1. işitme engellilerin katılımıyla düzenlenen, 21 dalda sporcunun yarıştığı uluslararası katılımlı en büyük spor organizasyonu.
    23. deaflympic yaz oyunları (olimpiyatları) bu sene 18 temmuz - 30 temmuz tarihleri arasında samsun'da düzenlenecek.

    ekleme: oyunların resmi internet sitesi.
  2. isitme engellilerin egitiminde isaret dilini uzun yillar yok sayan ve turk isaret dilinin yayginlasmasinda ve ogretilmesinde son bir kac yildaki gelismeler haric bir atilim yapilmayan sistemimiz, bu yilki uluslararasi organizasyonda bircok rezalete imza atabilir. iyi takip etmek lazim.

    bu tip bir organizasyonda en onemli hizmet tercumandir ve her ulke farkli bir isaret dili kullandigini goz onunde bulundurursak ortak bir anlasma dili olarak ingilizce ve isaret dili bilen tercumanlar olmasi gerekir. yarismacilarin, ziyaretcilerin vs diger konuklarin kaliteli bir hizmet almasi icinde video tercuman, isikli uyaranlar, cihaz kulananlar icin fm sislemler vs bircok sistem kurulmasi gerekir. samsunda engelliler icin bir duzenleme oldugunu sanmiyorum. trafik isiklarinda, tramvayda, yollarda, binalarda hicbir duzenleme yok. otellere yerlesen konuklar taksi bile cagiramaz, cunku oyle bir sistem yok. rezil olacagimiz bir organizasyon olacaktir. bu tarz organizasyonlara ev sahipligi yapabilecek yeterlilikte bir ulke olamadik olamayiz.

    cok basit bir ornek; gecmiste gorme engelliler icin bir spor organizasyonu yine karadenizdeki bir ilde gerceklesti ve o ilde sesli trafik isigi sadece bir tane vardi ve onu da o etkinlik icin yaptilar, sonrasinda calismadi. kaldirimlarda ise gorme engelliler icin olan kabartmalar sus icin duzenlendigini sananlar tarafindan yapildigi icin bir anlam ifade etmiyor.

    neyse cok kotu girdim konuya ama uzuluyorum bu tarz organizasyonlarda rezil oluyoruz tum dunyaya. insana deger verilmeyen bir toplumda sirf gosteris icin inci boncuk dagitip goz boyamaya devam edilecek. sporcularimizin alacagi birkac basari rezilliklerimizi ortmus gibi davranilacak. uzatmayayim katilacak tum sporculara basarilar.