1. en iyi gitaristlerin çıktığı veya en iyilerinin tercih ettiği müzik çeşidi.

    (bkz: albert king)
    (bkz: b.b. king)
    (bkz: big joe williams)
    (bkz: buddy guy)
    (bkz: chuck berry)
    (bkz: elmore james)
    (bkz: eric clapton)
    (bkz: freddie king)
    (bkz: Hubert Sumlin)
    (bkz: jeff beck)
    (bkz: jimmy hendrix)
    (bkz: Jimmie Vaughan)
    (bkz: john lee hooker)
    (bkz: johnny winter)
    (bkz: j.j. cale)
    (bkz: keb mo)
    (bkz: kenny wayne sheppard)
    (bkz: Lightnin' Hopkins)
    (bkz: muddy waters)
    (bkz: Robert Johnson)
    (bkz: Rory Gallagher)
    (bkz: Stevie Ray Vaughan)
    (bkz: yavuz çetin) ^:ek kontenjandan ^

    sıralı tam liste için tıklayınız^:swh^.
  2. amerikan arabeski.

    blues'un en temel hali üç akor içerir. tonik yani temel akor dört ölçü çalınır, sonra iki ölçü toniğin dördüncü akoru (subdominant) çalınır ve tonik akor tekrar iki ölçü çalınır. ardından bir ölçü toniğin beşinci akoru (dominant), bir ölçü dördüncü akoru ve nihayetinde iki ölçü tonik çalınarak tüm motif tamamlanır (bkz: 12 bar blues) . akorlar genelde yedili major akorlardir. dokuzlu da calınabilir.

    popüler bir örnek vermek gerekirse geleceğe dönüş 1'de marty mcfly unutulmaz johnny b. goode performansından önce orkestraya yanılmıyorsam "12 bar blues in b. for changes just follow me" gibisinden bir şey söylüyordu. bu şarkıda yukarıdaki ölçü sayılarında si majör, la majör ve fa diyez majör akorları kullanılıyor.

    blues'da hem ana motifte hem de sololarda yarım ses denilen sesler kullanılır. bu sesler 12 adet nota arasında kalan ara seslerdir - misal fa ile fa diyezin arasındaki ses. gitaristler bu sesleri çıkarmak için teli hafifçe yukarı kaydırırlar. piyanisler ise yan yana iki notaya aynı anda basarak bu efekti elde etmeye çalışırlar. bu efekt blues'un acılı havasını yaratır.

    blues soloları temelde minör pentatonik gam denilen beş notalı gam üzerinde gezinilerek çalınır. yukarıda bahsettiğim gibi yarım seslerle sololar süslenir. bunun yanında tonik notanın bemol beşlisi de sıkça dahil edilir. bazı geçişlerde tonik nota üzerine kurulan minör pentatonik majör gam ile değiştirilir. clapton'ın gençlik sololarında (bkz: cream) bunu sıkça duymak mümkündür. yanılmıyorsam subdominantın minor pentatonik gamı toniğin majör pentatonik gamına denk geldiği için bu geçişler güzel bir efekt yaratır.

    her ne kadar alfabesi kısıtlı olsa da kalpten gelen ve kolay iletilen bir müzktir. caz dünyasının içine girmek isteyenler iyi gitaristleri dinleyerek, sololarını çalışarak işe başlayabilirler.
  3. sürekli aynı parçayı dinliyormuş hissi veren tarz.
  4. bana hep ulus baker'i hatırlatan müzik türü.
    sezgi
  5. şu anda herhalde pergeli 20 km radius ile açsam, o dairenin içerisinde benden başka kimsenin dinlemediği müzik türü.