1. sezona abartılı bir zam oranıyla başlayan tiyatrolardır. üç büyük şehir için konuşacak olursak, 10 tl olan indirimsiz biletler %50 zam oranıyla 15 tl'ye, 6 tl'lik indirimli biletler ise yine aynı zam oranıyla 9 tl'ye satılmakta -localar 6tl-.

    fiyatlar şehirden şehire değişiklik gösteriyor. trabzon, diyarbakır, erzurum, konya, sivas, van, gaziantep, elazığ, malatya, samsun, çorum, zonguldak, kahramanmaraş, denizli ve ordu gibi illerimizde 4.5 tl'lik indirimli bilet ile oyunları izlemek mümkün.

    zam oranları çok yüksek buna rağmen şehir tiyatrolarına kıyasla ücretler bir tık daha makul. özel tiyatrolardan hiç bahsetmiyorum bile. sanırım tiyatro seyircisi de bu fikirde ki 10:10'da satışa çıkan internet biletlerinin tükenmesi 10:30'u bulmuyor çoğu zaman. aa ama türkiye'de tiyatro izlenmiyordu, hiç talep yoktu değil mi ya ?
  2. bir şey demek istiyor olsam enflasyon oranı belli yüzde elli zam gelen bir şey yok. devlet tiyatrosundan maaş alan pek çok insan tanıyorum. haftada bir uğrarlar. yılda bir oyun çıkarırlar. al sana sanat.
  3. 3-5 liralık zamlara ağlayanların olduğunu gördüğümüz başlık ki her şey her sene zamlanıyor bir zahmet sanat için de aynı şey geçerli olsun.
  4. öncelikle geçen sene 2.5 tl'ye aldığım gıda ürünü bir ara 3 tl oldu , en son gevrek 1.25 olunca da 3.5 tl oldu.

    yazın kumsalda uyduruk 2 plastik şezlong ve 1 küçük şemsiye 20 tl'ye kiralanıyordu. düşün koca sinema salonuna 2 kisi 14 tlye gidebiliyoruz, film gideri var, çalışan gideri var, elektrik gideri var , su gideri var. buna karşın uyduruk bir plastik parçasına adamlar 20 tl istiyor ve boş yer bulamadık. arz, talep meselesi buda.

    şimdi bu ekonomik veriler ışığında bir tiyatro oyunun günde sadece 1 kere oynandığını göz önüne alırsan 15 tl bilet ücreti neden pahalı geliyor? tiyatro biletleri hemen bitme sebebi de ucuz ve az olması.

    son olarak ... bir oyunun sıfırdan hazırlanması ve gösterime girmesi ayları bulabiliyor. bir oyun sadece 1 kere bile oynanacak olsa o oyuncunun devamlı gidip gelmesi, orada emek vermesi gerekir. bu ülkede aldığı maaşı hak etmeyen çok insan var ama devlet tiyatrosu oyuncuları bunların içinde değil!
  5. trabzon devlet tiyatrosunda universite yillarimda bircok oyunu cok uygun fiyatlara izlemistim. oyuncularda cok kaliteliydi ki oradan bircok oyuncuyu tv dizilerinde gorme firsatim oldu. suan ki bilet fiyatlari hakkinda bir fikrim yok ama bir sinema biletinden daha ucuz olduguna eminim. yilda bir oyun bile cikarilsa o oyun tum sehir tarafindan izlenip begeniliyorsa sorun yok bence. asil konusulmasi gereken sehir ve bagimsiz tiyatrolaridir ki son donemde yavas yavas kapatildilar. ayakta kalanlarda ise siyasi yakinliklar ile bir yere gelen ekip.
  6. devlet tiyatroları, adını devlet'ten aldığı için devlet'i yönetenlerin baskısına maruz kalmış bir şekilde özgünlüğünü hızla yitirme eğiliminde. vaktiyle ankara, tiyatro'nun da başkenti olan bir şehir ve o tarihi salonlar sadece oyunu izlemek için değil, o salonları yaşamak için de birebirdi. salon'lara insanların şık giyinerek gitmesi burjuva göstergesi değil salona olan saygıydı. izmir'e göçtükten sonra izmir devlet tiyatroları, ankara kadar iddialı olmasa da sezonu 5-6 oyunla kapatıyordu, buna da şükür dedik. izmir de sonuçta kültür sanat iddiası olan bir şehirdi. yine salonlar güzeldi, sonra karşıyaka salonu bakıma alındı peşine seyirci de kalitesini yitirdi, fısıldaşan ve ellerinde telefon ile oynayan bir tiyatro seyircisi salonları doldurdu. bugünlerde bir konak sahnesi kaldı 5-6 olan oyun sayısı 3'e indi, kolay sahnelenen oyunlar tercih edilir oldu. bunlar benim gözlemlediklerim.