1. bioshock serisinin ilk oyunu. andrew ryan'ın etkileyici monoloğu ile başlayan sanat eseri.

    oyunun geçtiği rapture şehrini tanıdıkça, şehrin kurucusu ryan'ın aslında objektivizmin öncüsü ayn rand'ın anagramı olduğunu ve şehrin mimari açıdan art deco akımından önemli ölçüde etkilendiğini farkediyorsunuz. dinlediğimiz ilk kayıtta altruist ve kolektivist değerlere bir reddiye var. bu değerlerin yerine; sanatçıların sansürden korkmayacağı, bilim adamlarının ahlaki ilkeler ile sınırlanmayacağı ve mükemmelin değersiz tarafından kısıtlanmayacağı bir şehir vaat ediyor ryan. şehre girerken girişe simetrik olarak yazılmış 3 kelime dikkat çekiyor. art, science, industry.

    oyunu esas önemli kılan, şehrin kayıtlarında dinlediğimiz şaşalı görüntüsünden uzak, harap olmuş hali. mad max ve fallout gibi serilerde nükleer savaş sonrasındaki post apokaliptik durum, bioshock serisinde farklı bir şekilde kendini gösteriyor. ryan'ın rapture'ı özgürlük vaat ediyordu, bir totaliter sistem eleştirisiydi. ancak yıkılmasının nedeni de totaliterleşmesi nedeniyle gerçekleşir.

    yapımcılar^:irrational games^ benzer bir temayı bioshock'un son oyununda^:bioshock infinite^ da kullandılar;

    !---- spoiler ----!

    beyaz ve hrıstiyan iktidarın altında ezilen ve fakirlikten kırılan ötekiler, farklı bir alternatif/paralel evrende isyan eder ve benzer bir katliam girişiminde bulunurlar. bir önceki evrende isyanın kahramanı olan karakterimiz, başka bir evrende isyancılar tarafından başına ödül koyulan ve öldürülmesi gereken bir karakter olur.

    !---- spoiler ----!

    nedeni basit; kahramanlar anılarda yaşamalı, somut bir gerçekliği olmasından ziyade zihinlerde soyut olarak var olmalı, yoldaşların motivasyon kaynağı olmalı. bu yüzden kahraman kavramı milliyetçi/militarist, dini/muhafazakar temalarda oldukça sık kullanılır.

    bioshock serisinde belli bir sistem eleşitirinden ziyade bir iktidar eleştirisi vardır.
    ulgan