• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.33)
black panther - ryan coogler
"babasının ölümünden sonra wakanda kralı olan t'challa, hakkı olan tahta sahip çıkmak için teknolojik açıdan ileri seviyedeki, izole halkına geri döner."


  1. 4 dalda oscar'a aday gosterilip 3 tanesini almasi kimini sasirtmis olabilir ama film siyahi toplumunda buyuk ses getirdi. (bkz: 91. oscar ödülleri)

    hem gise basarisi olarak hem de toplumda etkisi dikkate alindiginda akademinin yillardir suren irkci yaklasimlarini duzeltmeye calisma istegiyle beraber bu tarz yapimlar adindan soz ettiriyor. hatta son yillarda sunucu olarak siyahi oyunculari davet etmeleri ve o oyuncularin adaylar arasinda siyahilerin olmamasini elestirmesi ile bu gunlerin gelecegini haber veriyorlardi. chris rock sunucu oldugu yil bu konuda elestiri yapmisti hatta kevin hart'in sunucu olmasi ile ilgili de sorunlar yasandi. bir odul verme sirasinda bu tarz bir elestiri vermisti. siyahi oyuncular ve yonetmenler akademide gormezden geliniyor seklindeydi elestiri. devam eden yillarda zaten get out jesti ile gonulleri alindi black community'nin o gazla jordan peele yeni filme basladi.

    neyse kisa keseyim, black panter bir super kahraman filminden ziyade gecmiste siyah toplumunun yasadigi ayrimcilik ve ezilmenin yarattigi etkiyle olusturulmus bir utopyadir.
  2. filmin metakritik yorumlarına bakarken iki şey farkettim. ilki, bazi köşe yazarları ve elestirmenler 90 ve üzeri puan vererek sizi onlarca yorumla filmin ne kadar iyi olduğuna, mutlaka gelmiş geçmiş en iyi filmler listesinde olmasına gerektiğine ikna etmeye çalışıyor. metascore belirleyen 55 yorumdan 55 i de olumlu. ne reklammiş arkadaş.

    ikincisi ise, komik bir şekilde olumsuz yorumlardan birinin şöyle olması;

    -stoopidman / mar 22, 2019

    this movie would be great, but there are too many black people. i thought that we lived in an era of equality. there's not enough diversity, where are the asians, latinos, native americans, arabs, and indians. hollywood is more progressive than this, i am disappointed.

    (bkz: entry nick uyumu)

    bence bahsettiğim her iki yorumunda ortak özellilği, holivud'un politically correct koridorunda sıkışmış olması.

    neyse. filmin king's sunset ve diğer müziklerini söyleyen abimiz senegalli efsane baaba maal. mutlaka dinlenmeli.

    (bkz: deliya - baaba maal)
    (bkz: mariama - baaba maal)


    not: bahsedilen olumsuz yorum kullanıcı yorumlarından.