• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (6.00)
Yazar paulo coelho
casus - paulo coelho
yanlış devirde doğmuş bir kadınım ben, hiçbir şey düzeltemez bunu. gelecekte hatırlanacak mıyım, bilmiyorum ama şayet hatırlanırsam mağdur bir kadın olarak değil, cesur adımlar atmış ve ödemesi gereken bedeli korkmadan ödemiş biri olarak görülmek istiyorum.

mata hari'nin tek suçu özgür bir kadın olmaktı: sınırlar ve sınırlamalarla dolu bir dünyada kaderine boyun eğmeyen bir kadın...

paulo coelho, 20. yüzyıl başında casuslukla suçlanarak idama mahkûm edilen mata hari ile avukatı arasındaki yazışmalardan yola çıkarak kurguladığı casus'ta bu olağanüstü kişiliği bir roman kahramanına dönüştürerek hayatın ve aşkın gizemlerini sorguluyor.


  1. paulo coelho'nun bir solukta okunan 1. dünya savaşı sırasında casusluk iddiasıyla idam edilen mata harinin hayatını kendi ağzından anlatan son kitabı.
  2. mata hari'nin aslında iyi biri olduğuna inandıran kitap.okumanızı tavsiye ederim ama okumazsanız da çok birşey kaybetmezsiniz.

    yıllar sonra mata hari' ye ölüm emrini veren savcının konuşmaları ise şöyledir.

    "elimizdeki deliller o kadar yetersizdi ki bir kediyi bile mahkum etmemize yetmezdi."
  3. ikinci bolumun sonunda oscar wilde'in 'the nightingale and the rose' hikayesini bulundurur. ilk iki bolum mata hari'nin avukatina yazdigi hayatini anlattigi mektup, son bolum ise clunet'in ona yazdigi cevaptir.
    kitabin dili cok agir degil, ilk iki bolum sonuncusuna oranla daha akici geldi bana, zaman periyodu cok daha kisa olan son bolumde avukatin ruh halini yansitabilmek icin kasitli yapilmis olabilir diye dusundum sonra. aslinda en cok mekan tasvirini aradim kitapta, odalari, sehirleri de hissetmek istedim. kisisel gorus tabi, coelho oyle uygun gormemis demek ki.