• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.50)
böyle buyurdu zerdüşt - friedrich wilhelm nietzsche
saygılı, dayanıklı ve kuvvetli bir ruhun ağır yükleri vardır. onun kuvveti, daima ağırı ve en ağırı ister. "ağır nedir?" dayanıklı ruh böyle sorar. deve gibi diz çöker ve iyi yüklenmek ister. "yiğitler, en ağır şey nedir ki omzuma alayım ve kuvvetime sevineyim?"her türlü cefayı çekebilen ruh böyle sorar. kibirini zedelemek için alçalmak mı?hikmetiyle alay için deliliğini belli etmek midir? yoksa, zaferini kutlayan bir davadan ayrılmak mı? akıl erdirmenin çayır ve otu ile geçinmek ve gerçeğin aşkıyla ruhta açlık çekmek midir? hasta olmak ve teselliye geleni geri çevirmek ve senin istediğini hiçbir zaman duyamayan sağırlarla dostluk yapmak mıdır? bizi hor görenleri sevmek ve bizi korkutmak isteyen hayalete el uzatmak mıdır? içinde gerçek var, diye kirli sulara dalmak ve soğuk kurbağaları, sıcak yengeçleri itememek midir? bütün bu en güç şeyleri dayanıklı bir ruh yüklenir. yükünü almış ve çöl yolunu tutan bir deve gibi o da kendi çölüne doğru yürür. alışıgelmiş söylemlerin dışına çıkıp, düşünerek yaşamını önemini anlatan, insan hayatını daha da anlamlandıran bir başucu kitabını elinizde tutuyorsunuz. akıcı, doyurucu ve zengin dili ile tüm dünyada onlarca yıldır okunan eşsiz bir eser. nietzsche'nin düşüncelerinin en yüksek düzeye eriştiği olgunluk dönemi, 'böyle buyurdu zerdüşt' adlı bu eseri ile başlar. bu eser, nietzsche felsefesi'nin de ana kitabıdır.(tanıtım bülteninden) (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)


  1. uyku üzerine olan kısmı şahsımı oldukça etkilemiş kitap. daha önce düşünülmemiş konularda düşünmeye zorluyor okuyanı. bunu da öyle size evrenin sırrını altın tepside verir gibi değil, sanki bilerek ve isteyerek dolambaçlı metaforlar ve olay zincirleri şeklinde vererek yapıyor. her sayfayı en azından 2 defa, paragrafları ise duruma göre 2-3 defa okumak gerekebiliyor. sanırım biraz erken okuduğum için de tekrardan okumam gerekecek.

    üstinsana giden yolu göremeyen, bununla uğraşmayan insanlara eleştiriler de barındırıyor. "dünyada en iyi şeyler bile bir göstereni olmazsa değersizdir. işte halk bu şovmenlere büyük adam der. halk pek anlamaz bu iyi şeylerden ama büyük şeylerin şovmenlerinden hoşlanır"(*:pazar yerindeki sinekler üzerine) kısmında da görüldüğü gibi. nietzsche insanı aşılması gereken bir eşik olarak görüyor. eşiği aşabilen kişilere de üstinsan diyor. üstinsana giden yolda bizlere yol gösterici olması için de bu kitabı yazıyor.

    !---- spoiler ----!

    uyku ile alakalı olan kısımda, zerdüşt uyku konusunda ün yapmış bir bilgeyi dinlemektedir.

    bilge, iyi uykunun kıymetli bir şey olduğunu ve onun bir erdem göstergesi olduğunu söyler. iyi bir uyku için tüm gün uyanık kalmak gerekir. nasıl açken beden rahatsızlık duyup uyurken zorluk çıkarıyorsa, ruh da aç kaldığında uykuda öyle huzursuzluk çıkarır der. uyanıkken kötü şeyler yapan insanın ruhu iyiliğe aç kalır ve bu onu uykusundan alıkoyar der. iyi uyuyabilen insanın ruhu toktur der.

    bunun üzerine zerdüşt; ne mutlu o gözlerinden uyku akanlara! çünkü neredeyse dalacaklar uykuya, der.

    !---- spoiler ----!