1. asıl adı mahmut celalettin bayar olan türk siyasetçi ,türkiye cumhuriyeti'nin 3. cumhurbaşkanı.
    düzelti : imlâ
  2. atamizin son basbakani, cumhuriyetimizin ilk sivil cumhurbaskanidir. 60 ihtilalinde idam karari alinmis ilerlemis yasindan dolayi muebbete cevrilmistir. 86’da hayata gozlerini yummustur asirlik cinar. ornek bir insan degerli bir politikacidir. degerini ne kadar bildik ne kadar tanidik tartisilir ama genclere sadece 3. cumhurbaskanimiz diye ogretmek haksizlik. mufredatlardan 15 temmuz kadar yer bulmamasi uzucu.
  3. 103 yıl yaşayan, belki de dünyanın en uzun ömürlü politikacısı unvanına sahip kişi, namı diğer son ittihatçı.
    son sıfatı özenle vurguladım, çünkü anılarda da geçer. murat bardakçı'nın "maşallah efendim, hayriye hanım'a (talat paşa'nın eşi) hürmette kusur etmiyorsunuz" sorusuna "hanımefendi şefimin refikasıdır" cevabını verir bayar. ömründe atatürk'ten inönü'ye birçok meşhur "şef"le çalışmış, hatta kendisi bizzat şef olmuş biri olarak, talat paşa'ya 100 yaşından sonra bile büyük bir saygı duymaktadır yani.

    komitacılık ruhu onda hep canlı kalmış, 27 mayıs 1960 sabahı darbeciler onu derdest etmeye geldiğinde bir komitacı gibi direnmiş, son noktada silahını başına dayayıp intihara teşebbüs etse de kurtarılmıştır. imkân olsa rahatlıkla 15 temmuzdaki recep tayyip erdoğan gibi radyodan "bizi seven tüm vatandaşlarımızı bu kalkışmaya direnmeye davet ediyorum" derdi. ama insanlar onu rte'yi dinledikleri gibi dinler miydi bilmem (halk arasında bayar adnan menderes kadar popüler değildi çünkü).