1. biyoloji alanında işlerin, tek bir insanın hesaplayabileceğinden çok daha karmaşık hale gelmesiyle beraber ortaya çıkmış bir bilim dalı. bu bilim dalının amacı ve özelliği biyolojik veriyi bilgisayar metotlarıyla işleyip idare edebilmektir. bilgisayarlar verinin işlenmesi için yardımcı araç olarak kullanılır. veri onlar sayesinde analiz edilir ve depolanır.

    insanda on binlerce gen ve bir sürü değişken koşul olduğunu düşünürsek, tek bir bilim insanının bir hastalık üzerine hangi genlerin, hangi koşulların etki ettiğini bulması zor bir olaydır. tam da o anda bilgisayarların hesaplama gücü yardımınıza yetişiyor ve işleri daha kolay hale getiriyor.

    gelecek için mükemmel bir alan olmakla beraber önü de hayli açık. data scientist(*:veri bilimci) sıfatıyla moleküler biyoloji alanında avrupa'da ve amerika'da çokça iş bulunabilir. Akademisyenlerin bu alanda işlerini kolaylaştırmayı kendine amaç edinmiş programlama dilleri ve framework'ler bulunuyor. bunlardan birini öğrenip, biraz da biyoloji tabanlı çalışırsanız işe dahil olabilirsiniz (tercihen bilgisayar veya biyolojinin (veya tıp, moleküler biyoloji vb.) birinin ana dalınız olması artı olacaktır).

    bu işler için yakın zamana kadar python programlama dili kullanılıyordu (numpy, scipy gibi kütüphaneler yardımıyla), hala da kullanılıyor ancak bu konu hakkında sıfırsanız, modaya ve mantığınıza uyup r programlama dili öğrenmeniz tavsiyemdir. r dili, tam da bu iş için tasarlanmış, kullanımı kolay bir dildir. built-in dediğimiz tarzda kendinden gelen çeşitli istatistik modülleri, grafikler çıkarmak için modülleri, sıralı dizileri işleme yeteneği bakımından iş için çok uygun. hızlı çalışması gereken çekirdek kısımların ise c ile yazılması en uygunu.

    bu alandaki en büyük sorun, aşırı büyük verileri hızlıca işlemek ve depolamaktır. canlı genomları devasa boyutlarda veri barındırır, bunları işleyip analiz etmek için de konuya iyi hakim olmak gerekiyor. bazen günlerce bilgisayarları açık bırakıp verinin işlenmesini beklemek, depolama için terabaytlarca alan gerekli.

    yeni başlayanlar için güzel bir klavuz olarak bioinformatics guide for molecular biologistskitabını önerebilirim (en azından bana önerilen de bu) bazı temel şeyleri bildiğinizi varsayarak anlatım yapılıyor.