• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.77)
birdman - alejandro gonzalez inarritu
bir dönemin 'birdman' adlı süper kahraman filmleri serisiyle ünlenen oyuncusu riggan, broadway'de kendi yönettiği ve başrolünde yer aldığı bir oyunun son hazırlıklarını yapmaktadır. ancak provalar esnasında oyunculardan biri beklenmedik bir biçimde yaralanır ve yerinin acil olarak doldurulması gerekir. lesley ve onun en yakın arkadaşı olan jake'in önerisiyle bir zamanların gözde yıldızı olan mike shiner ile anlaşılır. riggan sahneye çıkma hazırlıkları yaparken en başta mike shiner ardından ise oyuncu olan sevgilisi laura, kişisel asistanlığını yürüten kızı sam ve mükemmeliyetçi eski karısı sylvia baş etmek durumunda kalır. riggan kendine yeniden prestij kazandırmasını beklediği bu oyunu, beklentilerin aksine olumlu tepkiler kazanması için elinden geleni yapacaktır.


  1. çekim tekniği, arka planda çalıp duran davul solosu çok başarılı. ve elbette "a thing is a thing not what is said of that thing" cümlesi benim için en can alıcı detay. yalnız o kadar oskarı toplayınca, iyi filmden anlamadığımı anladım.
  2. şimdi sitede en beğenilen filmlere bakıyorum. çoğu filmin senaryosuna bakılarak oy verildiğini düşünüyorum. iyi bir senaryo akışı varsa, sürprizler doluysa, sonu şaşırtıcı ise film güzel bulunabiliyor. fakat iyi filmin tek özelliği senaryo mu? maalesef insanlarımızın sinema bilgisi öyle ahım şahım bir şey olmadığı için senaryoyu tek geçerli kriter olarak görüyorlar. tamam "itirazım var" gerçekten güzel film ama 9.6 'yı hak ediyor mu ya da birdman'den daha mı iyi? bakıyorum the dark knight'a. güzel bir film ama o kadar. başyapıt değil kesinlikle. ama whiplash öyle mi? ya da boyhood? birdman'e hiç değinmiyorum bile. birçok yönetmen bu filmleri ağızları açık seyretmiştir. birdman'in tutulmamasının sebeplerinden biri de senaryonun çok klişe gibi gelmesi. fakat iyi filmi iyi film yapan sadece senaryosu mu? ya da oyuncuların çok başarılı olması mı? önce iyi filmin ne demek olduğunu öğrenmemiz gerekiyor. siz hiç düşündünüz mü oscar'da en iyi kostüm tasarımına kadar birçok ödülün neden olduğunu? eğer senaryo ve oyunculuklara bağlı olsaydı iyi film ne gerek vardı kostüm ya da ses dallarına? belki de olması gereken daha birçok ödül dalı var. o yüzden filmi izlerken tek bir alandan bakmamak gerekiyor. siz alfabeyi yeni öğrenip roman okumaya çalışan kişilersiniz.
  3. gerçekten özgün bir konu üzerine yapılmış en iyi psikoloji filmlerinden biridir. oscarları toplayıp toplamaması önemli değil konuyu işleyiş tarzı , filmin müzik geçişleri ve sahne geçişleri gerçekten efsane.
    sezar
  4. !---- spoiler ----!

    izleme kardeş zamaninin bir değeri olsun

    !---- spoiler ----!
  5. sanatın gişeye yenik düşmesini ve sinemanın görsel şov saçmalığına indirgenmesini eleştiren iñarritu filmi. ayrıca filmin 3 başrol oyuncusunun da daha önce süper kahraman filmlerinde oynayanlardan seçilmesi hoş bir ironi olmuş.
    kahve
  6. vicdan mı cüzdan mı
  7. bu filmi beğenmeyenler; zaten sizin o bayıla bayıla izlediğiniz yüksek bütçeli aksiyon, bilim kurgu, süper kahraman filmlerini eleştiriyor filmin içinde.
  8. yok izlemeyin demeyeceğim, izleyin nasıl bir şey olduğunu siz görün. filmi izlemeden oscar'ın büyüsüne kapılıp büyük beklentiye girmeyin.
    tamamen şişirilmiş bir balondan ibaret. ne sağlam filmler vardı halbuki.

    bundan sonra benim için oscar bitmiştir.
  9. ortalamanın üstünde bir film. kesinlikle sürükleyici, dürtükleyen bir yapım. ama ne yazık ki insan karşılaştırmadan edemiyor. boyhood ve grand budapeşt hotel varken bu filmin oscar alması hafif tabirle özensizliktir. film sadece teknik yönden incelenmemeli kanımca. klasik çatışma olan sanatın amacına değinmiş film. ayrıca sanatçının en büyük arzusu olan özgünlük mücadelesini de hakkıyla işlemiştir. efsane olarak değil sadece kaliteli olarak sayabiliriz bu filmi.