cv




  1. iş, yüksek lisans ve benzeri başvurularda akademik ve mesleki becerilerinizi ayrıca genel hatlarıyla kendinizi özetlediğiniz belgedir, türkçe "özgeçmiş" olarak kullanılmaktadır. Avrupa birliği tarafından önerilen özellikle uluslararası anlamda kabul gören özgeçmiş formatını aşağıdaki sitede bulabilirsiniz.
    Europass - AB CV formatı
  2. latincede "curriculum" döngü, çerçeve gibi anlamlara gelir. "vitae" ise hayat anlamındadır. "hayat döngüsü" gibi bir anlama geldiğini söylesek yanlış olmaz sanırım. günümüzde iş başvurularında vazgeçilmez bir araç olarak kullanılmaktadır.

    cv, kendini kısaca tanıtma yazısı gibidir. bu anlamda ne çok kalın ne de çok ince olmalıdır. tıpkı; "short enough to be interesting, long enough to cover the subject" gibi. ^:bu motto iskoç "kilt"lerinin (etek) uzunluğu hakkında kullanılan bir tabirdir^

    cv kendini tanıtma aracı olacağından ilk izlenim yaratmak önem arz eder. tıpkı fiziksel görüşmedeki ilk temas gibi. nasıl ki tokalaşmamız ve göz temasımız bile karşımızdakini etkileyecektir cv'mizin ilk görüntüsü de okuyanı etkiler ve hatta etkilemelidir.

    bu tanıtım aracı amaca hizmet etmelidir. ne için kullanılacağı önemlidir. bir yazılım firmasına başvururken hazırlanacak cv ile bir kitap evine yapılacak olan başvuru için hazırlanan cv'ler farklı olmalıdır. bu anlamda kişinin bir tane cv'si olmaz. her başvuru için ayrı cv'ler tertip etmek en doğrusu olacaktır. her birinde kişisel bazı bilgiler sabit kalırken bazı bilgiler de öne çıkarılmalıdır. bir yazılım firması için hazırlanan cv'de bilgisayar becerileri üstlerde yer almalıyken bir çeviri firmasına yapılan başvuruda dil bilgileri bunun yerini almalıdır.

    cv belli periyodlarla güncellenmelidir. tabii bu periyodlarda durumunuzda bir değişiklik varsa. alınan eğitimler, sertifikalar eklenmeli, katılınan toplantılar, seminerler konuyla ilişkili olduğu sürece cv'ye eklenmelidir. uzun süre cv'nizde bir güncelleme yapamadıysanız bu süre zarfında pek de bir gelişme olmadığının göstergesi olabilir. sadece çalışma tecrübesi kazanılmıştır.

    yaş ve tecrübe durumu da cv'nin zenginliğini etkileyen faktörlerdendir. yeni mezun birinin cv'sinde hangi filmleri izlediği ve hangi kitapları okuduğu bilgisi bile olabilirken on yıllık tecrübeli bir yöneticinin sadece hangi firmalarda ya da hangi pozisyonlarda ne gibi işler yaptığını yazması kafi gelecektir. bu anlamda yaş ve tecrübe arttıkça tahmin edilenin aksine cv sadeleşir. orta düzey bir yöneticinin hangi sertifikaları aldığı cv'ye konu edilebilecekken üst düzey bir yönetici için cv'sinde sadece hangi firmalarda hangi projeleri tamamladığı bilgisi çok bile gelir.

    cv'yi kullanıcının kendisinin hazırlaması onun yararınadır. cv'de ne yazdığını bilmeden görüşmeye gitmek dua bilmeden namaz kılmak gibidir. ^:oha, nerden aklıma geldiyse^ bu anlamda cv hazırlandıktan sonra yazılanlar kısaca gözden geçirilmelidir ki görüşme sırasında; "burada profesyonel hokey oyuncusu olduğunuz yazıyor" karşısında tutunacak bir dalınız olsun.

    cv'de her şeyin doğru olması şart değildir. profesyonel bir hokey oyuncu olmayabilirsiniz; fakat bu konuda iki kelam edebilecek ve hatta ikna edici olabilecekseniz yazın gitsin. fakat, yalanlarınıza sizin de inanmanız gerekir. sonra " artiz mi, ne artizi, artiz ne arar bazarda?" durumunda kalmayın.

    cv'nin ilk temas için gerekli olduğunu akıldan çıkarmayın. işveren ya da görüşmeci sizin hakkınızda temel bilgileri edinecektir. o da tek sayfalık bir cv'de en fazla 30 saniye sürecektir. sonrası size kalmış. cv'nizdeki her bir kelime için hazırlıklı olup bazı kalıp cevapları kafanıza hazırlamış olmanız gerekir. sonra şu hale düşmeyin.

    cv hazırlama rehberi, profesyonel cv örnekleri vb. yardımcı oluşumlar sanal ortamda ulaşılabilecek adreslerdir. fakat akıldan çıkarılmaması gereken husus cv'nin hangi amaca hizmet edeceğidir. gereksiz fazla bilgiler ile çok sade bilgiler aynı anlama gelir. işverenin ne istediğini bilmek gerekir.