1. 29 ekim'de türkiye cumhuriyeti'nin kurulması, yaşaması sevincinin yaşandığı bayram. youreads fm olarak bu güne özel iki çello bir anadolu, anadolu türküleri ve atatürk'ün sevdiği şarkılar yayını başlattık. iyi dinlemeler, bayramınız kutlu olsun.
    abi
  2. cumhuriyeti de bayramı da gittikçe sembolikleştirilmeye çalışılan bayram.hatta sembolikleşmiş hali bile göze batırılmaya çalışılan.
  3. bugün 93. yıl dönümü olan, bir milletin yeniden doğuşunun bayramı. 16 kez devleti yıkılıp 17. kez devlet kuran bir milletin 1000 yıllık anadolu serüveninin yeni bir soluğudur. gazi mustafa kemal atatürk'ün de dediği gibi "türk milleti ilelebet yaşayacaktır." ilelebet yaşayacak bir milletin devamlılığının teminatıdır cumhuriyet.

    düvel-i muazzamaya karşı cihan harbini verirken yok olma tehlikesi yaşayan bir milletin kısa sürede yeniden şahlanışının tezahürüdür cumhuriyet. bir nesle bırakılabilecek en büyük armağandır. ne mutlu bizlere.

    son olarak da gazi paşa'nın sesinden nutku dinleyelim. ne mutlu türküm diyene!
    ae
  4. özellikle bu günlerde sesimizin en çok çıktığı ölçüde kutlamamız gereken bayram.
  5. hem kutlayanlar, hem de koşullar açısından, hakkıyla kutlanabildiği yılların tekerrür etmesini umduğum bayramdır.
  6. sarı saçlım mavi gözlüm minnettarım, bayramımız kutlu olsun
  7. hepimiz için kutlu olsun, hep var olsun, daim olsun. cumhuriyeti bu topraklara getirmek için uğraşan her bir insana bugün minnet duyuyorum. ve bugün cumhuriyeti ortadan kaldırmak için her türlü kirli hilelerin ardına saklananların en kısa zamanda sonunu diliyorum.
  8. milyonlarca orospu çocuğuna dert olan bayram. analarını bacılarını karılarını, şeriat aşkına ışidli maymunların altına yatıracak kadar gavat olan tarla farelerinin karın ağrısına neden olmuştur. geberin.
  9. en değerli bayramdır.
  10. bayramların en önemli özelliği okulların o gün tatil olmasıdır benim için. 23 nisan çocuk bayramı veya dini bayramlarin çevresel etkilerle bir anlam kazandığı bu hengamede cumhuriyet veya zafer bayramı bir anlam ifade etmezdi benim için. özellikle zafer bayramı. okul bile tatil değil daha ne olsun.

    bunu bayramları veya milli değerleri aşağılamak için söylemiyorum. cumhuriyetin ilanından sonra o düzene ve gerekliliklerine çok adapte olduğumuzu da sanmıyorum. cumhuriyet nedir? ulusun egemenliği. peki bizim toplumumuzda cumhur egemen mi? seçilenler gerçekten bizim secilmislerimiz mi? sınıf farklılıkları ve bunlar arasindaki ucurum yok mu? dağdaki çobanın oy kullanma hakkı bile kendisine çok görülen, kendisi hor görülen bir toplumda en az o coban kadar emeğiyle, alnının teriyle para kazanabilen kac insan varda fatura onlara kesiliyor? doğuda sabahın köründe eve tank giriyor daha okul çağına gelmemiş küçücük cocuklari eziyor da bunun bedelini kim ödüyor, hesabını kim soruyor? zenginlerin, ünlülerin, dokunulmazlarin gördüğü muameleyle bizimkisi aynı mı? devletin hukuk düzeni, adalet sistemi ne kadar sağlam ki mağdurun hakkını koruyabilsin, mağduriyetlerin önüne geçebilsin? kaçak işçi, kaçak elektrik, kaçak yapılanma, kaçak saray, kaçak çay, sigara, içki vs. her sektörde kaçakçılık, adaletsizlik hakimken. bu düzende çalışanların işsiz kaldığında, kadınların şiddet gördüğünde, farklı etnik ve inanç gruplarının ayrımcılığa maruz kaldığında haklarını arayabilmesi, kimseye boyun eğmeden, eyvallah etmeden yoluna, işine devam edebilmesi mümkün mü? tek derdi emekcilerin hak ve özgürlükleri olan ve bunun için mücadele eden, en azından bu yolda hareket eden siyasetten arınmış bir tane bile sendika var mı ülkede? siyasi görüşüne, etnik kökenine, dini inancina, cinsel tercihine, yetiştiği muhite, gelir seviyesine, mevki makamına bakmadan insani ilişkiler kurabilen kaç kişi var bu toplumda? kaç kişisiniz özgürlüklerini yaşayabilen, başkalarının yaşamasına saygısızlık etmeyen? çevresel baskı görmeden, hiyerarşinin carklarindan sağlam bir karakter ve mentaliteyle çıkabilmiş, bilimde teknikte çığır açmayı geçtim mevcut ufka erişebilmis kaç insanımız var. varsa bile bunlar türkiye'de mi? oligarşinin, monarşinin, ve diğer rejimlerin hakim olduğu coğrafyalarda ki insanlar bizden daha kötü bir vaziyette mi?

    cumhuriyet nedir, kimin için var ve kime bayram? bayramsa? bayramınız kutlu olsun.