1. bıçak metaforu gibidir. ne için kullanmak isterseniz ona göre şekillenir.
  2. onla da olmaz, onsuz da. insan sosyal bir varlık olduğu için örgütlenmesi doğal olduğu için devlet olmazsa olmazdır ancak devlet demokrasi veya oligarşi veya monarşi yoluyla birçok insanın kaderini bir avuç insanın eline bırakmakta. bu da devleti her ne kadar kendini düzeltme koruma mekanizmaları olsa da insan faktörüne karşı savunmasız bırakıyor. ve herşey de olduğu en önemli faktör insan. nasılsak öyle yönetiliyoruz aslında
  3. "devlet senin en büyük düşmanındır. senden beslenir, seni sömürür. seni korkutur, seni ezer, seni sindirir ve seni kendisine muhtaç olduğuna inandırmaya çalışır. karşı çıkarsan dışlanacağına ikna eder seni. devlet senin en azılı düşmanındır.
    bununla birlikte devletin sana en yakın olduğu seni en çok umursayıp çektiğin acıdan en çok haberdar olduğu ve bu acıyı sonlandırmak için en çok uğraştığı zaman savaş zamanıdır. ortak düşmanınız sizi yakınlaştırır ve "beraber" savaşırsınız. devlet senin için savaşı göze alır ancak sen olduğun için değil. zira sahip kölesini paylaşmak istemez."
    hakkında vaktiyle böyle şeyler karalamış olduğumu düşündüğüm "şey".
  4. dil, tarih ve toprak bütünlüğüne bağlı bir ulusun veya ulusların oluşturduğu tüzel varlık.
  5. devlet ana romanında kerim çelebi ve demircanın annesi olup komşuları tarafından bacıbey diye çağrılan kırbaçlı savaşçı kadın.