• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (5.86)
cebimdeki yabancı - serra yılmaz
yedi eski dost bir akşam yemeğinde bir araya gelmeye karar verir. herkes sofranın başında oturmuş sohbet etmekte, şen kahkahalar eşliğinde yemek yemektedir. yemek sırasında bir oyun oynamaya karar verilir. oyun oldukça basittir; herkes telefonlarını masaya koyacak, gelen her mesaj ve bildirim yüksek sesle okunacaktır. yedi dostun maskelerinin ardındaki hayatlarını ile cep telefonlarını ortaya koymaları ilişki dengelerini altüst eder. bunca zaman çok yakın dost olduklarını düşünün grup aslında birbirlerine yabancıdır.


  1. serra yılmaz'ın (sanırım) ilk yönetmenlik denemesi. yapımcıları da bkm ve ferzan özpetek.

    film çok iyi eleştiriler almış bir italyan filmin yeniden çekimi (bkz: perfetti sconosciuti - paolo genovese) . özgün bir senaryo yerine çıtası yüksek bir filmi yeniden çekip, afişe de büyük harflerle ferzan özpetek yazmanın itici yönünü görmezden gelebilecek olanlar için, 2 şubatta vizyona girecek. şahsen gidip gitmemek konusunda kararsızım.
    mesut
  2. olayların, yaşananların gösterilmesi yerine konuşarak anlatıldığı, tek mekanda geçen değişik bir film olmuş - türüne "gerilim, komedi" yazmalarından anlamalıydım zaten :). - sonu böyle olmasa mıydı acaba diye düşünmeden edemedim.

    ince, uzun bir salonda, en arkada izlememin yüzünden, filmin sonunda serkan altunorak'a gelen mesajı tam okuyamadım yalnız, filmi izlemiş ve beni ve aydınlatmak isteyen biri olursa makbule geçer :)
  3. filmden haberim yokken geçtiğimiz mart ayında tiyatro sahnesinde başka bir ad ile izledim kendisini; (bkz: mutluyduk belki bugüne kadar - paolo genovese) . bu arada filmden haberiim yok dedim ama bizimkilerin sinema salonlarına taşıdığını bilmiyordum zira burada zaten çok alakam olmadığı da ortaya çıkıyor sinema hakkında. neyse cidden ilgi alanım değildir ama söz konusu izlediğim bir tiyatro oyunu olunca, üstelik başarılı da bulduğum genel olarak, hemen açıp izledim.

    ben tiyatrodaki oyunculukları daha çok beğendim açıkçası. hele hele deniz karaoğlu üzgünüm ama çağlar çorumlu'dan çok daha iyi bir performans çıkarmış. gökçe eyüpoğlu'ndan da bahsetmesem olmaz. belçim bilgin'i hiçbir zaman beğenemedim. bu filmde de çok eğreti durmuş üzgünüm.

    yine kıyas yapacağım ama diyaloglar oyuna göre çok karaktersiz ve az kalmış. görüntü ve yemek masasını pek güzel bulduğumu söylemem lazım ama bu filme dair.

    not: pek çok ülkede senaryosu sahnelere taşınmış bir konudur. günümüz teknolojisini ve insan ilişkilerini güzel bir şekilde ortaya serip insanı silkelendiren bir yanı olduğu da aşikar. bu sebeple diğer uyarlamaları da izlemek aslında güzel olabilir.
  4. Kötü bir uyarlama olmuş. Orijinal filmde vurgulanan ve haliyle filmin mesajına katkı sağlayan bir sürü önemli nokta es geçilmiş. Castı da başarılı bulamadım, oyunculuklar vasat ve vasat altı seyrediyor genelde.

    Evler çok güzel, yemekler de öyle. Ama yemek yeme işinin filmin tamamına yayılması aşırı can sıkıcı, bir yerde bu işe nokta konulmalıydı.

    perfetti sconosciuti 'yi izlemeyenlere ısrarla tavsiye ederim. Kişiler arası ilişkilere odaklanan, gerilim dozu muazzam ayarlanmış, iyi bir film.

    bu da cebimdeki yabancı trailerı.