1. Çoğunuzun malumu, Sur'daki şehir savaşlarında özel harekatçıların kendi çektiği görüntüler piyasaya sürülmüştür. Bu, çocukların karnında bomba arayarak "terörle mücadele" eden devletin, kürtleri ülkeye kazandırma çabası tabii ki. Yersen.
    Bugüne kadar böyle bir olay olmamışken bunun yapılmasının tek sebebi sindirmedir, okul çantalı çocuklara, kadınlara bunu yaparak büyüdüklerinde "devlet size ne yaptı" diye gelmeyeceksin, tabii bunlar kayıtlara yansıyanlar, henüz sur'da tam olarak ne olduğunu bilmiyoruz, ortalık sakinleşip insanlar kendini güvende hissettiğinde tanıklıkları daha iyi öğreneceğiz.

    Bu politikanın örgüte eleman sağlamaktan başka bir işe yaramayacağını bilmiyorlar mı sizce? "Bizim de kontrol edemediğimiz yapılar var, dinlemiyorlar" diyen devletin en üst düzey güvenlik bürokratı dönemin icişleri bakanı efkan ala'nın bile itiraf ettiği bu süreç yargılanmazsa, kimseyi yanında bulamayan bunun gibi çocukları ne kadar uğraşsak durduramayız.
    video linki

    Edit: görüntulerde kız çocuklarının olduğu bölüm kesilmiş, tamamının olduğu bir link koymadım.
    Edit 2: devlete karşı direnmenin yiğitlik sayıldığı bir coğrafyada yetişen çocuklar bunlar, her eylemde birileri tarafından ortaya kolayca atılabiliyorlar, fakat ben 30 yaşındayım 40 yıllık savaşın içinde çocuklara bomba veya silah taşıtıldığını duymadım. Yanlışım varsa düzeltin. Derdim kimseyi savunmak değil, sivillere bunlar çektirildiğinde çıkacak sonuçlar. Bu ülke hepimizin barış hepimiz için lazım.
  2. meselenin ne olduğunun bir önemi yok bak. bu görüntülerin halep'ten geldiği söylenseydi cuma hutbelerinde bahsedilirdi, cumhurbaşkanı dünyadaki tüm televizyon kanallarını saraya çağırır gözyaşları eşliğinde anlatırdı, vicdan zehirlenmesi yaşayan milyonlar sosyal medyadan samanyolu galaksisi'nin fethedilmesi gerektiğini söylemeye başlardı. eğer bu görüntüler gazze'den gelseydi hizbullah intikam yeminleri ederdi. türkiye'de konsolosluklar basılırdı. van minüt der sesi titrerdi reis'in. öyle işte.
    yok
  3. çocukların yaşadığı çok zor ama kabul edilemeyecek şeyler değil. mücadele edilmeye çalışan örgüt o çocukları bir olaya alet etmez diyebilir mi hiç kimse? eğer üzerinde bir patlayıcı varsa çocuğun hayatının da kurtulması demek askerlerin görmesi.

    çocuklar içinde kadınlar için de büyük bir travma doğru, nerede nasıl yakalandılar, teslim mi oldular, sıradan halk mı örgüt üyesi mi bilmiyorum ama bildiğim bir şey var o halkın hakkını savunduğunu iddia eden örgüt o çocukları canlı bomba olarak kullanmaktan çekinmez.

    çocuklar üzerinde yıkıcı etkisi var, normal değil ama mantık dışı da değil kesinlikle. ilk girdiyi okuduğumda videoyu izleyip izlememekte kararsız kalmıştım çok şükür anladığım gibi bir görüntü çıkmadı karşıma.
  4. turnusol olaydır. yüce anadolu kültürünün muhteşem medeniyetler beşiğinde sallanmış harika halkımızda çok garip tepkiler gelişiyor. medeniyetlerin beşiğinde çok sallanmaktan mıdır, nedir artık. bence bu videoda ilk dikkat edilmesi gereken şey türkiye'de ya da bölgede böyle şeylerin olduğudur. yani orada bir şeyler var. ve bu şeylerin sonucu olarak çocuklar bu durumda.

    o video var ya, işte o türkiye'de çekildi zeki, çalışkan ve de muhteşem insanlar. asil kanında muhtaç olduğu kudret macunu bulunan kahraman insanlar neden türkiye'nin doğusunda olanlara bahaneler üretmeye çalışıyor ki?

    onlar da böyle yapmasalardı! ama biz de bu kadar adaletsiz ve bencil olmamalıydık!
    yok
  5. videoyu çekenlerden çok rahatsız oldum.

    ancak yazılanlar gibi iki ucu boklu değnek.kim bilir neler gördü oradakiler,neler yaşadılar.
    eale
  6. defalarca yazdım sildim bu başlığa. yine de söylemeden geçemeyeceğim birkaç şey var.

    büyük bir öfke birikiyor doğu ve güneydoğuda. mesele sadece bu tarz görüntüler değil. cizre, sur, yüksekova başta olmak üzere yapılan operasyonlarla binlerce insan yerinden oldu, göç etti. google dan aratın cizre sur yüksekova fotoğraflarına bakın, sonra suriye fotoğraflarına. bir kıyas yapın. zaten maddi durumu iyi olmayan bu aileler çok ciddi sıkıntı yaşadılar. van'a göç eden yüksekovalılar kiralık ev bulmakta güçlük çektiler. bir de işsizlik büyüdü ki sormayın.
    haklı-haksız analizi yapmıyorum bakın "olan"ı anlatıyorum.
    büyük bir öfke birikiyor.
    belediyelere atanan kayyımlar ilk iş olarak yıllardır bu belediyelerde çalışan işçileri kovmaya ve kendi adamlarını yerleştirmeye başladı. adam belediyede 15 yıllık temizlik işçisi. ve kapı önünde. medya yazmaz bunları tabi.
    ve görüntülerde izlediğimiz kız gibi binlerce göç etmiş ve bu savaşa-evet savaş- tanıklık etmiş gençler çocuklar...

    şu an yayına hazırladığım bir çalışmam var. (bkz: beck umutsuzluk ölçeği) kullanarak bir anket çalışması yaptım demografik özellikleri de ekleyerek. bahsettiğim yerlerden göç etmiş gençlerin umutsuzluk seviyesi diğerlerinden belirgin ölçüde yüksek çıktı. bu gençler depresyona çok yakın .bazıları derin depresyonda; umutsuzluk puanı 20( ki en yüksek puandır) çıkan yüksekovalı gençler vardı. geleceği karanlık gören binlerce genç var.
    öfke büyüyor derken sallamıyorum emin olun.
  7. bakın arkadaşlar orada yapılanlar ve cizre, nusaybin hattında temmuz 2015den beri yapılanlar gerçekten çok büyük kırılmalar yaratıyor.

    bu videonun piyasaya sürülme sebebi polisin birinin hava atması falandır diye düşünüyorum. hani bu video "bakın neler oluyor" videosu değildir, alalade çekilen bir andır. yaşanılanların neler olduğunu ortalık sakinleşmeden tam anlamıyla öğrenemeyeceğiz.

    miray bebek, taybet ana, derin dondurucuda saklanmak zorunda kalan cenazeler, cizre bodrumlarındaki bebek kemikleri, 90 lara selam çakan akrep arkasında cenaze sürüklemek, üzerine silah atılarak "sivil değildi" denilerek kıyılan insanlar... bunların hepsi sivildi, savaşta olan ve ölümü göze alanlar için cenevre savaş hukuku var, ancak siviller için halkın vicdanı ve anayasa var
  8. kimse bu ufak kız çocuğunun yaşadığı travmayı inkar edemez etmemelidir de. belki tek suçu o coğrafyada yaşamaktır. ancak;

    "bahsedilen örgütün bugüne kadar çocukları canlı bomba olarak kullanmak gibi bir eylemi yoktur"

    ne demek istiyorsun? bugüne kadar çocukları defalarca kullandılar ama canlı bomba olarak mı kullanmadılar demek istiyorsun? trt' de yayınlanan belgeselde küçük bir çocuğa sorulan "savaşmak zorunda kalsan ne yapardın?" sorusuna çocuğun "kendimi kontrol noktasında patlatırdım" demesini de unutmayalım. (söz konusu belgesel sanırım cihat ile ilgiliydi ve çocuk suriyeliydi ancak örnek olsun diye yazdım.)

    peki "kobani düşerse istanbul' u yakarız." cümlesini sarf edip çoluğu çocuğu sokaklara salanlar kimlerdi? şu fotoğrafı da aşağıya bırakayım.

    örn

    "ordaki çocuklara kimsenin bomba bağlamayacağını ordaki polislerin hepsi çok iyi biliyor."

    nerden biliyor? ülkede son bir sene içerisinde kaç tane bomba patladı? ülke şu anda çocuklardan canlı bomba olmaz denilecek bir halde mi? sen nerden biliyorsun? belki normal prosedür uygulanıyor? peki orada sadece ve sadece o kız çocuğu mu var? video ilk servis edildiğinde neden sadece kız çocuğunun olduğu bölüm vardı? peki bu insanların algılarıyla oynamak için yapılmış olabilir mi?

    bunları herhangi bir şeyi savunduğum için söylemiyorum ancak bazı durumlarda her iki tarafı da anlamak zorundasınız. zaten çok sağlıklı olmayan toplumumuzda son yıllarda artan gerilim ve yaşanan olaylar neticesinde herkesin psikolojisi altüst olmuş durumda. eğer bir şeye kızacaksanız bu terörün ta kendisi olmalı.
  9. ilgili videoda kadının çantasını boşaltması isteniyor, çekimi yapanlar kendi aralarında konuşuyorlar yaklaşık 8:30 dan sonra;
    (çantasından krem çıkaran kadın hakkında )
    1.ses: amkoduğum krem senin neyine ...
    2.ses : bunlara vurdular gönderdiler işte.

    bunu yapanların bakış açısı tam olarak bu.