• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.60)
cet obscur objet du desir - luis bunuel
başroldeki ünlü ispanyol oyuncu fernando rey, conchita adlı genç bir kıza âşık olan ve kızın değişken hali nedeniyle cinsel arzularını doyurmak konusunda sürekli olarak hüsrana uğrayan yaşlı burjuva mathieu'yü canlandırmaktadır. kızın değişken halini ve bu iki hali arasındaki farklılığı belirginleştirmek isteyen buñuel, conchita rolü için iki ayrı aktris (carole bouquet ve ángela molina) kullanmıştır.


  1. arzunun o belirsiz nesnesi (arzunun şu karanlık nesnesi) , (cet obscur objet du désir ) sürrealist sinema akımının öncülerinden olan ispanyol yönetmen luis buñuel'in yönettiği 1977 yapımı bir filmdir. aynı zamanda bunuel' in son filmidir.
    fransa ve ispanya 'da çekilen film pierre louÿs' un la femme et le pantin adlı romanından buñuel'in kendine özgü tarzıyla sinemaya uyarlanmıştır.
  2. metaforlara fazlaca (oldukça fazla) yer veren filmleri sevmiyorsanız sıkılma ihtimaliniz yüksek bir film. ancak burjuva toplumu ve iktidar (arzu değil bu, iktidar) üzerine sağlam eleştirileri var.

    izlediğim ilk bunuel filmiydi. adamın kadın(lar)a yönelik hırsının kadına arzudan, şehvetten sıyrılıp bir çeşit iktidar oyununa dönüşünü; kadın(lar)ın kendi tercihleri ile nesne haline gelmelerinin çirkinliğini ve durmadan yinelenen av - avcı ilişkisini mide bulandırıcı ve rahatsız edici bulunca sonrasında bunuel üzerine bulduğum bir kaç yorumu okudum...hissetmem gereken tam da buymuş meğer. sorun yok. tiksinmeniz gerekiyor.

    şşt, burjuvazi, arzuyu da nesnesini de sizden öğrenecek, sizin öğrettiklerinizle yaşayacak değiliz! böyle biline :)
    mesut