1. etken maddesi propranololdür. hem b1 hem de b2 adrenoseptörlere etki eden non-selektif bir beta blokerdir. bu etkisinin yanı sıra periferik t4 t3 konversiyonunu da inhibe ettiği için hipertiroidisi olan hastalarda tercih sebebidir.
    çok sayıda kullanım alanı mevcuttur. bunlar arasında en önemlileri aritmiler, iskemik kalp hastalıkları, hipertansiyon, mitral kapak prolapsusu, mitral darlık, aort anevrizması, atriyal fibrilasyon, hipertrofik kardiyomyopati ve hipertiroididir. karaciğerden metabolize edilir ve lipofiliktir. dolaşımın yavaşladığı durumlarda metabolizması yavaşlar. yarı ömrü kısa olduğu için günde 2-3 defa kullanılır. ciddi kalp bloğu varlığında, ciddi periferik arter hastalığı olanlarda, astım ve koah hastalarında, damar spazmı ile giden hastalığı olanlarda kullanılmamalıdır. diyabetiklerde dikkatli kullanım önerilir. gece kabuslarına ve erektil disfonksiyona yol açabilir. tansiyon düşüklüğü yapabileceği için hipertansiyon dışında düşük dozlarla başlanır.
    ve evet, off-label bir kullanım alanı da aşırı sıkıntı-stres zamanlarında stresin yarattığı sinüs taşikardisini engellemektir. çoğu hekim - kendisi dahil - beta blokerleri bu endikasyon ile reçete eder. çoğu kardiyolog nonselektif olduğu için propranololü nadiren tercih eder.
  2. esansiyel tremor tedavisinde kullanılan küçük, pembe hap.

    küçüklüğüne aldanılmadan doktor tavsiyesiyle kullanılması gerekmektedir.
  3. muhtemelen strese/sıkıntıya bağlı, ara ara yaşadığım göğüs ağrısı için gittiğim kardiyolog tarafından, heyecan anında sorunsuz içebileceğimin "iç iç, ben oğluma her sınav öncesi içiriyorum." diye tıbbi (!) bir şekilde belirtildiği, aslen kalp ilacı. hapın küçüklüğüne veya her doktora güvenip 1 tam içmeyin, çeyrek içilmesi bile bünyeyi zorlayabiliyor.
  4. propranolol içerir. propranolol, non-selektif bir beta reseptör blokeridir.

    beta 1 adrenerjik reseptörler üzerinden, hem dinlenim hem de egzersiz sırasında kalbin hızını azaltır, sistolik ve diyastolik basıncı düşürür.

    tiremeye^:tremor amplitüdünü azaltır, tremor frekansında bir değişiklik olmaz.^ karşı da kullanılır. etki mekanizması tam olarak aydınlatılamamıştır fakat bunun periferik beta 2 reseptörler üzerinden olduğu düşünülmektedir.

    propranolol rasemik bir bileşiktir. tüm bunları l izomeri yapar. d izomeri ise tirotoksikozda kullanımında t4 ün t3 e dönüşümünü bloke etmekte rol oynar. yine tirotoksikoz da l izomeriyse palpitasyonlar, titreme, anksiyete ve ısıya dayancın kaybı gibi belirtileri iyileştirir.

    migrende kullanımı üzerine çalışmalar devam etmektedir.
  5. şu an ihtiyaç duyduğum fakat evde unuttuğum ilaç.
    aşırı sıkıntıdayım şu an of