• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
dear zindagi - gauri shinde
kaira film sektöründe görüntü yönetmeni olarak çalışan kendine has fikirleyle çalışan başarılı, mükemmel bir hayatın peşinde genç bir kadındır. en büyük sorunu ise erkeklerle ve ailesiyle olan ilişkisidir. bir gün tesadüfen alışılmadık bir terapist olan dr. jug ile karşılaşması, hayat hakkında yeni bir perspektif kazanmasına yardımcı olur ve bütün ruhsal sorunlarını çözmeye karar verir. mutluluğun hayatı kusurları ile kabullenmekten geçtiğini fark etmeye başlar.


  1. gauri shinde'nin filmi dear zindagi (sevgili hayat) ne tipik bir hint filmi ne de kadın ve erkek kahramanları tipik. belki de dr. jug rolündeki meşhur bollywood aktörü shah rukh khan'ı nadiren böyle bir rolde izleyebilirsiniz. yönetmen gauri shinde bollywood'un en beş yönetmeninden biri olarak anlatılıyor. diğer filmlerini de izlemeyi düşünüyorum doğrusu özellikle "english vinglish" filmi çok övgü almış.

    yine bir terapi ve ruhsal sorunlarıyla yüzleşip onları çözmek için çabalayan bir insan filmi. elbette çok derinlikli ve sofistike bir şey beklerseniz hayal kırıklığı yaratabilir ancak hoş hoş yanları olan ve çok da didaktik olmadan güzel hayat dersleri veren bir film. gerçekten 2,5 saat çabucak geçti diyebilirim.

    bir sürü alıntım var filmden. hepsi de terapi seansları sırasında dr. jug'ın kaira'ya sözlerinden:

    !---- spoiler ----!

    "bazen zor olan yolu sırf bir sebepten tercih ederiz. kendimizi cezalandırma ihtiyacı duyarız. ama neden? neden kolay yolu tercih etmiyoruz? bunun nesi kötü? özellikle zorlu olan yolu hazır değilken tercih ediyoruz. neden hazır değilken dağa tırmanırsın?"

    "albert einstein der ki: delilik aynı şeyi tekrar tekrar yapıp her defasında farklı bir sonuç beklemektir."

    "geçmişin, bugününe şantaj yapıp güzel geleceğini mahvetmesine izin verme."

    "tek bir ilişkinin her ihtiyacımızın yükünü almasını bekliyoruz. biraz haksızlık değil mi?"

    !---- spoiler ----!