1. cumhuriyet halk partisi istanbul il başkanlığına getirilmiş kadın vekil. bu hareketle chp, kendi ayağına kurşunu sıkmış ve temel ilkelerine, atatürkçü duruşuna ihanet etmiştir. ermeni soykırımını kabul etmiş bu kadın, acaba ermeni soykırımından kimi sorumlu tutuyor? çok komik. üstelik chp'de şu an. ayrıca "atatürk'ün askerleriyiz" sözünü militarist bulup "atatürk'ün yoldaşlarıyız" demeyi yeğliyor.

    türk siyasetini anlamak güç, kimin eli kimin cebinde belli de değil. chp de şu saatten sonra %20'de gezinen oylarını epey aşağıya çekecektir. bok ettiniz partiyi.
  2. hem tablette hem telefonda denedim. eğer benim beceriksizligim değilse 17/06/2017 öncesi tarihli twitlerini dondurmus/kaldırmış.

    il baskanligiyla, chp örgütüyle seçmeni arasında ki makas biraz daha açıldı.
  3. chp seçmenini temsil etmediklerini/edemediklerini göstermesi açısından hayırlı bir seçim olmuş.
  4. istanbul il başkanlığına getirilmemiş, 325 oyla seçilmiş bir siyasetçi.

    esasında bir tıp doktoru. mesleğinin icrası yanı sıra hayatı boyunca sosyal meselelerle ilgilenmiş, ancak bunu hobi olarak oturduğu yerden yapmamış, fikirleri doğrultusunda eyleme geçmiş bir kadın. bu kadının düşüncelerini eleştirirken, bu teorik ve pratik birikimini akılda tutarak eleştirmek lazım.

    ermeni soykırımını kabul ediyormuş. bu beyanını okumadım; varsın kabul etsin. chp'yi destekleyen bir kişi, soykırımı kabul eden bu şahsın il başkanlığına seçilmesini tabi ki eleştirebilir, yadırgayabilir. ancak bu konu hakkında samimi bir fikir sahibi olmak istiyorsa ve samimi bir tepki ortaya koymak istiyorsa, cevabını araması sorulardan bazıları "bu kadın salak mı, neden soykırımı kabul ediyor, neden 325 kişi ona oy verdi, neden ben soykırımı kabul etmiyorum" olmalı.
  5. zaten kadını değil kadına oy veren ve kadını mustafa kemal'in partisi chp'ye seçen zihniyeti sorguluyor ve eleştiriyoruz. anlamadan körü körüne savunuculuk yapmayın. her partinin kendi ilkeleri ve izlediği bir yol varken chp'nin kendi yolundan şaşması, kendi değerlerini yok sayması ve partiyi göz göre göre bir hiçliğe sürüklemesi mevzuundayız. yoksa kadın istediği partiden istediği adaylığını koyup seçilebilir bunda bir sakınca yok. istediği kültür birikimine sahip olabilir, bu onun bulunduğu konumun nerede olduğunu, nerede vekillik yaptığını değiştirmez.
  6. genosid, militariz, terörizm bu kavramlar sizin öyle kendi keyfinize göre kullanabileceğiniz, kendi yazdigınız tarihe göre sekillendirebileceginiz, sagını solunu büküp 'düşmana' yapiştırabileceğiniz kavramlar değil. gercekler karsısında güçlüler nasıl bugün bin tane yalan söyleyip buna inanacak insan bulabiliyorsa, geçmiste de vardı ve gerçeği değiştiremedi. bugünün gerçeklerine bile ulaşmakta zorluk çeken milyonlar varken, hatta bu gercekleri zilyon tane kanıta rağmen görmezden gelen, cok da umrunda olmayan bir kitle varken, herkes geçmişe yönelik öğretilenlere inanmayı bırakmadan ne bilimsel olur, ne solcu olur ne de sosyal demokrat.

    siz akp gibi bir illüzyon partisi, bi 'inanmak istedigimizi söylesin de arkamizdan ne is çeviriyorsa cevirsin' partisi istiyorsunuz galiba. geçmisin hatalarından siz sorumlu değilsiniz, başarılarından da değilsiniz, bugünün universal bireyi olmanızı engelleyen egemenin dizayn ettiği siyaset, sahip cıkmanız gerekense siyasal ilkelerdir. militarizm 2018 homo sapiensi icin kötüyse toplumu militarize etmeyeceksiniz, gecmiste insanlar sistemli sekilde <başka bir etnik kimliği olsa bir sorun olmayacak sekilde> oldürülmesine kapalı kapılar ardında tehcir görüntüsu verilmisse bu kötülügün sorumlusu kimse değildir. bunun tartısılmasını engellemeyeceksiniz. bugun birileri kullanacak diye yanlıslarını gizlemeyeceksiniz.

    tarihsel bilinçaltı temizlenmeden sorunlarınızdan da kurtulamazsinız. daha yanıbasımizda sistemli bir sekilde insanlar öldürülüyor, ve hicbirimiz buna karsı çıkacak güce sahip değiliz, kahvedekilere kızıp evdekilere bağıran erkeklere benziyorsunuz.

    sonuç olarak chp doğru işler yapmaya başladı, delegeler uyanmaya başladı, böyle geride kalmış milliyetçi histerilerden çok halkın iktidarını sağlayacak olanı, sosyal demokrat olmanın nasıl olacagıni ogreniyorlar.
  7. chp istanbul il başkanı.

    bu makama ilk kez bir kadın getirilmiş. bu açıdan düşününce olumlu bir gelişme gibi görülüyor. ama kadının geçmişteki tweet’lerine bakınca, chp yönetimin iddia ettiği gibi sosyal demokrat değil, kürt milliyetçisi bir çizgiye/siyasî görüşe yakın olduğu anlaşılıyor.

    bu hanımefendinin sosyal demokrat değil kürt milliyetçisi bir çizgide bulunduğunu gösteren birkaç tweet:

    → « tarihte bugün: ermeni soykırımı başladı. katledilen ermeni vatandaşlarımızı anıyoruz, 19.15'te taksim'de. »

    ermeni soykırımı ifadesi, sanki sadece ermeniler toptan yok edilmiş de türklere hiçbir şey olmamış gibi bir anlam katıyor. niye sadece ermenileri anıyor? o dönemde öldürülen türklerin canı önemsiz mi? onları da analım? bu yüzden buna soykırım demek yerine türk-ermeni katliamları, 1915 türk-ermeni çatışması veya rte’nin literatürümüze kazandırdığı 1915 olayları gibi daha kapsayıcı bir ifade kullanması gerekirdi.

    --------

    → « aslan chp, aslan bdp #savasahayir »

    çözüm süreci’ni destekliyor anladığım kadarıyla. eyvallah; çözüm gelsin, barış gelsin. güzel ütopik düşünceler. ama realist olmak lazım. binlerce insan, pkk’nın bu süreci istismar ederek silah depolamak, yollara bomba yerleştirmek, gerilla toplamak vb işler için kullanacağını defalarca söyledi. çözüm süreci’nin taviz süreci’ne dönüştüğünü bütün atatürkçüler bas bas bağırdı. bu kadın ise ya hakketen safmış, ya da bildiğimiz kürtçü bir şahıs işte. yok eğer saf ise, chp niye önemli bir koltuk veriyor? yok kürtçü ise, chp niye bünyesine alıyor? her iki şekilde de sıkıntılı.

    --------

    → kocasının domuz eti yemesi ve bunu twitter’da paylaşması (« 7 dakika önce bu tabakta domuz vardı »)

    eyvallah, ne yersen ye. kimseyi ilgilendirmez normalde. ama burası norveç değil. 20 milyonluk çomar kitlesi var. bu kitle için domuz eti yemek, adam öldürmekten çok daha korkunç bir günahtır. şimdi chp böyle “yerli ve milli olmayan” bir adayı getirerek kimden oy alacak? akp seçmenini hedeflemiyorlar belli ki... beşiktaş’ta yaşayan bir avuç ermeni ve rum’un oylarına mı talipler?

    --------

    → « sahi devlet katil olmak yerine kahraman olmayı seçseydi ne güzel olurdu? »
    pkk’nın hiç mi suçu yok peki? varsa yoksa devleti suçlamak, pkk’da en ufacık bir hata görmemek klasik kürtçü reflekslerinden bir tanesidir.

    görüldüğü gibi bu kadın sosyal demorkat değildir, hdp’de siyaset yapması daha münasip olur.
  8. garip ama, mustafa kemal'in chp'si adında bir tarihi eser arzu eden gençliğe rağmen canan kaftancıoğlu'nu seçen 325 chp delegesinin varlığını görmek sevindirici.

    biraz cesur olmazsanız ne bu toplumun yüzünü güldürebilirsiniz ne de memlekete hayrınız dokunur. korkmayın.
  9. bir "kürtçü" lafıdır tutturulmuş gidiyor. biri anlatsa da ben de öğrensem. bazi insanlar, daha egemen nedir, egemen siyaseti neye denir onu bilmiyor. bilmediğinden de 'muhalif' olarak egemenin dizayn ettiği siyasetin diliyle konuşuyor ve bu dayatmayi kabul ediyor. kullandıgı bütün cümleler iktidarın kendini temize cekmek için kullandıgı argümanlardan ibaret. egemenin ne olduğunu bilmedigi için de ahir zamanda dayatılan tahakkümün bir egemen millet asimilasyonu oldugunun farkında değil, o yuzden "kürtçü kürtçü" diye dolanıyor, guya itibarsizlastiracak. "etrafta bi sosyal demokrat gömleği var, kumaşı mühim değil bu gömleğin ama onu giyeceksem ben giyerim" diye bu itibarsizlastirma.

    egemene direnişse mesele chp secmeni daha ezilme nedir ögrenememis ki şu kadına çatıyor. 5 yıl oldu adalet yuruyusu disinda 'aman ha iktidar kullanir' demeyip cesaret ettikleri bi mesele yok. bi adım yol gittikleri de. tarihin en buyük insanlık suclari islenir bunlar 'ama işte hdpyle rerörö" diye kabuguna sinip "ama onlar da... " demekten baska bir sey bilmezler. yarın iklim değisecek ve bu egemen de yok olacak, o zaman utanacaksınız bu yanıbaşinızdaki katliamlardan.

    evet katliam ve soykırımında ayrıminı bilmeyip bir de rte tanımını alkişlayanları da gördük vesselam. yahu şu basit denklemi anlamak çok mu zor: güçlü ve dayatması ile güçsüz ve savunması savaşın eşit sartlarda değerlendirilecek alanları değildir. egemenlik baskı zorbalık güç ve yok etme... yıllarca çalısacağı düsünülen bu mekanizmanın bozduklarını düzeltememekle ugrasır durur, niye geri kaldı dersiniz ve yine aynı seyi tekrarlayan adamın ifadesini alkişlarsınız. bütün bunlarla sosyal demokratlığı övüp canan kaftancıoğlu'nu partiden gonderiyorlar. canan kaftancıoğlu size sosyal demokratlıgı oğretir de o sakat bilinçaltından kurtulup iktidardan birseyler öğrenmeyi bırakırsıniz
  10. 1960’lı yıllarda ismet inönü tarafından yapılan “chp ortanın soludur” minvalinde bir açıklama türk siyasetinin en büyük yanlış tanımlaması oldu. chp’liler bu açıklamadan sonra kendilerini ciddi ciddi solcu sanmaya başlarken, adalet partisi de bunu kullanıp “ortanın solu moskova’nın yolu” vb. açıklamalarla ülkedeki diğer kesimin temsilciliğini üstlendi.

    şimdi esas sorun şu;

    chp seçmeninin yüzde 60-70’i ulusalcı-kemalist insanlardan oluşuyor. bu kesimdeki yer yer ırkçılığa kayan milliyetçilik türkiye’de başka hiçbir oluşumda görülemeyecek oranda yüksek. mesela mhp seçmeninin önemli bir kısmı muhafazakar anadolu insanıdır. bu insanlar kürtlerden hoşlanmasa da nefret etmez. çünkü arada din bağı vardır. ancak seküler ulusalcı-kemalist kesim bu din bağını da geri plana attığı için kürtlerden, araplardan neredeyse nefret eder. (tabi burada bahsettiğim kürtler özerklik isteyen, kürtçe konuşmak isteyen, kürtçe eğitim görmek isteyen, kürt halkının yıllarca ezildiğini savunan, ben türk değil kürdüm diyen kürtler)

    ermeniler için durum daha da fena. neticede atatürk “ermenilerin bu feyizli ülkede hiçbir hakkı yoktur” demiş. ulusalcı-kemalist kesim için bu yeterli. zaten akp-chp-mhp’nin üzerinde mutabakata vardığı nadir konulardan biri “ermeni olayları”. bırakın “ermeni soykırımı” vardır demeyi, 1915’te ermenilere haksızlık yapıldı deseniz bile “vatansız piç” ilan ediliyorsunuz. “asıl soykırımı ermeniler yaptı”, “hocalı’yı niye konuşmuyorsun?” gibi cümleler de beraberinde geliyor tabii. (bu arada ben 1915’te ermenilere haksızlık edildiğini, çok acı olaylar yaşandığını kabul etsem de soykırım tanımlamasına katılmıyorum. ama ermeni soykırımı vardır diyene de saygı duyarım)

    chp seçmeninin %30’luk kesimi aleviler. bu insanlarda milliyetçilik-ırkçılık çok nadirdir. türk-kürt farketmeksizin alevi haklarını savunurlar.

    geriye kalan %10’luk kesim de gerçek solcular. bu insanlar milliyetçilik duygularını törpülemişlerdir. daha evrensel değerleri savunurlar. anti-militarist yaklaşım, azınlık hakları, feminizme kayan kadın hakları, amerika karşıtlığı vs. (bazıları duygularında samimidir. bazıları şekilcidir, sosyal medya solcusudur)

    chp yıllardır bu hatalı tanımlamayı çözemedi. ulusalcı-kemalist kesim kendini türk solunun temsilcisi sandığı için solculuk normlarını da kendilerinin belirleyeceğini düşünüyor. algoritmaları basittir;

    -atatürk eleştirilemez.
    -kürt mü? bölücülük yapmayın, siz aslında türksünüz. ne mutlu türküm diyene!
    -1915? asıl soykırımcı ermeniler.
    -kürtçe mi? öyle bir dil yok.
    -starbucks’ta toplanıp devrim yapıyoruz!
    -akp ne yaparsa yapsın kötüdür.
    -akp seçmeni hem koyun hem çomar.
    -hdp=pkk

    eğri cetvelden doğru çizgi çıkmayacağı gibi bu algoritmadan da düzgün solcu çıkmaz.

    canan hanım da bu hatalı tanımlamanın kurbanlarından biri olmuş. canan kaftancıoğlu’nun söylemlerini tasvip ediyor muyum? hayır. birçoğuna da katılmıyorum. ama kendini sol bir parti olarak tanımlayan chp’de bu tarz insanların, düşüncelerin ortaya çıkışının normal karşılanması gerektiğini düşünüyorum.

    yok eğer bunlara karşıysanız sosyal demokratız falan diye zırvalamayın. akp iktidarı sizden 5 kat daha demokrattır. (buradan akp iktidarına demokrat dediğim anlamını çıkaran ilk 5 kişiye halk tv üyelik paketi hediye)