1. yaygın bilindiği üzere çoğu çelik felan değil. tenekeden hallice. içerisini ören çelik profil veya borular yok. ancak epeyce sağlamlar.

    bugün bir tanesini kümesimin muhtelif yerlerinde kullanma gayesiyle parçalama fırsatım oldu. matel aksamından insan kapısı, ahşap aksamından tavuk tahliye kapıları yapma niyetindeydim. spiral, daire testere, kaynak, balyoz, murç ne bulduysan giriştim banamısın demedi. sonunda biraz kaba kuvvet icap etti.

    konstrüksiyonu şu şekilde:

    4 mm et kalınlığında sac cnc ile işlenerek oluklu kasnağı oluşturuyor. kasnağın içinde aynı malzemeden yataklar var. her yatak kasnağa eser miktarda kaynak punto ile tutturulmuş. puntolar oldukça sağlam. kaynak makinesi ve spiral ile kesmekte epey zorlandım. yatakların içi taş yünü dolu. kasnağın her iki yüzü de 6 mm kalınlığında mdf ile kaplı. mdf kanallara oturuyor ve alttan akıllı vidayla sabitlenmiş. bu kısım zemine gömülür ve üzerine eşik taşı döşenir. yani yerinde imalattan sonra kazmadan sökmek olanaksız.

    çoklu kilit sistemi ise oldukça karmaşık ve sağlam. her bir zerresini, ardındaki mühendisliğe hayran kalarak ve zevkle soktum. ancak doğru alet ve yöntem ile açılmayacak kilit yok.