1. arkadaş olmak cinsiyet farklılığı yada benzer olmasıyla alakalı değildir.konuya şöyle girmek lazım aslında arkadaş olmak ne demek ?
    birlikte zaman geçirdiğin, keyif alabildiğin, yerine göre dert ortağın yaptığın hatta sana sırdaş olan biri değil mi arkadaş dediğin kavram. birde kelimenin köküne bakalım arka-taş; yani bir zamanlar savaşan askerin arkasına zırh amaçlı arkasına aldığı kendini korumaya çalıştığı bu kavram günümüze arkadaş olarak çevrilmiş yani işin özüne bakarsan güven veren diyebiliriz. ( bknz. )

    o zaman şöyle bakalım;
    - hayvan besliyorsun sana sadık oluyor,
    -günlük tutuyorsun sana sırdaş oluyor,
    -yemek pişiriyorsun sana yerken keyif veriyor,
    -müzik dinliyorsun derdine ortak oluyor,
    bunları sana yapanın birinin insan olmasına gerek olmadığı zamanlarda sana arkadaş olan bu canlı cansız kavramlara arkadaş muamelesi yaparken niye kendine en yakın cinsin cinsiyet farkından dolayı arkadaş olamayacağı sorusuna düşüyoruz? aklıma tek bir şey geliyor fikirlerimizi cinselliğe çeken o dayatmalarla dolu yaşamlarımız bizi bu soruya düşürüyor yani kaba tabirle uçkurumuza sahip olamamak, üzgünüm ama cevap bu.

    Hala daha kadın erkeğin arkadaş olamayacağını savunacak birileri varsa sizin mantalitenize göre kendi hayatımdan ahlaksızlığın medeniyet çatısı altında sunulması örneklerimi verebilirim
  2. cevap sigmund freud'dan gelsin;

    "bir erkek birlikte olmak istemeyeceği bir kadınla asla arkadaş olmak istemez."
  3. "erkek ile erkek arasında sevgi imkansızdır çünkü cinsel ilişki olmamalıdır ve erkekle kadın arasında arkadaşlık imkansızdır çünkü cinsel ilişki olmalıdır."

    james joyce, dublinliler

    düzeltme: artık buna katılmıyorum: herkes herkesle arkadaş da olabilir, cinsel ilişkiye de girebilir. alıntıdaki cümle homofobiktir.

    (11.04.2021)
  4. when harry met sally filminin konusudur. filmde de bu soru tartışılır ve harry bir kadınla erkeğin hiçbir zaman arkadaş olamayacağını söyler. çünkü taraflardan biri mutlaka diğeri için cinsel çekim hissedecektir.

    ben de bu zamana kadar hep bir kadınla erkeğin arkadaş olabileceğini düşünmüştüm. ama hayır yanılmışım. ancak cinsel bir yakınlık hissetmediğiniz insanla ilişkinizi mecburen arkadaşlık seviyesinde tutuyorsunuz ayrıca bu dahi zamanla değişiyor taraflardan biri mutlaka diğeri için farklı bir şeyler hissediyor.
  5. durumu şartlar düzenler. toplum içerisinde bir kadın ile bir erkek kesinlikle yakın arkadaş olabilir, fakat aynı kadın ve erkek bir uçak kazası neticesinde ıssız bir adada 30 gün geçirirlerse karı koca olurlar.

    bu konu hakkındaki asıl tartışılması gereken toplum içinde bile ıssız ada kafasında yaşayan ilkel türlerdir.
  6. şimdiye kadar ki tecrübelerimle cevaplamak gerekirse;uzun süreli kadın-erkek arkadaşlıklarında başlarda bu amaç güdülmesede kişilerin karşı tarafı birlikte geçirilen uzun süre zarfında çok daha yakından tanıması,arkadaşlık gereği onunla sevinip onunla üzülmesi,karşılıklı birbirinin fikirlerini önemsemesi,cinsel hormonlar,birbirlerine içlerine dökmesi ve birbirleri hakkında gerektiğinden fazla bilgi edinmeleri ve biribirleriyle bol vakit geçirmeleri sonucunda birisi karşı tarafa iyiden iyiye bağlandığını farkına varır fakat başlarda bunu kabullenmekte zorlanır ve bu bağlanmayı çok iyi arkadaş olduk diye yorumlar,kendini kandırır.bu durumu kendine itiraf ettikten sonra acaba o da benim gibi düşünüyor mu diye kendi kendini kesin cevabı olmayan sorular sormaya başlar.uzunca bir sürede bunu itiraf etmez,edemez çünkü karşısındaki insanı kaybetmek istemez ve ister istemez karşısındaki kişiye daha çok bağlanmaya,daha çok vakit geçirmeye,daha çok öpmeye,daha çok sarılmaya, daha çok gözlerinin içine bakmaya,onu daha çok mutlu etmeye çalışır.duygularını her ne kadar gizlemeye çalışsada başaramaz ve haliyle karşıdaki kişi odun olmadığı ve birbirlerini çok iyi tanıdıkları için hareketlerden kıllanır ama yok,olmaz,yapmaz öyle şey der.hatta bunu düşündüğü için kendini bile suçlar ama aklına girmiştir bir kere o andan sonraki her hareketinde acaba diye aklında bir soru işareti oluşur ama emin değildir kaybetmemek içinde korkar açıklamaktan.sonunda öyle bir an gelirki karşıdakini isteyen kişi dayanamaz açıklar veya cesaretliyse dudaklarına yapışır.eğer karşı tarafta ona karşı boş değilse çok güzel bi ilişkinin ilk adımları atılır... evet bu mutlu sondu.bu olayın birde benim yaşadığım kötü finali var.karşı tarafın itirafından sonra korkup ne yapacağını bilmeyip arkadaşlığı bitirirseniz seven taraf için daha büyük olmak üzere iki kişi için de büyük bir yıkım gerçekleşir.
  7. samimiyet derecesine göre değişken birlikteliktir. konuyla ilgili olduğunu düşündüğüm bir sayfa;

    (bkz: atları bağlayın geceyi burada geçireceğiz)

    !---- spoiler ----!

    dedim ki: "kalbinin bir ucunu bir başkasınınkine teyellemek istiyor insan. hepsi hepsi bu.”

    dedi ki: "yaşlanıyorsun.”

    okuldan arkadaşım. lise yıllığıma yazılmış onlarca "hep arkadaş kalacağız" sözünü tutmuş tek kişi. hayat onca evirdi çevirdi, salladı, büktü, kırdı geçti, biz kopmadık. her şey değişti, benim ona baktığımda gördüğüm, onun bana baktığında gördüğü yeniyetme aynı kaldı. arka sıramda oturdu yedi koca sene. onun bir yaz tatilinde insanüstü bir başarıyla beden eğitimi dersindeki boy sırasında en sondan en başa ışınlandığı, sesinin erkeklikle çocukluk arasında bir yerde tarazlandığı yıllarda girdi hayatıma. benim memelerimin henüz çıkmadığı, ama allah'tan umudun kesilmediği yıllar. defterden yırttığımız sayfalara yazdığımız mektuplarla başladı arkadaşlığımız. birbirimizden ödünç aldığımız kitapların arasına sıkıştırıp, değiş tokuş ettiğimiz dünyalarımızdı o yeniyetme mektuplar. yok, aşık falan değildik birbirimize. bilakis o başka birini seviyordu. ben başka. bizimkisi iki vurgun kalbin dayanışmasıydı daha çok. ben hayatı bir erkeğin gözünden görmeye yelteniyordum onunla. o da benden kadınların neden bu kadar anlaşılmaz olduğunu öğrenmeye çalışıyordu. ama çuvallıyorduk sıklıkla.

    onun kalbi, sınıfın her konuda yaşından büyük demeçler veren, kuvvette muhtemel geleceğin feminist avukatı neslihan'daydı. benim kalbimse karşı sınıfta. müzisyen bir çocukta. okulun bahar şenliğinde sahnede iki akor basarak nazarımda 'rock star' nişanına layık görülmüş, şu ince uzun, az konuşan çocuklardandı. kulağında mütemadiyen kulaklık, elinde adını hiç duymadığım yazarların kitapları. kızların hepsi hastaydı ona. deri ceketle gelirdi okula. onu sabahları öyle görüverince koridorda, saçlar yataktan yeni kalkmış, hafif kambur, bir sessizlik çökerdi sanki dünyaya ya da bilmiyorum bir tek bana öyle gelirdi galiba. gözümün önüne hâlâ, sahnede o gün wish you were here'ın boktan bir versiyonunu çalan elleri geliyor. o zamanlar, kulaklar sağır elbet. o ne çalsa, benim için başyapıt. şöyle bir geri atsa başını, parmaklarını gezdirse gitarın perdesinde, nasıl çaldığı umurumda değil, kulaklarımın uğuldamasına yetiyor.

    aklımızın devre dışı, sadece kalbimizin olduğu yıllar, bilirsin. kalp "git" diyor, gidiyoruz. "sev" diyor, seviyoruz. teneffüs zilinin çalması yetiyor sırtımızın ürpermesine. koridorda iki saniye de olsa yan yana durup bir çift laf etme ihtimali var ya o kızla ya da o çocukla. elini tutmak, hafta sonu kadıköy'de bir kafede buluşmak, sinemanın karanlığına saklanmak falan, işin o kısmına öyle uzağız ki. bakmıyor bile bize o kızla o çocuk. şikayetçi değiliz ama. yoksunluğumuzu allayıp pulluyoruz aklımızın içinde, minik kağıtlara yazıyoruz kargacık burgacık, iyi geliyor. gizliden gizliye seviyoruz üzülmeyi. yeni mektuplar yazacak malzemeyi sağlıyor bize üzülmek. genç werther görse acır halimize. öyle şelale duygularımız. hormonlar damarlarımızda köpük köpük dolaşırken, cemal süreya'yı keşfetmişiz bir de. sevda sözleri. insanın ergenlikte kendine hiç acıması yok. kadıköy' de bir sahafta bulup almıştım kitabı. her yere götürüyordum yanımda. bütün şiirler ezber. onun eli bir kızın, benim elim bir oğlanın eline değmemiş, süreya bir güzel derman oluyordu erotik dokunulmazlığımıza. aklımıza o vakitler ne olduğunu pek anlamadığımız ama yine de kapılıp gittiğimiz tuhaf şeyler getiriyordu. birbirimizden utanma sıkılmamız da yok. aynı takımdayız çünkü. aynı tavanın balığıyız. her şeyi yazıyorduk mektuplara.

    matematiğim yetmedi hesaplamaya, "kaç yıl oldu?" dedim. durdu, düşündü, "25," deyiverdi. gümüşlük'te denize sıfır bir masada oturmuşuz 25 yıl sonra, "iyi ki hâlâ var" diye geçirdim aklımdan.

    iki gün önce aramış, "bodrum'a gidiyorum. hadi atlayalım arabaya, birlikte gidelim," demiş. bırakıp her şeyi kaçıvermişiz birkaç günlüğüne.

    bakıyorum yüzüne, bitkin. bir evlilik gömdü yakın zamanda. onca yoğunluğuma rağmen bu zamansız kaçamağa hayır diyemeyişim ondan. bana ihtiyacı olduğunu biliyorum. saçlarındaki beyazların kahverengilere galibiyetine ramak var. benim bedenimse yerçekimiyle savaş halinde. onun tersine hiçbir şeyi gömmedim epeydir. hiçbir şeyi doğurmadığımdan olacak. ne bir evlilik ne bir çocuk. merhabasız, vedasız geçti son birkaç yılım. iyi de oldu şimdi düşününce. insan bazen başlamasa ya hiçbir şeye. dursa öyle.

    kafamı çevirip denize baktım. kaç tane içtik allasen? efkâr çıkıp geldiğine göre gün boyu saklandığı yerden, aklım zamanda yolculuğa çıktığına göre, ben şahsen beş taneyi devirmiş olmalıyım çoktan. onu bilmem.

    -"neslihan n'apıyor? şu ortaokuldaki bilmiş neslihan. hiç haber aldın mı?" dedim.

    şaşırdı önce, beni tanıyor, üzerinde durmadı zamansız sorumun.

    -"evlenmiş o da," dedi. "kızı olmuş. ev yemekleri yapan küçük bir restoran açmış levent`te. hikâyenin tamamı bu kadar.”

    - “avukat olamamış demek. benim gitarcı ne yapıyor acaba?” "onun da rock star olmadığı kesin. belki marmaris’te falan şu yazlık barlardan birinde mfö şarkıları çalarak yaşlanıyordur."

    -"bana yar olmadı ya, kimseye de olmamıştır umarım," dedim.

    -"o kaybetti," dedi. güldük.

    güldürmeyi başardı beni yine. benim gibi doğuştan kasvet sever birini, güldürmek kolay değil hiç, ama onun için kolay. sohbetin ağlamaya en imkân tanıyan anında bile saçma sapan bir laf edip dağıtıverirdi bulutlarımı. iyi ki vardı gerçekten. zor da olsa aklımı, benim çöp bacak gitarcıdan, avukat olamamış geveze neslihan'dan alıp bugüne, denizle karanın birleştiği yere kurulmuş rakı masasına getirmeyi başardım. işin içine rakı girince, bir hal geliyor ya insanın üzerine, bıraksalar dünyayı ele geçirirsin, öyle kocaman bir cesaret doldu içime. bu cesaret kısmını içimden mi yoksa dışımdan mı söyledim, bilemedim. utandım biraz. 25 yıl sonra garip geldi onun yanında, ondan utanmak. hiç hesapta yokken "peki, biz ne yapıyoruz?" diye sordum.

    gözlerini kaldırıp masadan yüzüme baktı. durdu önce. ne ima ettiğimi anlamaya çalıştı. bıyığını düzeltti. bu kadar alkollü olmasa bir bakışta ciğerimi okurdu ya, emin olamadı. bir şey diyecek gibi oldu. bekledim. gülümsüyor mu? bozuldu mu? bilemedim. sırtımızda eylül yeli, iki 39, bakıştık. kafasını denizden tarafa çevirdi. güldü. ben tedirgin bir şekilde, elimden bırakamadığım çakmağa takla attırıp duruyordum beyaz örtünün üzerinde.

    "belki," dedi, verdiği es sonsuzluk kadar uzun geldi, "en başından beri burnumuzun dibinde duran bir şeyi ıskaladık biz." başım dönüyordu, "lakin her pozisyonu da gole çevirecek değiliz ya!"

    lafı biter bitmez, gök gürültüsüne benzer bir kahkaha kopardı. peşinden garsona el sallayıp, hesabı istedi. yağmur geliyordu.

    !---- spoiler ----!
  8. çok da güzel olur. bence sağlıklısı da budur. erkek erkeğe nereye kadar aga? sürekli askerdeymiş gibi. karşı cins ile olan arkadaşlıklarda rekabet olmayacağından insanlar daha az maske kullanır. ama siz istemeseniz de sürekli süper ego devrededir ve bekçilik yapar. sarhoşsanız, taraflardan birinin duygusal çalkantılı bir dönemiyse ve başbaşa kalmışsanız, sabaha birbirinizin yüzüne bakamaya utanacağınız bir performansa imza atmış olabilirsiniz. ha, şöyle bir söz var; "hiç bir erkek sevişmek istemeyeceği bir kadınla arkadaş olmaz". ne derece doğru bilemem. tahminen sözlükte dişi şahsiyet eser sayıda olduğundan, iki yönden bakış açısı yakalayamayabiliriz.
  9. her erkek ve kadın birbirinden etkilenecek diye bir kural yok. herkesle o kafayla tanışırsanız tabi karşı cinsinizle arkadaş falan olamazsınız. herkese potansiyel ilişki gözüyle bakmamak gerekir ki eğer onun ayrımına varırsanız gayette güzel arkadaşlıklarınız olur. benim en yakın arkadaşlarımdan biri erkek. kimi zaman kendi cinsime anlatmak istemediğim karşıdan yorun almak istediğim konuları rahatlıkla anlatabiliyorum. her zaman kendi bakış açınızla olaylara yaklaşmanız yanlış. iki taraftan da çözümlemeli ona göre yaklaşmalısınız. bu durumda da karşı cinsin fikirlerine ihtiyacınız var. senin göremediğin tarafları görüp sana anlattığında gerçekten anlatmakla ne kadar doğru yaptığınızı göreceksiniz.
    bu dediklerimi düşünerek yaklaşırsanız bu başlığa yakın arkadaşlarınız arasında bir erkek ya da kadın arkadaşınızın(karşı cinsiniz hangiyse) olması gerekliliğini farkedebilirsiniz.
  10. cevabı bulunamamış sorulardandır.

    arkadaş olmanın amacına bağlı olarak değişen çok bilinmeyenli bir denklemdir aslında.
    mahi