1. genellikle ağaçlarda yaşayan ve hızlı bir şekilde renk değiştirebilen sürüngen türüdür. bukalemunların renk değiştirme özellikleri sinir sistemlerinin denetiminde olan bir süreçtir, yanlış bir şekilde söylendiğinin veya sanıldığının aksine doğrudan çevreye uyum sağlama amacıyla ilgili olarak gelişmez. bukalemunun rengi, bulunduğu ortamın şartlarına uyum sağlamaktan çok, aldığı güneş ışığının şiddetine ve korku, endişe, heyecan gibi sinir sistemini uyaran duygularına bağlı olarak değişir.

    bukalemunlar, çoğunlukla madagaskar ile orta ve güney afrikada yaşamaktadırlar. gövde yapıları ağaçların üzerinde yaşamaya elverişlidir. halat gibi kıvrılı, uzun kuyruklarını dolayarak ağaç dallarından aşağı doğru sarkabilirler. yine, halat gibi kıvrılı, uzun dillerini kırbaç gibi hızla ileriye doğru sarkıtarak, dillerinin ucundaki yapışkan yumruyla yakaladıkları böceklerle beslenirler. su ihtiyaçlarını ise genellikle ağaç yapraklarında biriken yağmur damlalarından karşılarlar. koni biçiminde birer kapakla örtülü irice ve patlak gözleri, birbirlerinden bağımsız hareket eder. bu sayede bukalemunlar, iki gözüyle farklı farklı yönleri süzebilirler. fakat, yakından izlemeleri gereken şeyleri, her iki gözünü aynı yere odaklayarak incelerler.
  2. 160’tan fazla türü olan bu sürüngenler, çoğunlukla Madagaskar adasında bulunur. türlerin yarısından fazlası orada yaşar. boyları 1.5 santimle 75 santim arasında değişir. bukalemunlar da birçok sürüngen gibi etoburdur. çekirge, peygamber devesi ve böcek yerler.

    herkesin bildiği en önemli özellikleri renk değiştirmeleridir tabii.
    işte buradaki gibi
    ama bilinenin aksine, bunu ortama uyum sağlamak için değil, korku, öfke gibi ruh hâllerine göre veya ısı kontrolü için yapalar.

    bir başka önemli özellikleri de, gözleridir. iki göz birbirinden bağımsız hareket edip, 180 derecelik bir bakış açısı sağlar. bukalemun böylece aynı anda iki farklı yöne bakıp, zıt taraflardaki nesneleri görebilirler. gözleri çok da keskindir. 10 metre ötedeki küçük böcekleri tespit edebilirler. ayrıca ultraviyole ışıkları da fark edebilirler.

    erkek bukalemunlarda birçok ayrıştırıcı özellik mevcuttur. birçoğunun başında boynuzlar olur. birçok kertenkelenin aksine kuyrukları tekrar büyümez.

    peki, ingilizcesi chameleon olan bukalemunun yunancada yerdeki anlamına gelen "chamai" ve aslan anlamına gelen "leon" kelimelerinden türediğini biliyor muydunuz?
  3. gerçekten çok savunmasız bir hayvan, çok yavaş hareket ediyor. korkutmak için, güle güldüren höööööhhhh diye bir ses çıkartmasından başka bir şey yapamıyor.
    bahar zamanı orman aralarındaki asfaltlarda çok telef oluyor. üzülüyorum.