1. Efendim varmış böyle bir uygulama türkiye'de. Şahsen haberim yoktu benim. 2016 şubat ayında boğaziçi üniversitesi'nde başlamış ilk olarak. Gazetede gördüğüm haberde de +400 imza ile bir fakültede tuvaleti cinsiyetsizleştirmiş odtülüler. Tabii yönetim yalanlamış mevzuyu: http://www.cnnturk.com/turkiye/cinsiyetsiz-tuvalete-odtu-yonetiminden-yalanlama

    Kadınla erkek biyolojik olarak farklı yaratıklardır. Tuvaletler de sadece boşaltım faaliyetinin yapıldığı yerler değildir. Başlı başına pisuvarın varlığı bile farkı belli eder. Kaldı ki birçok amaçla kullanılır tuvaletler. Cinsiyet ayrımı tabii ki olacak tuvaletlerde. Toplumsal cinsiyetçilik sorunun dikkat çekmek için biraz fazla marjinal bir yöntem olmuş bence. Neyse ki yaygınlaşmaz bu olay. Her türlü sapıklığın, cinsel suçun kol gezdiği ülkede düşünemiyorum böyle bir tuvalet tipini. Anca odtü ve boğaziçi'nde olur zaten, ötesi hayal bile edilmemeli.

    Bir de +400 imza ne demek? İmza her şeyi çözüyor mü? Yarın bilmem ne sikim zaim üniversitesi çıkıp da +400 imza ile yemekhaneyi haremlik-selamlık hale getirdik derse ne diyeceğiz? Demokrasi her yerde uygulanamaz. Her şeyin kaidesini de yönetilenler belirleyemez. Devlet ve idari teşkilat bunun için vardır zaten. O yüzden imza toplayarak her şeyi değiştirme fikrine fazla itibar etmemek gerek.
    ae
  2. bu cinsiyetsiz tuvalet olayi biraz abartildi. durum soyle ki; all gender restroom dedikleri olayi tum tuvaletler icin uygulayamazsin. nasil uygulayamazsin soyle anlatayim icerisinde birden fazla kabin olan, alttan ayaklarin gozuktugu yada pisuvar bulunan tuvaletler cinsiyete gore olmak zorunda. ama icerisinde sadece bir lavabo ve klozet bulunan ve dis kapisi (kabin kilidi degil) kilitlenen tuvaletleri tum cinsiyetlere serbest yapabilirisiniz. bu tum dunyada boyledir.

    benim universitemde bircok all gender restroom var ama girince kapini kilitliyorsun. alisveris merkezlerinde aile tuvaletleri var anne baba cocuk beraber girebiliyor, iceride cocuk bezleme bolumu vs oluyor. iceri girilince kapi kitleniyor.

    odtu nasil yapti bilmiyorum ama icerisinde bircok kabin bulunan, pisuvar vs olan tuvaletleri herkese acmak sacma. kendi evinizdeki tuvalet gibiyle yapisi all gender dersin, kapiya isaretini yapistirirsin.

    he kullanima ve temizlige gelecek olursak. benim calistigim yerde iki tane tuvalet var ve ikisi de all gender. temizlik konusunda bir sorun yasamadik. birkac kez etrafta kanli ped birakildi o kadar baska vukaat olmadi.

    lgbtq olayina gelirsek, evet all gender restroom bir gerekliliktir her binada olmasi gerek. alisveris merkezi, okul, kutuphane vs ama bu tuvaletler tek kisilik ve kapi distan kilitli olmali kabin kilidi degil. benim yorumlamam ve gozlemlerim boyle.

    edit: cinsiyetsiz (bu ibareyi de sevemedim) tuvalet olayina karsi degilim sadece kadin/erkek tuvaletinin yani sira tum cinsiyetler icin de bir tuvalet olmasi taraftariyim.
  3. şurada arkadaş çok güzel anlatmış ben de aynen katılıyorum. madem salt bu açılardan eşitliği ele alacağız o zaman ben de bir adım öteye taşıyayım, hamamlar da karma olsun? nasıl olsa kadın da erkek de peştemal sarınıyor? niye ayrı yapıyoruz?

    güzel ülkemde eşitlik meşitlik adı altında eşi emsali görülmemiş dangalaklıkların sergilenmesi gerçekten canımı sıkıyor.

    mahremiyet diye bir şey vardır. siz belki kendinizinkini önemsemiyor olabilirsiniz ancak diğer insanlarınkine karışamazsınız ve onları herhangi bir şeye zorlayamazsınız. özel yaşantınızda isterseniz evinize yan yana 10 tane klozet yaptırın, araya bölme de koymayın, arkadaşlarınızla topluca ihtiyacınızı görün kimse bir şey demez.

    umumun ortak kullanım alanlarında "özgürlük" yahut "eşitlik" adı altında kişilerin şahsi istekleri uygulanmaz.
  4. olayı çok yakından takip etmemekle birlikte bir kaç tuvaletin cinsiyet ayrımına sahip olması ile çözülebileceğini düşünüyorum. isteyen istediğine gider, ülke gündemini boş muhabbetle meşgul etmek çok kolay, burada bile bu sabun köpüğünden olay için akıyor girdiler. (bkz: efendim durduramıyoruz) ve (bkz: nereye sıçacak bu millet)
  5. bence en en en önce tuvalet eğitimi sıfırdan verilsin sonra cinsiyetsiz tuvalet yaparız.
  6. anahtarı, kilidi olan tek kişilik tuvaletlerde gayet mantıklı da diğer türlüsü, dünyada örneği var mıdır, yok mudur bilmem ama this is turkey. gereksiz işler.

    ekleme: şimdi ben başlıkta yazılanların çoğunu okudum. bir klasik olarak ergen özgüveniyle atarlanma, küfür kafir konuşarak kendine pek bir marjinal, pek bir zeki görünümü verdiğini düşünme hastalığı bu başlıkta da nüksetmiş. alıcısı var ki yapıyorlar ama bu küfürle konuşma işi yüksek sesle konuşmaya benzer sadece karşınızdakinin kulaklarını ağrıtırsınız.

    son olarak, aptallardan ya da aptallıktan asla ama asla rahatsız olmam ama zeki olduğunu düşünen yani boş bir öz güven sahibi bir aptal beni çok irite eder.
  7. Bu tuvalet mevzusu uzun zamandır gündemde ve gördükçe sinirim bozuluyor. Bu yüzden agresif bir yorum yapacağım ve bu yorumu sözlükte yazılanları okumadan yapıyorum yani kimse üstüne alınmasın sözüm meclisten dışarı...

    İki lobdan oluşan beyinlerinin sağ ve sol loblarını uyumlu ve randımanlı olarak kullanmayı bir türlü beceremeyen, dünyaya gözlerini açtığı anda sanki ebesi tarafından lobotomi uygulanmış embesiller yığını gibi robotik bir yaşam süren insan yığınına bir şey anlatmak gayesinde değilim ama sinir oluyorum. O israf ettikleri 100 milyar nöron ete kemiğe bürünüp tek tek götlerine girse çektikleri acı yarattıkları israfa kefaret olamayacak insanlara ne anlatacaksın? Beyinlerindeki 90-100 milyar hücrenin tamamı mı işlevsiz bunların amk kainatında...

    Tabu nedir? Tabu insanların çoğunun kullanamadığı beynini daha da işlevsiz hale getiren her türlü boktur. Kadın ve erkeklerin aynı tuvaleti kullanmasının büyük grup seks partilerine sebep olacağını zanneden şuur yoksunu varoluşsal boka nasıl ve ne şekilde küfür edeceğimi bilmiyorum ama bu ülkede başta aselsan olmak üzere "bizimkiler ne silahlar yapmış, yazılımı da yerdi ha!" diyerek mastürbasyon yaptıkları bütün çalışmaların altında o üniversiteden mezun olan mühendislerin imzası var. Türkiye'nin dünya klasmanında ilk yüze girebilen tek üniversitesi o bahsedilen üniversite(odtü). Yani o insanlar nerede nasıl tuvaletini yapacaklarını onları yadırgayan parazitlerden daha iyi bilirler. İdeolojilerini sevmeyebilirler nitekim sosyalizm benim de gerçekçi bulduğum bir ideoloji değildir fakat vasıflarına laf etme cüreti göstermek ben geri zekalıyım diye haykırmakla eşdeğerdir.

    Ayrıca bu örnekleri de düşünme organı olarak kullandıkları götlerine sokabilirler; Yale üniversitesi... Harvard üniversitesi... Massachusetts Institute of Technology(MIT)...

    Demek ki neymiş? Zeki insanlar tabulardan rahatsız oluyormuş... Tabular neden bu insanları rahatsız ediyor ve neden böyle girişimlerde bulundular anlatmak isterdim ama kime ne anlatacaksın ve o uzun yazıyı kim okuyacak...

    Edit: Zülfiyare dokununca bir rahatlama geldi, biraz sakinleştim ^:swh^ Dokunması iyi...

    edit2: Aslında başta belirtmiştim fakat yine belirteyim; yazdıklarımın bu sözlükte yazılanlarla alakası veya bağı yoktur. Yazdıklarım sosyal medyada günlerdir şu örnekteki gibi saçma sapan şeyler görmemin bir dışa vurumudur. Ben rahatlamak için yazıyorum. Arada agresif girdiler de olmalı.
  8. baslik acildigindan beri guzelce herkes dusuncesini, gordugu ornekleri anlati. gerekliligi yada gereksizligi uzerine konusuldu ama niye biri cikip kufure varacak cumlelerle atarlaniyor anlamadim. tabular, zeki insanlar, muhendisler, beyin hucreleri, loblar vs ne gerek var.

    universitelerin karma yurtlarindaki banyolar uzerinden neden atarlaniliyor?

    anlattik, bir binadaki tum tuvaletler cinsiyetsiz olamaz ama binalarda cinsiyetsiz tuvalet sarttir. bu aileler icin, lgbtqlar icin, sorunlari olanlar icin, farkli tuvalet aliskanliklari olanlar icin sarttir. bu tuvaletler tek kisilik olmali lavabosu iceride ve kapisi iceriden kitlenilir olmali. tum dunyada boyledir. mit karma yurdunun banyo tabelasi ne alaka. karma yurtlarda zaten ortak heryer. karma yurt oldugunu bilerek kayit olursun.

    kavram kargasasi yasamamak adina iyi yorumlamak gerek yapilan ile yapilmak istenileni.

    edit: kavram kargasasindan kastim;

    cinsiyetsiz tuvaletler kadin erkegin beraber girebildigi degil herkesin ayri ayri girebildigi tuvaletlerdir.
  9. sanırım rusyada ilk kez bi cafeye gittiğim zamandı, tuvalete gitmiştim ama içerden kadın sesleri geliyordu. noluyo lan dedim önce biraz bekledim içeri girmeden, sonra içerden bi adam çıkınca "e erkek çıktı" diye girdim. tekrar masaya döndüğümde sordum, cinsiyetsiz tuvalet varmış orada. ilk kez görmüştüm ve acccccayip şaşırmıştım. sonradan insan alışıyor tabi, çokta büyük bi olay olmadığını anlıyorsun.


    ama^:burası önemli^ bizim ülkemizde birbirinden bağnaz, birbirinden yobaz zihniyetlere sahip insanlar var ve kadınların iyiliği için türkiyede olmamalı bence. türk insanına güvenmiyorum.