• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.60)
bowling for columbine - michael moore
amerika’da son senelerde küçük çocukların çevreye saçtığı dehşetle birlikte boyutlarını görmeye başladığımız silah kültürünü inceleyen ilginç bir belgesel. moore film için, silahların amerikan kültürünün bir parçası olduğunu savunan ve silah fetişisti bir kuruluşun başkanlığını yürüten, eski bir oyuncu olan charlton heston ve dehşet saçan küçük çocuklara ilham verdiği iddia edilen marilyn manson gibi ünlü adlarla bu hassas konuyu ele alıyor. michael moore’un gösterime girdiği festivallerde büyük beğeni alan ve bolca ödül toplayan film , tüm zamanların en iyi belgeseli filmi seçildi.


  1. !---- spoiler ----!

    silahlanma karşıtı bir belgesel. micheal moore bundan sonra sağlık ve sigorta sektörü üzerine ve olmazsa olmaz 9/11 üzerine iki film daha yaptı. aynı formattalar ve her üçü de izlenesidir. amerika'nın göründüğünden daha problemli bir ülke olduğunu gözler önüne seriyor. her konuyu amerikaya bağlayanlar (!) için güzel bir referans olacaktır kanımca.

    !---- spoiler ----!
  2. columbine lisesi katliamını gerçekleştirenlerin katliam öncesi bowling oynamaya gittikleri iddiasından dolayı bu isim verilmiştir ama daha sonra bu bilginin gerçek olmadığı anlaşıldı.
    amerika'daki bireysel silahlanmanın ne seviyede olduğunu görmemizi sağlayan güzel bir belgesel.
  3. katliam sonrası suçlu arayışına verilen cevaplar şu şekilde;
    -mariyn manson. bu zaten her açıdan ahmakça. metal müzik dinleyen birinin cinayet işleme ihtimali pekala sıradan vatandaşla aynı olabilir.
    -amerika'nın şiddetli tarihi. fakat görüyoruz ki amerika tarihinde en kanlı katliamları barındıran ülkelere kıyasla yüzlerce kat daha fazla sayıda silahlı cinayet oranına sahip.

    amerikanın kısa tarihini anlatan mini animasyon çok güzeldi ve sonrasında moore öenmli bir noktaya değiniyor. amerikakorkuyla beslenen ve mütemadşyen bir tehditin varlığıyla korkutulan bir toplum. ama bu korku eninde sonunda "zenci adam"a varıyor. korkulan arılar bile "afrikalı arılar".
    yıllar geçtikçe suç oranı azalırken ve şehirde önemli bir hava kirliliği sorunu varken medya ve politikacılar oranı aslında az olan siyah adam suçlarına dikkati çekerek toplumda silahlanmyı arttırırken hava kirliğliği problemi kimsenin umrunda olmuyor.