1. hiç yorum yapmadan direk twitter'da gördüğüm flood'u şuraya bırakayım, her şeyi anlatıyor zaten:

    sayı sistemi oluşmaya başladığında insanlar çok uzun bir süre sadece 1 ve 2'yi bildiler. 3 sayısı ise 1 ve 2'den çok sonra bulunuyor ve önemli bir çokluk belirttiği için kelimenin anlamı tamamen değişiyor. en güzel örneği de eski çin ideogramlarında. anlamı "erkek" olan şekilden üç tane olunca anlam "herkes" olarak değişiyor. "ağaç" anlamındaki şekilden üç tane olunca anlam "orman" olarak değişiyor. "kadın" demek olan ideogramdan üç tane olduğu zaman ise anlam "dedikodu" olarak değişiyor.
  2. doğrudan insan olmakla ilgili bir kavram. son üç gün içinde yapmadım diyen varsa alnından öpebiliriz. hatta o kadar insani ki içinde en temel duyguları barındırır; suçluluk duygusu, iktidar hırsı, kendi ahlakını rasyonelleştirme arzusu, korku. hepsi doğal sebeptir dedikodu için.

    dedikodu her ne kadar başkasıyla ilgili gibi görünse de bizzat insanın kendisiyle ilgilidir. hatta iddia ediyorum birbirini tanımayan iki insan hiç tanımadıkları bir insan hakkında dedikodu yapabilirler. çünkü dedikodu kimseyle ilgili bir olay değildir, dahası herhangi bir olayla ilgili de değildir. hiç bilmediğin bir olay hakkında da atıp tutarsın.

    sorular sormadan geçemeyiz. neden yaparız biz bunu, hangi şüpheler bizi dedikoduya yöneltir, yansıması nasıl olur, sonucunda ne alırız?

    ahlak dediğimiz toplumsal öğretiyi mantığa oturtmak için diyebiliriz mesela. dedikodu yaparız ahlakımızı rasyonel hale getirir artık onu anlamaya başlarız. aksi halde ahlakımızdan şüphe duyarız. suçluluk hissediyoruzdur yaparız dedikodumuzu suçu bünyemizden çıkarırız, kusarız adeta başka birinin üstüne. iktidar kurma hevesine kapılmışızdır, güç hastalığına yakalanmışızdır sürekli dedikodu yaparız ki kimler bizim gibi düşünüyor kimler düşünmüyor anlar kendimizi konumlandırırız. iktidar savaşında safımızı konumumuzu belli ederiz.

    dedikodu böyle yaşamaya dair sosyal bir olgudur, var olmak için yaparız en çok da bizim varlığımızla ilgilidir. ama özneler hep başkasıymış gibi olur.
    abi
  3. çağımızın hastalığı demek doğru olmaz aslında dedikodu için, insanoğlunun doğasında olan bir olgudur. kimi bunu kontrol etmekte çok başarılıyken kimi alışkanlık haline getirir. hangi açıdan bakarsak bakalım olumsuzdur bence.