• izledim
    • izliyorum
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.94)
death note
yagami light, zeki ve derslerinde gayet başarılı bir lise öğrencisidir. light için bu dünyada en önemli şey adalettir. haberlere yansıyan cinayetlerden ve insanların yozlaşmasından son derece bıkmıştır. bir şinigami olan ryuk, şinigami dünyasında hep aynı şeyleri yapmaktan sıkılmıştır ve eğlenmek için sahip olduğu iki ölüm defteri'nden birini dünyaya atar. bu defteri light bulur. defteri açtığında ilk olarak kuralları okur. "bu deftere ismi yazılan kişi ölür." maddesini görünce bunu bir şaka zanneder. ama yine de defteri alır. eve geldiğinde televizyondaki haberlerde bir rehin tutma haberi yayınlanır. şüphelinin ismi ve yüzü televizyonda açıklanır. light, tereddüte düşsede "böyle bir şeyin gerçekleşmesinin imkansız olduğu" düşüncesine inandığı için şüphelinin ismini deftere yazar. 40 saniye sonra televizyondan şüphelinin kalp krizi geçirip öldüğünü öğrenince defterin gerçek olduğunu anlar. light, bu defteri kullanarak dünyaya adaleti sağlamak ve yeni dünyanın tanrısı olmak ister. suçluların sürekli kalp krizi geçirerek ölmesi, insanlara bu ölümlerin tesadüf olmadığını hissettirmiştir. halk tarafından light'a "kira" (katil) ismi verilir. bazı insanlar kira'yı adalet adına yaptıklarından dolayı desteklerken, bazı insanlar ise bunun insanlık dışı olduğu gerekçesiyle kira'yı desteklemez. light, insanların kendisini desteklememesine aldırmaz. ona göre ister iyi ister kötü olsun, karşısına çıkan herkesi yok edecektir.
sonra, interpol tarafından bu gizemli ölümler hakkında bir soruşturma başlatılır. soruşturmaya dedektif "l" de dahil edilir. "l", "kira"nın japon vatandaşı olduğunu yaptığı bir test ile anlar. "l", kira' ya yaptıklarının insanlık dışı olduğunu ve bunun için idam edileceğini söyler. böylelikle ikisi arasında bir savaş başlar. kimliği ilk deşifre olan kaybedecektir. (wikipedia)


  1. öncelikle: (bkz: death note başlığını açmanın verdiği kuulluk)

    !---- spoiler ----!

    *deftere adı yazılan kişi ölür.
    *eğer deftere ismi yazan kişi ismi yazılan kişinin yüzünü bilmiyorsa o kişi ölmez, bu kural sayesinde aynı ismi taşıyanlar etkilenmez.
    *deftere adı yazılan kişi en az 40 saniye sonra ölür.
    *eğer ölüm nedeni belirlenmezse, kişi basit bir kalp kriziyle ölür.
    *ölüm şekli yazıldıktan sonra detayları 6 dakika 40 saniye içinde yazılmalıdır.
    *defter eğer yere 1 defa değerse o zaman dünyanın malı olur.
    *sadece defterin orijinal sahibi ölüm tanrısını(şinigami) görür ve sesini duyar.
    *ölüm defteri'ni kullanan kişi ne cennete ne de cehenneme gider.
    *ölüm defteri'ne dokunan her insan ölüm tanrısını görür ve sesini duyar.
    *eğer defterin orijinal sahibi ölürse, defter ölüm tanrısına ait olur.
    *defterin sahibi defteri kullandıktan en geç 39 gün sonrasında ölüm tanrısını görür.
    *defterin orijinal sahibi olan ölüm tanrısı prensipte defterin sahibi olan insana yapacağı hareketlerle yardım etmemeli ve zarar vermemelidir.
    *ölüm tanrısının defterin nasıl kullanılacağı ve içeriği hakkında insan sahibine açıklama yapma zorunluluğu yoktur.
    *ölüm tanrısı ölüm defterine isim ekleyerek ölen kişinin fazla yıllarını alıp kendi hayatını uzatırken insanlar uzatamazlar.
    *ölüm defteri'ni kullanan kişi kendi hayatını kısaltır.
    *ölüm defteri'nin insan sahibi kendi hayat süresinin yarısını ölüm tanrısı gözüyle takas edebilir. *bu göz gördüğü insanın yaşam süresini ve gerçek adını görür.
    *ölüm tanrıları bilindik yöntemlerle ölmezler. ancak bir insana aşık olup onun hayatını kurtarmak için ölüm defterini kullanmakla ölürler.
    *deftere yazılan ve fiziksel olarak mümkün olmayan ölüm şekilleri sonuçta basit bir kalp krizine dönüşür.
    *defterden koparılan çok küçük bir parça bile tam etki gösterir.
    *deftere yazılan tüm mümkün ölüm şekilleri ve detayları ancak okunabilir bir şekilde yazılırsa gerçekleşir.
    *defterin orijinal sahibi olmayan bir kişi bile defteri tam etkisiyle kullanabilir.
    *defter, 780 günden küçük kişileri etkilemez.
    *yazılan kişinin adı 4 defa yanlış yazılırsa defter o kişiyi öldürmez.
    *defter çalınır veya kaybolursa 490 gün içinde geri alınmadığı takdirde sahipliği yitirilir.
    *deftere 490 gün boyunca dokunmayınca (herhangi bir parçasına sayfasına) defterle olan anılar silinir hafıza kaybı yaşanır.fakat deftere dokunduğunda her şeyi geri hatırlar .
    *bir ölüm defterine ismi yazılan kişinin ismi başka bir deftere yazılsa da 2. defter işlev görmez.
    *ölüm meleğinin gözlerine ve defterine sahip olan kişi başka ölüm defterine sahip olan kişinin sadece ismini görebilir. ölmek için ne kadar zamanının kaldığını göremez.

    !---- spoiler ----!
    sde
  2. arkadaşlarımız arasında "anime izlemeye başlama animesi" diye adlandırdığımız, zekaların savaşına tanık olduğumuz anime. şiddetle tavsiye ederim.

    ancak

    !---- spoiler ----!

    yagami gibi muazzam planlar yapan birinin l'i türlü zorluklarla ve harika taktiklerle yenmesinin ardından, tabiri caizse "çoluğa çocuğa yenilmesi" gerçekten büyük hayal kırıklığıdır. hele ki son bölümdeki karşılaşmada yapılabilecek o kadar şey varken, near'ın orijinal defteri aradığını adı gibi biliyorken yagami'nin yaptığı plan adeta l'i yenen yagamiyle çelişiyor. mikami'nin takada'yı deftere yazması ayrı bir falso ama benim bildiğim yagami çok rahat günü kurtarırdı. örn. (senaryoyu tam hatırlamıyorum hatalı olabilir) orijinal defterden bir sayfa kopartıp kendi ismini bu sayfaya 4 kez yanlış şekilde yazardı, daha sonra mikami kapıdan bakarken rastgele şüpheli olabilecek birisi (aizawa olabilir) hariç orada gördüğü herkesin adını kağıda yazabilirdi. böylece mikami'nin yazdığı defter sahte değilse aizawayla yagami hariç herkes ölecek, mikami emaneti çekip aizawayı da indirecekti. eğer defter sahteyse near "burada adı yazmayan kimse o kiradır" dedikten sonra kendinden emin bir tavırla defteri açacak ve yagami'nin adının yazdığını, aizawa'nın adının yazmadığını görecek ve ters köşe olacaktır. aizawa olay yerinde cort diye infaz edilecek, mikami yazdığı isimleri (yazdıktan hemen sonra- ortalık durgunken) misa'ya yollayacak ve "sendeki deftere yagami hariç herkesi yaz bir de aizawayı ekle" diyecek, ardından misa bu isimlerin suratlarını görmediği için bir de fotoğraf çekip yollayacaktır. fotoğraf kısmını yapamasa bile ihale aizawanın üzerine kalacağı için kira kazanacaktır. ben bile şunu azıcık düşünüp yazdıysam kira deathnote'u near'ın o mavi saçından çıkartırdı ama işte...

    !---- spoiler ----!
  3. animeden nefret eden beni kendine bağlamayı ve dahi hayran bırakmayı başarmış dizidir. çok kısa olması tek dezavantajıdır. izleyin izlemeyenleri uyarın.
  4. bu animede beni kendine çeken ne l lawliet'dir ne de light yagami'dir. bu animenin favori adamı bence ryuk! animesini tam 3 defa izledim. bu adamın kafasını anlayamadım arkadaş. hep bakıyorum yorumlarda kira ve l'in kişilikleri karşılaştırılıyor. ryuk hakkında neden konuşulmuyor yahu?

    düşünsenize sıkıntıdan ne yapacağını şaşırmış bir adamsınız. sadece eğlenmek için dünyaya o zamana kadar görülmüş en tehlikeli silahı atıyorsunuz. kime geldiği önemsiz. japonya'nın en başarılı öğrencisinin eline düşüyor. peşinden yola koyulup ona sahip olan insanı izliyorsunuz yıllarca. insanın en çirkin yanlarını görmekten zevk alıyorsunuz. tüm dünya birbirine giriyor. ve adeta tadı kaçmasın diye, spoiler vermek istemeyen adam gibi, bir sürü bilgiyi yagami'den saklıyor bunlar olurken.

    bence bu dizide ryuk'un rolü chaotic neutral. ortalığı karıştıran asıl adam kendisi ama aslında hiçbir şeye karışmıyor gibi görünüyor. bence bu çok zevkli. hatta ben bile yapıyorum bunu. radikal bir konuyu ortaya at, sonra çekil kenara izle. heheh. mükemmel değil mi? at ölüm defterini dünyaya izle curcunayı.

    ha bir de manga'daki kalemine hastayım. o ne güzel kalemdir sayın ölüm meleği?

    !---- spoiler izlemediyseniz açmayın son karelerden alıntı yaptım ağır spoiler----!

    kalem 1 kalem 2

    !---- spoiler ----!
  5. izledikten sonra mangakasının suç ve cezadan etkilendiğine emin olduğum, inanılmaz sağlam bir senaryoya sahip anime. ancak bu düşüncemi ne röportajlarla, ne de mangakanın kendi açıklamalarıyla destekleyebildim. bu düşüncemin basit bir tahmin olduğunu düşünmemeniz için belli başlı sebeplerini aşağıdadır.

    buradan sonrasında hem suç ve ceza hem death note için spoiler var.

    --- spoiler ---

    1) light yagami ve raskolnikov'un karakter benzerliği: iki ana kahraman da genç, zeki ve idealist. light zeki ve başarılı bir lise öğrencisi, raskolnikov ise kendinden çok şey beklenen ve hayatta başarılı olmaya aday, ancak fakirlikten dolayı hukuk fakültesini bitirememiş bir genç. ikisi de dünyadaki yozlaşmanın farkındadır ve ne olursa olsun bunun değişmesi gerektiğini düşünmektedir. light bunu şans eseri eline geçirdiği death noteile gerçekleştirmeye çalışır, raskolnikov ise baltasıyla. ikisi de kendinin üstün ve seçilmiş olduğunu düşünür ve bunu kendilerinden saklamazlar. light "ben tanrıyım", "raskolnikov ise "napolyon ve onun gibi üstün insanlar insanlığın iyiliği için öldürebiliyorsa ben de öldürebilirim, öldürmeliyim" diyerek yola çıkarlar. light ryuk'un ona seçilmedeğini, şans eseri böyle bir güce sahip olduğunu söylese de ve rakolnikov'un kontrol edemediği bir hastalığı ve buhranları olsa da bu onları kibirlerinden arındıramaz. sonlara doğru light'ın psikolojisinin bozulur (ideali uğruna insanlıktan çıkar), raskolnikov'un da cinayetleri işledikten sonraki sürede hastalığı ilerler, psikolojisi bozulur (vicdan azabı ve paranoya). nedenleri farklı olsa da, içlerinde bulundukları durum akıl sağlıklarını etkiler, bu da death note'da ve suç ve ceza'da çok açık bir şekilde görülür.

    2) masum insanların ölmesi (fbi ajanları - lizaveta): light önüne çıkan engellerden kurtulmaktan hiç çekinmez. ray penber ve eşi ve diğer fbi ajanlarını ideali uğruna öldürmüştür. bunu isteyerek yapmamıştır belki, ancak yakalanmamak ve dünyayı iyileştirmeye devam etmek uğruna her şeyin mübah olduğunu düşünmüştür. raskolnikov bu konuda light kadar soğukkanlı olamasa da cinayet anına dahil olan kocakarının kız kardeşi lizaveta'yı öldürmekte tereddüt etmez. böylelikle iki genç de kibir sonucu masum insanların ölümüne neden olmuşlardır. bu kısımlar eserlerin kopma noktalarından sayılabilirler.

    3) sonun benzerliği - çıkarılan ders: ikisi de yola çıktıklarındaki nihai amaçlarına ulaşamazlar. light altı yıl boyunca istediği düzeni sağlayabilmiş olsa da ölümünden sonra dünya kısa sürede eski haline döner. raskolnikov ise yaşadığı travma sonucu cinayetlere devam edemez. death note'un sonunda light planının işlememesi ve her şeyi kaybettiğini anlaması üzerine psikolojisi bozulmuş bir şekilde itiraf eder; yıllardır yaşadığı stres, gerginlik, belki suçluluk o sahnede ortaya çıkar. raskolnikov ise suçluluk duymaya daha erken başlamıştır ama o da uzun bir süre kendini ele vermemeye çalışır, sorgulamalardan yırtar. ama en sonunda o da bir çıkış yolu göremez ve itiraf eder. sonuçta en kısa haliyle kibrin hem diğer insanlara, hem de kişinin kendi psikolojisine verdiği zarar görülür.

    --- spoiler ---

    genelde karakterlerin özellikleri üzerine kurduğum bu benzerlik küçük bir ihtimal de olsa tesadüf eseri de olmuş olabilir. sonuçta ikisi de kibir adalet ve insan psikolojisi üzerine. farklılıklar ise var elbette, light çok daha soğukkanlı ve neredeyse hiç vicdan azabı çekmiyor. ama zaten birebir aynı olduğunu söylemiyorum, sadece esinlenildiğini söylüyorum. ki bu oldukça normal bir şey, suç ve ceza gelmiş geçmiş en büyük romanlardan ve ondan sonraki eserlere etki etmesinden daha doğal bir şey yok. death note mükemmel bir anime ve suç ve ceza'dan esinlenilmiş olması sadece değerini arttırır.
  6. tsubasa'dan sonra yıllarca anime izlemedim. bir dönem oldukça popüler olan helsing'ler, one piece'ler dahi ilgimi çekemedi nedense. ama bir gece can sıkıntısından hangi diziye başlasam diye internette araştırma yaparken death note ile karşılaştım ve yıllar sonra koca bir adam olmuşken çocukluğumda tsubasa'dan aldığım keyfi aldım.
    hikayemiz şöyle gelişiyor ; bir gün japon bir liseli arkadaşımız üzerinde death note yazan bir defter bulur. bakar ki defterde ismi yazılan kişinin öldüğü yazıyor. önceleri inanmaz tabi ama yine de alıp defteri götürür. bir gün denemeye karar verir ve gerçekten de defterin işe yaradığını görür. bütün kötülükleri dünyadan yok etmek üzere harekete geçse de işler bir süre sonra kontrolden çıkar. tabi bu arada insanların anlamsızca ölmeye başlaması üzerine bu ölümleri araştırmak üzere polis teşkilatı bünyesinde gizli bir birim kurulur, birimin başına da yine genç bir kardeşimiz olan ''l '' getirilir. sonrası l ve defter sahibi arasındaki muhteşem akıl oyunları.
    bölümler kısa kısa, 20 dakika civarında. bizim dizilerimiz gibi her bölümde bir sinema filmi izlemek zorunda kalmadan, sıkılmadan ve tempo bir an olsun düşmeden çok keyifli, çok heyecanlı bir polisiye izliyorsunuz. izleyelim,izlettirelim efendim.
  7. anime izlemeye bununla başlamış ve bununla zirvede bırakmıştım. bundan sonra başladığınız animeler-eğer önce hiç anime izlememişseniz-çok yavan geliyor ve death note'da olaylar hızlı ve sürükleyici geliştiğinden diğerleri sizi pek kesmiyor açıkçası. belki de benim o upuzun animelere üşengeçliğimden başlayamayışımdan, başlasamda devamını getiremeyişimden kaynaklanıyor bu bilmiyorum.

    sonuç olarak izleyin, izlettirin.
    kahlo