilimin bu özelliğine atıfta bulunmak açısından da kullanabiliriz.
    hubot
  7. kesin olmayandır.kesinliğe en yakın olandır.
  8. baş ağrı'sına hap verip geçiren bilim bu insanlık sancısına, ruhani dalgalanmalara ve sahipsiz çığlıklara sadece xanax verip yokmuş gibi mi davranacak, sayısız yüzlü bilim bunu kabullenmemeli toplumda endişe yaratan cinnet hali sorgulanmalı, çözümü olmasa bile üzerinde kritik yapılmalı. kahretsin kime neyi anlatıyorsam sağır odaya ses bombası atmış meczup biri
  9. bazı noktalarda ters düşsekte twitter'da severek takip ettiğim tevfik uyar bilimi şöyle tanımlamış
    eale
  10. bilinmeyenleri bilinir hâle getirmek amacıyla edinilen bilgilerin derlenmesi, düzenlenmesi ve sistemleştirilmesi işidir.

    bilim, bilimler topluluğunun ortak ismidir. yeni bir bilgiye ulaşma, kuramsal bilgiyi kanıtlama yöntem ve süreçleri, bilim alanları arasındaki amaç ve farklılıklara bağlı olarak farklılıklar gösterebilir.