1. defalarca yazdım sildim bu başlığa. yine de söylemeden geçemeyeceğim birkaç şey var.

    büyük bir öfke birikiyor doğu ve güneydoğuda. mesele sadece bu tarz görüntüler değil. cizre, sur, yüksekova başta olmak üzere yapılan operasyonlarla binlerce insan yerinden oldu, göç etti. google dan aratın cizre sur yüksekova fotoğraflarına bakın, sonra suriye fotoğraflarına. bir kıyas yapın. zaten maddi durumu iyi olmayan bu aileler çok ciddi sıkıntı yaşadılar. van'a göç eden yüksekovalılar kiralık ev bulmakta güçlük çektiler. bir de işsizlik büyüdü ki sormayın.
    haklı-haksız analizi yapmıyorum bakın "olan"ı anlatıyorum.
    büyük bir öfke birikiyor.
    belediyelere atanan kayyımlar ilk iş olarak yıllardır bu belediyelerde çalışan işçileri kovmaya ve kendi adamlarını yerleştirmeye başladı. adam belediyede 15 yıllık temizlik işçisi. ve kapı önünde. medya yazmaz bunları tabi.
    ve görüntülerde izlediğimiz kız gibi binlerce göç etmiş ve bu savaşa-evet savaş- tanıklık etmiş gençler çocuklar...

    şu an yayına hazırladığım bir çalışmam var. (bkz: beck umutsuzluk ölçeği) kullanarak bir anket çalışması yaptım demografik özellikleri de ekleyerek. bahsettiğim yerlerden göç etmiş gençlerin umutsuzluk seviyesi diğerlerinden belirgin ölçüde yüksek çıktı. bu gençler depresyona çok yakın .bazıları derin depresyonda; umutsuzluk puanı 20( ki en yüksek puandır) çıkan yüksekovalı gençler vardı. geleceği karanlık gören binlerce genç var.
    öfke büyüyor derken sallamıyorum emin olun.
  2. beşiktaş saldırısında üstünde bomba olan ve onlarca polisin yaşamına mâl olan teröristin videosunu hatırlarsınız. polisler üzerine koşuyorlar ve o da polisler yanına gelince kendini patlatıp eylemini gerçekleştiriyor.

    o gün, "ah be polisim, ah be yiğidim sıksaydın kafasına ne diye yanına gidiyorsun ki..." minvalinde konuşan insanlar şimdi "insanlık suçu işleniyor, ayıp, ama o daha çocuk" tarzında konuşuyor...

    keşke "o daha çocuk" hassasiyetimizi terör örgütlerinin o sabileri, hain emellerine alet ederken de gösterebilsek... keşke türkiye'nin bir bölümünde bu tarz şeyler yaşanmasa da biz de hiç bunları konuşmak zorunda kalmasak... ama ne yazık ki, türkiye'nin gerçeği bu... hain teröristler sizin, bizim, güvenlik güçlerinin hassasiyetlerini kullanmaktan çekinmeyen utanmaz ve namussuz oluşumlar. bir çocuğun bedenine bomba sarıp sarmalayıp devletin güvenlik güçlerinin üzerine salabilecek kadar alçaklar. peki asıl soru şu: güvenlik güçleri bunun tespitini nasıl yapacak ve bu işten nasıl sıyrılacak?

    çocuk olmasından onu tehdit unsuru görmeseler ancak bu ihmal bir sürü asker/polisin canına mâl olsa, başta o çocuk paramparça mı olsa daha iyidir, yoksa üstünü aratıp gerekli sorguyu ve aramayı yaptıktan sonra hem çocuğun hem kendilerinin can güvenliğini sağlasalar mı?

    üstünü aramak yerine çekip o çocuğu vursalar, sonra o çocuk masum çıksa mı yeğdir size göre, yoksa üstü aransa mı?

    yapılan uygulamayı hakların yarıştırılması yöntemi ile değerlendireceğim:

    insanın en üstün, en kutsal hakkı yaşama hakkıdır. hatta diğer tüm hakların doğmasının ve varlığının sebebi yaşama hakkıdır. yaşama hakkının korunmadığı durumlarda diğer tüm hakların varlığı ve (sözde) korunmasının hiçbir anlamı kalmayacaktır.

    bu mahiyetten yola çıkarak, o çocuğun göbeğinin açılması suretiyle üstünün uzaktan aranması belki başka hakların ihlalini doğurabilir (doğurmuştur demiyorum, doğurabilir diyorum) ancak diğer yandan her iki tarafın da yaşam hakkının korunması amacına hizmet etmektedir.

    son olarak, keşke ülkemizde terör vs yaşanmasa, keşke çocuklar böyle şeylere alet edilmese de hiç böyle manzaralarla karşılaşmasak... çocuklar güzel bir dünyada yaşayabilse...
  3. meselenin ne olduğunun bir önemi yok bak. bu görüntülerin halep'ten geldiği söylenseydi cuma hutbelerinde bahsedilirdi, cumhurbaşkanı dünyadaki tüm televizyon kanallarını saraya çağırır gözyaşları eşliğinde anlatırdı, vicdan zehirlenmesi yaşayan milyonlar sosyal medyadan samanyolu galaksisi'nin fethedilmesi gerektiğini söylemeye başlardı. eğer bu görüntüler gazze'den gelseydi hizbullah intikam yeminleri ederdi. türkiye'de konsolosluklar basılırdı. van minüt der sesi titrerdi reis'in. öyle işte.
    yok
  4. ilgili videoda kadının çantasını boşaltması isteniyor, çekimi yapanlar kendi aralarında konuşuyorlar yaklaşık 8:30 dan sonra;
    (çantasından krem çıkaran kadın hakkında )
    1.ses: amkoduğum krem senin neyine ...
    2.ses : bunlara vurdular gönderdiler işte.

    bunu yapanların bakış açısı tam olarak bu.
  5. çocukların yaşadığı çok zor ama kabul edilemeyecek şeyler değil. mücadele edilmeye çalışan örgüt o çocukları bir olaya alet etmez diyebilir mi hiç kimse? eğer üzerinde bir patlayıcı varsa çocuğun hayatının da kurtulması demek askerlerin görmesi.

    çocuklar içinde kadınlar için de büyük bir travma doğru, nerede nasıl yakalandılar, teslim mi oldular, sıradan halk mı örgüt üyesi mi bilmiyorum ama bildiğim bir şey var o halkın hakkını savunduğunu iddia eden örgüt o çocukları canlı bomba olarak kullanmaktan çekinmez.

    çocuklar üzerinde yıkıcı etkisi var, normal değil ama mantık dışı da değil kesinlikle. ilk girdiyi okuduğumda videoyu izleyip izlememekte kararsız kalmıştım çok şükür anladığım gibi bir görüntü çıkmadı karşıma.
  6. çocuğun psikolojisindeki travmanın etkisini hafifletebilmemiz için onu yıllarca yüksek refah içinde yaşatmamız gerekiyor ki bunların başına gelmeyeceğine inanabilsin; fakat bu ülke bunu her fırsatta övülen istanbul'da bile sağlayamıyor, üstüne terör bölgesinde doğup bir de devlet tarafından böyle müdahalalere maruz kalmış olması "insanlık ayıbı" türünden bir şey. burada uzun ve açıklayıcı şekilde yazılmış şeyleri tekrar etmeme gerek yok sanıyorum. ama bu bir hastalık değil, belirti. topallamak kötüdür, yürüyüş hızınızı azaltır, fakat ayağınıza saplı bir çivi olduğundan topallıyorsanız bu yürüyüş hızınızdan katbekat büyük bir problemdir. bu bağlamda esas sorunumuz ne yazık ki "çocukların karnında bomba arayarak terörle mücadele etmek" değil, "çocukların karnında bomba arayarak terörle mücadele edecek kadar terör tehdidi içinde boğulmuş olmak". böyle bir durumda bile önceliği çocuklarımıza, kardeşlerimize veremiyoruz ne yazık ki.

    gelelim videonun paylaşılmasına. ("çekilmesine" demiyorum, sebebi aşağıda.) video, paylaşanlarca bir provokasyon, propaganda aracı olarak kullanılmak istenmiş olabilir, hatta buna sızdırma dersek orada bunu sızdıran kişinin (muhtemelen yetkililerden biri) ciddi ciddi fetöcü olması bile söz konusu olabilir, ki bir savunma gücünde terörist varlığı ihtimalinin akıllara gelmesi de ayrı bir tartışma konusudur. belki de sadece günlerini o savaş alanında geçiren ve hayattan bezmiş birine aittir, veya paylaşan cidden faşisttir. videonun çekilmesine gelirsek, eylemlerini kayıt altına almakla yükümlü tutulup tutulmadıklarını bilmiyoruz. olayın kendisi bir toplumsal sorun olsa da, paylaşımın kendisi de bu videonun normalde muhatabı içişleri bakanlığı olacaktıysa bile halka yayılmasıyla bir toplumsal sorun daha yaratıyor.

    bu bağlamda sorular ve söylenecek şeyler çıkıyor ister istemez:

    -terörle "komuta edilen" değil "komuta eden" düzeyinde mücadeleye ne zaman ve nasıl başlayacağız?
    -ineklerin, hatta insanların midesinde uyuşturucu taşınan bir dünyada, birçok canlı bombanın olduğu bir ülkede, bu çocuğun kandırılıp bombayla salınmadığının garantisini kim verebilirdi^:d1^? şimdiye kadar yapılmadıysa bu yapılmayacağını gösterir mi? (belki halk desteğini tehlikeye sokar diye yapmazlar, fakat çocukları sevdiklerinden uzak duracaklarına ben inanmıyorum, çünkü "bebek katili" diye lakaplı bir mahlukattan söz ediyoruz.)
    -bu videoyu kim çekti, kim paylaştı? neden^:d2^?

    şu haliyle, elimizde yeterince bilgi yokken -ki o bilgi elimizde asla yoktur, yakılan asker videosunun ardından bunu net bir şekilde gördük- kimin neyi hangi güdüyle yaptığını söylemek güç. olayın her boyutu farklı bir acı sonuca çıkıyor ve bireysel anlamda o kızın mutlaka rehabilite edilmesi gerektiği gerçek, fakat yapılanın kendisi şu geldiğimiz durumda çok mu yadırganası bir şey? duygusal/fevri bir söylemde bulunmak ve sivrilmek, sadece olayın yeterince geniş bir bakış açısıyla değerlendirilmesine engel olacaktır. bunu değerlendirmesi gereken biz olmayabiliriz fakat makam sahiplerinin yıllardır bu konuda başarılı olamadığı bir gerçek, o yüzden şimdiden kendimizi alıştıralım, belki bir gün insanlara bir şeyleri anlatmamız şimdikinden daha fazla^:d3^ gerekirse lazım olur.

    d1: verebilir > verebilirdi
    d2: "neden"i ekledim.
    d3: "şimdikinden daha fazla"yı ekledim
  7. Çoğunuzun malumu, Sur'daki şehir savaşlarında özel harekatçıların kendi çektiği görüntüler piyasaya sürülmüştür. Bu, çocukların karnında bomba arayarak "terörle mücadele" eden devletin, kürtleri ülkeye kazandırma çabası tabii ki. Yersen.
    Bugüne kadar böyle bir olay olmamışken bunun yapılmasının tek sebebi sindirmedir, okul çantalı çocuklara, kadınlara bunu yaparak büyüdüklerinde "devlet size ne yaptı" diye gelmeyeceksin, tabii bunlar kayıtlara yansıyanlar, henüz sur'da tam olarak ne olduğunu bilmiyoruz, ortalık sakinleşip insanlar kendini güvende hissettiğinde tanıklıkları daha iyi öğreneceğiz.

    Bu politikanın örgüte eleman sağlamaktan başka bir işe yaramayacağını bilmiyorlar mı sizce? "Bizim de kontrol edemediğimiz yapılar var, dinlemiyorlar" diyen devletin en üst düzey güvenlik bürokratı dönemin icişleri bakanı efkan ala'nın bile itiraf ettiği bu süreç yargılanmazsa, kimseyi yanında bulamayan bunun gibi çocukları ne kadar uğraşsak durduramayız.
    video linki

    Edit: görüntulerde kız çocuklarının olduğu bölüm kesilmiş, tamamının olduğu bir link koymadım.
    Edit 2: devlete karşı direnmenin yiğitlik sayıldığı bir coğrafyada yetişen çocuklar bunlar, her eylemde birileri tarafından ortaya kolayca atılabiliyorlar, fakat ben 30 yaşındayım 40 yıllık savaşın içinde çocuklara bomba veya silah taşıtıldığını duymadım. Yanlışım varsa düzeltin. Derdim kimseyi savunmak değil, sivillere bunlar çektirildiğinde çıkacak sonuçlar. Bu ülke hepimizin barış hepimiz için lazım.
  8. turnusol olaydır. yüce anadolu kültürünün muhteşem medeniyetler beşiğinde sallanmış harika halkımızda çok garip tepkiler gelişiyor. medeniyetlerin beşiğinde çok sallanmaktan mıdır, nedir artık. bence bu videoda ilk dikkat edilmesi gereken şey türkiye'de ya da bölgede böyle şeylerin olduğudur. yani orada bir şeyler var. ve bu şeylerin sonucu olarak çocuklar bu durumda.

    o video var ya, işte o türkiye'de çekildi zeki, çalışkan ve de muhteşem insanlar. asil kanında muhtaç olduğu kudret macunu bulunan kahraman insanlar neden türkiye'nin doğusunda olanlara bahaneler üretmeye çalışıyor ki?

    onlar da böyle yapmasalardı! ama biz de bu kadar adaletsiz ve bencil olmamalıydık!
    yok
  9. videoyu çekenlerden çok rahatsız oldum.

    ancak yazılanlar gibi iki ucu boklu değnek.kim bilir neler gördü oradakiler,neler yaşadılar.
    eale