1. akp'nin can simididr.

    7 haziran seçimlerinde iktidarı kaybeden akp'ye destek için saraya gidip, koalisyon ümitlerini bitiren adamlardan biri olmuştur.

    diğeri için (bkz: devlet bahçeli)
  2. çıkardığı kasetle amatör video sektörüne renk katmış, halktan biri olduğunu herkese göstermiş siyasetçi.
  3. hakkında, bugüne kadar yapmış olduğu yanlışlar bugün yapmış olduğu tarihi konuşmanın doğruluğuna ve gerekliliğine gölge düşürmemeli, diye düşündüğüm kişi.

    bugün tbmm genel kurulunda anayasa değişikliği ile ilgili kanun teklifi görüşmelerinde çok güzel ve makul noktalara temas etmiştir. ülkenin ve milletin geleceği, bekası açısından en azından taraflı tarafsız herkes tarafından art niyet olmaksızın dinlenmelidir.
  4. liderler tarihsel olayları hızlandıran aktörlerdir. sahip oldukları ikna ve organizasyon becerisinin seviyesine göre, temsilcisi oldukları bir toplumsal grubun çıkarlarının daha etkili ve daha çabuk şekilde realize olmasına vesile olurlar. bunu yaparlarken de kendi potansiyelini ve rakiplerinin potansiyelini genellikle sezgileriyle kavrayıp politik hamleler yaparlar, gruplarını peşlerinden sürüklerler.

    yakın dönem türkiye tarihinin yukarıda bahsettiğim önseziden en yoksun siyasetçisi ünvanını belki bir kaç ay sonra tayyip erdoğan alacak. çünkü referandumdan hayır çıkma ihtimali daha yüksek olmasına rağmen, evet çıksa bile kendisinin başkanlık ihtimali çok daha meşakkatli olacak olmasına rağmen anayasa değişikliği sürecini tetiklemiştir. muhtemelen siyasi sonunu hazırlamaktadır.

    bu olana kadar, siyasi önseziden yoksunluk sıralamasında yakın dönem siyasetçileri arasında birincilik deniz baykal'ındır.

    hayır, tayyip erdoğan'ın hapisten çıkıp vekil olmasının yolunu açtığı için değil. bu olması gereken bir şeydi. deniz baykal'ın kabahati, akp'nin iktidara geldiği 2002 yılını takip eden yıllar boyunca muhalefet söylemini sadece ama sadece militer bir laiklik anlayışına dayandırmasıdır. 2007 senesindeki cumuhurbaşkanlığı seçimleri esnasında eşi başörtülü olduğu için abdullah gül'e muhalefet etmesi ve 367 utancına yol açmasıdır. akp hareketinin ardındaki toplumsal gücü göremeyip bu hareketin merkez kadrosunu eski rejimin bürokratik aygıtlarıyla yenilgiye uğratabileceğini düşünmesidir. ve nihayetinde bu hareketin kendi içerisinde daha da kemikleşmesine neden olmasıdır. deniz baykal akp'nin lider kadrolarının efsaneye dönüşmesine yol açmıştır.