• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
Yazar Michel Butor
dereceler - michel butor
bir lise sınıfını betimlemeye çalışmanın sonuçları nerelere varabilir? bir anlatıcı bir'in altı çizilmeli çünkü dereceler'de üç farklı anlatıcı var, bir tarih öğretmeni, içinde kendi yeğeninin de buluduğu bir sınıfta birkaç ders yılı boyunca olan biteni anlatmaya girişiyor. derken yeğenine bırakıyor kalemi, daha doğrusu olayları yeğeninin ağzından aktarmaya başlıyor. üçüncü ve son bölümdeyse, anlatının birinci tekil kişisi, yine yeğen pierre'in aynı lisede yazın öğretmeni olan eniştesi henri.


  1. uzun bir zamana yayılan michel butor okuma planım dereceler ile başladı. yeni baskısı olmayan dereceler dışında aslında yine baskısı bulunamayan değişme kitabını okumak istiyordum ama elime geçen ilk dereceler oldu.

    neyse üç farklı anlatıcının gözünden bir lisenin anlatımına geçiyor butor. aile bağları, yeğenine karşı öğretmenlerin duyduğu çekimser duygular ve yeğenin onları gözlemlemesi...

    burada ilkokul yıllarında tanıdığımız bir rüzgara kapılacağımız aşikar fakat okuldaki akrabalık ilişkilerine dair bir şablon dahi yaratıldığını düşündüğümüzde pek çok öğretmenin aynı çekimserlik duygusuyla hareket ettiğini düşünebiliriz.

    öğrencilerin ders içi halleri, öğretmenlerin ders dışı yaşamları ve bir sınıfı disiplin etme yöntemlerinden tutun tamamen gözlemlere dayalı bir roman butor'dan.