• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.70)
Yazar platon
devlet - platon
platon, felsefenin klasik yapıtlarından biri olan devlet'te, bugünkü üniversitenin öncülü sayılan akademia'nın kurucusu ve hocası sokrates'i konuşturduğu diyaloglarla ideal devletin nasıl olacağını anlatıyor. platon'un insanların mutlu olduğu bir bir devlet ütopyasını anlattığı 10 kitaplık devlet, aynı zamanda "mutluluk felsefesi" üzerine yazılmış bir metin olarak da kabul edilir. günümüzdeki devlet felsefesi konusunda en temel kaynaklardan biri sayılan devlet, bir dost evinde yapılan felsefe toplantısındaki konuşmalardan, tartışmalardan oluşur.platon'un kanaatkâr işçi sınıfının üreterek maddi ihtiyaçlarını karşıladığı, cesur bekçilerin güvenliği ve dışarıya karşı devletin varlığını savunduğu, bilge yöneticilerin yönettiği bu ütopya devletinde her sınıf erdemlidir.devlet'te, adalet, iyi-kötü, doğruluk, eğitim ve gücü, eşitlik, güçlülük ve haklılık, yöneticilik, mutluluk, zenginlik, sanat eğitimi, yasaklar, müzik, beden eğitimi, devletin ne olduğu ve değerleri, devlet biçimleri, devlette kadın-erkeğin rolleri ve eşitliği, çocuk eğitimi, filozofun ne olduğu, filozofların bozulması, demokrasi, insan gibi onlarca konudaki insanlık durumunu okuyoruz.(tanıtım bülteninden) (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)


  1. devlet'te platon sokrates'in ağzından şunları söyler:

    "bir şehirde hastalıklar ve düzensizlikler çoğalınca hastaneler ve mahkemeler kurulur. bir sürü insan da bu işlere hevesle atıldığı için doktorluk ve avukatlık/hakimlik şanlı şerefli meslekler haline gelir. bu o şehirde eğitimin (fiziki eğitim de kastediliyor) bozulduğunun apaçık göstergesidir."

    ne kadar tanıdık değil mi? üniversite sınavlarında en yüksek puanlı öğrenciler tıp ve hukuk bölümlerini tercih ediyor ekseriyetle. neden? çünkü iş garantisi var. neden? çünkü hastalıklar ve hukuksuzluk normalleşmiş. neden? çünkü eğitim yok. neden? çünkü eğiticileri eğitecek ve atayacak kadrolar nereden baksan dört yüzyıldır yozlaşmış.

    adam yüzyıllar öncesinden söylemiş. yapılanlar belli, yapılması gerekenler belli. ama icraat?

    hep tersine hep tersine.