• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.86)
çürümenin kitabı - emil michel cioran
nerede tükettin ömrünü? bir hareketin hatırası, bir tutkunun işareti, bir maceranın parıltısı, güzel ve firari bir cinnet-geçmişinde bunların hiçbiri yok;hiçbir sayıklama senin ismini taşımıyor, seni hiçbir zaaf onurlandırmıyor. iz bırakmadan kayıp gittin; senin rüyan neydi peki?kökeninde aldatıcı ve yıkıma mahkum olmayan hiçbir "yeni" hayat görmedim şimdiye kadar. her insanın zaman içinde ilerleyip bunaltılı bir geviş getirmeyle kendini tecrit ettiğini, yenilenme niyetine de ümitlerinin beklenmedik yüz buruşturmasıyla karşılaşıp kendi içine düştüğünü gördüm... (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)


  1. yıllar önce bir forumda nefret ettiğiniz insanlara hesiye edilmesi gereken bir kitaptır, sözünü görünce hemen kitapciya koşup almıştım.

    insana ve felsefeye bakış açınızı degistirmenize yardımcı olabilecek bir baş yapıttır. karamsarlığa surukledigine dair söylenen bolca söz var. lâkin bana kalırsa insanlığa adım atmanızı sağlar . okunmalı, okutulmalı...
  2. gözyaşları ve azizler daha bir serttir, daha anlaşılmaz, daha zordur.

    gerçi emil cioran hakikaten karanlık ve sıkıcı bir adamdır. albert caraco'da çok sıkıcıdır. sürekli tekrarlanan gereksizlik, işe yaramazlık ve bunların farkında olmayanların kaynakları heba etmeleri gibi temaların sıklıkla işlenmesi yorar. ama okunmalıdır. okunanlar da hafızanın belli noktalarına özenle kaydedilmelidir. manifestodur bunlar.
  3. depresyona girmek isteyen okuyabilir.
    mükemmmel bir üslup ile yoğun anlatımı ile cieron bu kitapta neden eve alınmayacak adam olduğunu gösteriyor
  4. kitabı yavaş yavaş okuyorum ve çoğu yerini pek anladığımı söyleyemem. ama bazı satırlar veya bazı satırları anlamam bile yetiyor. okuması da anlaması da zor bir kitap ama buna kesinlikle değiyor.
  5. mutsuzluk,soluk alan her şeyin dokusunu oluşturur; ama çeşitleri evrim geçirmiştir; her varlığı ,böylesine ıstırap çeken ilk insan olduğuna inanmaya iten alt edilmez görünümlerin birbirini izlemesini sağlayan odur.tek olmaktan duyduğu gurur,insanı ,kendi derdine aşık olmaya ve tahammül etmeye teşvik eder.
  6. henüz 5 sayfasını okudum. bütün cümlelerin altını çizmek, tekrar tekrar okumak istiyorum. cioran ruh eşim, bu kitap kutsal kitabım olabilir.

    evet o kadar...
  7. hayatımın kitabıdır, nasıl bir etki bıraktıysa kimseye tavsiye bile etmiyorum o derece beni mahvetmiş bir kitaptır. kitap sonunda hissettiğim tek şey kafamı duvarlara vurmamdı. kerelerce kez okudum kerelerce kez daha okuyabilirim diğer bütün kitapları da nefistir ama bir çürümenin kitabı değildir.
  8. kitabı arkadaşıma hediye ederken not olarak peyami safa'nın "sır sevilir, belli sevilmez. sır nedir? ebedilik. sır nedir? allah. sır nedir? enerji. sır nedir? hayat. sır nedir? ruh. sır nedir? cevher. sır nedir? her ilmin ve felsefenin varlığını anladığı, mahiyetini anlamadığı meçhul. bizi çeken o. yaşatan ve güden o." cümlelerini yazdım. hayata sarih bir anlam verince hayatın cazibesini yitirişini düşünürsek bence mevzuya pek uygun oldu.