• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (9.25)
dare mo shiranai - hirokazu koreeda
her birinin babası farklı olan dört çocuk, babalarından habersiz, anneleri ile birlikte tokyo'da bir apartman dairesinde yaşamaktadırlar. kendi hallerinde sadece birbirleri ile iletişimleri olan bu çocuklar, hiç okula da gitmemişlerdir. bir gün annelerinin arkada sadece biraz para ve bir not bırakarak onları terketmesi ile birbirlerine tutunabilecekleri bir kaderle başbaşa kalırlar. böylece kimsenin bilmediği, sadece kendi kurallarını koyup yönettikleri bir dünyanın içinde zorluklarla dolu bir mücadeleye başlarlar. hayatta kalmanın savaşı hiç de kolay olmayacaktır. hele bir başlarına kalmış dört yalnız çocuk için ...


  1. 2004 yapımı japon filmi.

    2004 cannes film festivalinin en iyi erkek oyuncusu ( festival tarihinin en genç ve japonyaya ilk cannes film festivali ödülünü getirmeyi başarmış) seçilen 14 yaşındaki yuya yagira olağanüstü oyunculuğuyla etkileyici bir drama.

    bunun dışında çeşitli festivallerde toplam 13 ödül kazanmış film.

    film 1988 yılında tokyo'da olan ve basına da yansıyan gercek bir olaydan esinlenerek yapılmış
    .
    duru ve yorumsuz bir anlatımı var. acı gerçekliğiyle duygu sömürüsüne dönüşebilecek bir film belgeselcilikten gelen japon yönetmen hirokazu koreeda’nın ellerinde soğuk bir gerçekliğe dönüşmüş. hisleri, zamanın geçişini, fakirliği, mutluluğu küçük sembollerle (kuru boyalar, küçük kızın sekerleri, balkondaki çiçekler, yerdeki oje lekesi vs.) anlatıyor. seyirciyi belli şeyleri hissetmeye zorlamadan, hikayeyi duyarlı, içten ve sade ama son derece etkileyici bir şekilde veriyor.

    hiçbir klişeye uymayan minimalist bir başyapıt.

    !---- spoiler ----!

    tırnaktaki ojeler çıkmış, balkondaki bitkiler büyümüş, çocukların saçları uzamış (çok zaman geçmiş)

    o kadar çok zaman geçmiş ki çoraplara düşkün kızın hiç çorabı kalmamış.

    o kadar çok zaman geçmiş ki çocuk büyümüş ayakkabıları ayağına olmuyor.

    yoksunluğu da uzun uzun market otomatları çekimiyle ironik bir şekilde veriyor.

    ayrıca bir estetik çekim şaheseri de evin penceresinden görünen karede çocukların sol alt köşeden girip sağ üst köşeden çıkmaları.

    taş-kağıt-makas oyunu.

    !---- spoiler ----!