• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (5.00)
bombshell - jay roach
skandal, yönetmenliğini jay roach'un yaptığı, başrollerini charlize theron, nicole kidman ve margot robbie'nin paylaştığı bir amerikan biyografik-dram filmidir.


  1. yerel ve evrensel ölçekte kadın sorunsalı, sorunları ve haklarına bazı insanların aşırı olarak bile tanımladığı ama bence o bile yetersiz ölçüde, ölçütte, ölçekte ilgili ve duyarlı bir duygu ve düşünce dünyasına sahip,kadınlarla yatıp kadınlarla kalkan bir insan olduğum için iki elim kanda olsa izleyeceğim bir filmdi.

    bak şu allah’ın işine, tamamen tesadüf charlize theron ve margot robbie oynamıyor muymuş filmde. konuya ve sorunsala o kadar yoğunlaşmışım ki sinema salonunun kapısına varana kadar haberim bile yoktu. hay allah.

    film ehh işte, vasat, charlize theron ve nicole kidman’ın oyunculukları çizgi ötesi. kidman’ın performansları uzun zamandır bu seviyede, theron’da yavaş yavaş o düzeylere geliyor.

    spoiler verme pahasına üstü örtülü küçük bir yorum yapmak istiyorum; harvey weinstein olayına oldukça benziyor. o zaman da naçizane benim fikrim aynıydı ve takip edebildiğim kadarıyla süreç içinde o görüş daha hakim oldu.

    bulundukları yerleri verdikleri tavizlere borçlu olanlar drama queenliğe, ayazda bir yürekliğe oynamasınlar. onlar bu düzenin nedenleri, sonuçları ve ürünlerindenler.

    gerçek mağdurlar o tavizleri vermeyi kabul etmeyip, reddedip hak ettikleri yerlere gelme şansı bulamayanlar, gelemeyenler. hatta naçizane bence tavizleri verenler gerçek mağdurlar açısından değerlendirildiklerinde zalimler arasında sayılabilirler.

    bu weinstein'ın durumunu değiştirmiyor tabii. elbette, weinstein pislik herifin tekiydi, teki.

    ekleme: görsel yanlış olmuş. moderasyondan ricam düzeltmeleridir.^:swh^
  2. medya sektöründe kadınlara yönelik tacizleri gözler önüne serme gayesi var gibi görünüyor başlangıçta. medyanın kadını sergilenen, bakılan bir nesne gibi kullanışı anlatılıyor. ama filmin izleyicisine verdiği asıl mesaj bunun tam aksi sanki.

    uygunsuz teklifleri hür iradeleri ile kabul edip, kariyer basamaklarını hızla tırmanan karakterler yıllar sonra mağdur rolüne bürünüyorlar. içine girmeyi tutkuyla arzuladıkları sektör onları metalaştırıyor, farkındalar, sistemin yaratıcıları arasındalar hatta. ama bundan da mağdur olma zamanı geldiğinde, ondan da mağdur oluyorlar. bu işin gerçekte böyle olduğunu düşünmüyorum kesinlikle, fakat film durum sanki böyleymiş gibi bir tablo çiziyor.

    feminist bir çizgide duruyormuş gibi görünen; kadın düşmanı, ikiyüzlü bir film izlemiş gibi hissettim. oyunculukları bir kenara koyacak olursak, filmi beğenmedim.