1. birkaç yıldır kullandığım deterjan. dağılmaması, köpürmemesi veya temizlememesi gibi bir sorunla karşılaşmadım henüz ama son günlerde zararlı olduğuna dair haberler artmaya başladı.

    bir seferinde teketek bilim'de bir uzmana denk geldim. kim olduğunu bilmiyorum, program tam da bitmek üzereydi ama adam zararlı bir şey bu dedi. fatih altaylı da, "şimdi zamanımız kalmadı. yine gelin ve bor'u başka bir programda konuşalım" dedi. programın tekrarını da yakalayamadım.

    huylandım tabii. kaşıntı falan da başladı (işte bunlar hep psikoloji). neyse, bir araştırdım biraz. birkaç yerde yazdığına göre "The European Union (EU) added borates to a list of banned minerals, which required detergent makers to decrease their use of boron following an EU ruling that determined continuous exposure may be harmful". yani bora sürekli maruz kalmanın zararlı olabileceği kanısına varıldığı için, avrupa birliği deterjan üreticilerinin deterjanlarında bor kullanımını azaltmaları gerektiğine karar vermiş. kaynak 39'uncu sayfa

    ama amerika da bizim gibi. anladığım kadarıyla çatır çatır kullanıyorlar. avrupa mı fazla huylu acaba? yıllarca bi şey olmaz diye radyasyonlu çay içirdiler bu memlekette. kafamda deli sorular. bilemedim. seviyorum da (yani bir deterjan ne kadar sevilebilirse işte) ağır kokmuyor diğer deterjanlar gibi.