1. ataklar halinde seyreden duygudurum bozuklugu. mani, depresyon, karma ataklar ve iyilik dönemleri olur. atak dönemlerinin belirli kriterleri karsilamasi gerekir. kimi tüm ömründe iki atak geçirirken kiminde iyilik hali olmadan ataklar tekrarlar. psikiyatrinin genetik yönü baskin hastaliklarindandir. tanisi ve tadavisi icin mutlaka profesyonel yardim gerekir. hezeyan, halusinasyon, intihar dusunceleri gibi agir ruhsal belirtiler görülebilir.
    efy
  2. bir doğru düşünün. bir ucu depresyonu diğer ucu ise mani durumunu simgelesin. sizin zihinsel ve duygusal dünyanız ise gerçeklikten bağımsız olarak bu iki uç arasında seyretsin. bu hastalığın en basit tanımı budur.
    işin üzücü tarafı ise hiç bir psikiyatr'dan bu konu hakkında yeterli bilgiyi alamamış olmam. özetle bu teşhisi koydukları durum; aşırı zihinsel aktivite, uykusuzluk, ve gerçeklik üzerinde müthiş bir gözlem gücü ve bunların getirdiği aşırı özgüven, soyutlanma vesaire... büyülü anlar yaşatabildiği gibi, birkaç ay içinde de sizi yerin dibine sokabilir. benim hastalığım daha çok manik durumda seyrettiği için zihinsel aktiviteyi düşürmek adına "seroquel" kullanıyorum. daha çok depresyon durumunda seyrettiği zamanlarda ise "selectra" ki bu güne kadar en fazla 2 dönem kullanmışımdır. malesef henüz kesin bir tedavisi bulunmamakla birlikte dönemsel dengenizi sağlamak adına doktorunuzla içli dışlı olmanız, daha önce edilmemiş muhabbetler etmeniz mümkündür. hastalığın neticeleri bireyin karakteristik özellikleriyle doğrudan bağıntılıdır. atıyorum hitler gibi bir adama böyle bir hastalık avantaj sağlayabilirdi :)
  3. iki uçlu duygu durum bozukluğu sanırsam. ikisi arasında belirli periyotlarla salınıp duruyorsunuz.

    kadıköy'de bu rahatsızlıktan muzdarip bir sürü insan var. elini atsan bipolar. bu gençliğe neler oluyor?

    şimdiden herkese geçmiş olsun. (son cümle fazla mı ileri gidiyorum dokunaklılığı içerir)
  4. epilepsi tedavisinde kullanılan lamotrijin(lamictal) tipi ilaçlarin özellikle dirençli bipolar bozukluğun tedavisinde etkili olduğu bulunmuştur.

    lamotrijin lityuma göre daha hafif bir ilaç yan etkileri daha az ve de en güzeli hayat boyu devam etmeye gerek kalmıyor. örneğin bipolar kadınların hamilelik ve emzirme döneminde lityumu bırakmaları gerekir ancak lityumu bırakabilmek de güçtür yeniden başlamak da. ancak lamotrijinde iş daha basit. bu açıdan özellikle hamilelik de düşünen kadın hastalarda daha fazla kullanılır.

    eczaneden lamictal i reçetesiz de alabilirsiniz. bu sebeple raporumun vakti gelmedi, reçetem yanımda yok ilacımı unuttum sıkıntısını da aşmış oluyoruz ki bipolarlar için tek doz ilaç eksiği bile atak tetikleyici olduğundan bu çok çok önemli benim gözümde.
  5. duygudurum düzenleyicilerinin kullanılmasına karşın ortaya çıkan mani veya depresyon ataklarını tedavi etmek için ek ilaç tedavileri yazılmaktadır. örneğin, antipsikotik ilaçlar esas olarak manik atak sırasında yazılırken, antidepresan ilaçlar yaygın olarak depresif atak sırasında verilmektedir.
    gezi
  6. sahip olduğum hastalık, maalesef bir çözümü yok ne kadar ilaç alsanız da 6 ayda bir tekrarlamak zorunda, tabii bu zaman döngüsü kişiden kişiye değişebilir. bir gün gülerken diğer gün ağır depresyona girme ihtimaliniz yüksek.
  7. bir gün akp'yken öbür gün chp, diğer gün mhp'yken ertesi gün hdp olma durumudur.
  8. 7 ay once major depresyon sonucunda "bu is boyle olmayacak" diyerek hastaneye gitmem sonucunda sahip oldugumu ogrendigim hastalik. aslinda zaten belirtiler o kadar uzun zamandir varmis ve ben anlamlandiramiyormusum ki, su saniye bu hastalik tanisinin konulmus olmasi degil korkutmak, beni rahatlatiyor. cunku hayatta vucudumun ve ruhumun verdigi anlamlandiramadigim tepkiler su an cok mantikli bir baza oturmus durumda. insanin kendini bilmedigi her durum kotu sonuclaniyor zaten, ve bununla bilmeden yasamak, bilerek ve kabullenerek yasamaktan cok daha zor ve her acidan riskli.

    isin ozunde, eninde sonunda kendini bilmeye geliyor ya hayat, o yuzden cok guzel bir sey zaten.

    not: bunlari yazarken mani episode da degilim, zaten benim bipolar tipimde mani yasanmiyor.^:swh^
  9. hastalığın en kötü tarafını sevdiklerinin çektiği bir hastalıktır. şöyle ki bir kaç hafta, bir kaç gün veya bir kaç ay gayet az uyuyan insan her fırsatta çeşitli aktivitelerde doğa yürüyüşlerinde bisiklet turlarında olan insan. yine bir kaç hafta yataktan çıkmayacak durumda yeme içmek gibi hayati ihtiyaçlarını bile kendi başına gerçekleştiremeyecek hale gelebiliyor. yakın çevreninde psikolojisini bozuyor. seninle beraber en dibi, seninle beraber en yukarıyı görüyorlar.