• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.33)
die welle - dennis gansel
rainer wegner, öğrencilerinin ilgisizliği üzerine, dikkatlerini çekmek için bir deney yapmaya karar verir: öğrencilerinden kendisini liderleri olarak kâbul etmelerini ve kendisine mr. wegner diye hitap etmelerini ister. “disiplin aracılığıyla güç” sloganını seçer, bir logo yaratır ve gizli bir işaretle iletişim kuran bu gruba “the wave” adını verir. grup giderek kontrolden çıkar ve kısa sürede farklı boyutlara ulaşır.


  1. sosyolojiyle ilgili olanların mutlaka izlemesi gereken bir yapım.
  2. dalga – todd strasser isimli californiya’da bir lisede yapılan gerçek deneyden (üçüncü dalga deneyi) yola çıkılarak yazılmış kitaptan beyazperdeye uyarlanmıştır.

    işlediği konu itibarıyla ibretlik bir film.

    insanların ve insanlığın büyük yanılgısını da ortaya seriyor. herkes kendisinin faşist olmadığı, dünyada yaşanan faşizm ve diktatörlüklerin kendinden uzak ve onun bulunduğu toplumda asla olamayacağını sanıyor. film bize aslında faşizmin dışarıda, başkasında değil, her insanın içinde bulunduğunu, insanın her zaman şiddet ve baskıya nasıl meyilli olduğunu, bunu ortaya çıkartacak ortamlar oluştuğunda hemen meyledebileceğimizi yüzümüze çarpıyor.

    ‘’faşizm, insanlar arasındaki ilişkilerde başlar, iki insan arasındaki ilişkide başlar...”
    ingeborg bachmann

    !---- spoiler ----!

    öğretmen ilk derste: "sizce tekrar bir diktatörlük olur mu?" diye soru soruyordu, öğrencilerden biri de: "hayır, çünkü artık bilinçliyiz." diyordu.

    !---- spoiler ----!
  3. üçüncü hare deneyinin almanya'da bir okulda tekrar yapılmasını konu alan çok sevdiğim bi film. filmin asıl çıkış noktası todd strasser'in the wave adlı kitabıdır.onu da tavsiye ederim.izleyin izlettirin,hatta okuyun okutturun.hitler'in buyruğu altında olmak ne demek ,vicdanın korkup susması ne demek öğrenmek için iyi bir fırsat.
  4. insanlarin fasizme ne kadar meyilli olduklarini anlatan, konusu amerikada yapilmis gercek bir deneye dayanan film.

    oyuncular yeterli konu guzel. verilmek istenilen mesaji cok guzel vermis. uygun bir lider cikarsa fasizme yonelmeyecek topluluk yoktur. ve dahasi insan radikallesmedigi surece topluluk olmanin gunumuzdeki yanliz insanlar surusune nasil bir dinamizm katabilecegine deginmis.

    aslinda cagimiz sorunlarindan birisi bu. kisilerin ustunde bir amac yok. herkes rekabet halinde kendisi icin calisiyor. kimi basariyor kimi basarisiz oluyor. sonunda hedefine ulasanda ise birseyler hep eksik kaliyor.
  5. puan konusunda cömert davranılmış. filmin konusu gerçeğe dayanıyor ve sosyoloji açısından da gayet ilgi çeken bir tema. fakat filmde birçok mevzu vurgulanamamış. sanki çok spesifik bir şekilde öğretmen ergenleri çete haline getirmiş. duygusal eğilimleri, öğrencilerin farklı bakış açılarını göremedik. sadece birlik olup diğerlerini dışlayıp taşkınlık yaptılar. geçişleri hiç hissedemedim. zorlama olmuş hatta bazı sahneler. neyse görmüş olduk.
    abi
  6. konu itibariyle oldukça ilgi çekici ve kolay izlenebilir akıcı bir film. esinlenilen deneyle ilgili yeterli bilgi bulamadığım için yer yer "gerçekten de bu kadar olabilir mi?" diye kendime sordum. dalga'nın bu kadar hızlı yayılması ve geniş bir kitle tarafından benimsenmesi, bu sırada doğru düzgün tepki gösteren yalnızca 2 kişi olması vs. bana biraz izlenebilirliği yükseltmek ve seyirciye şok yaşatmak için yapılmış gibi geldi. öğrencilerin ilk dersten son toplantıya olan değişimleri de yine "yok artık" dedirtecek şiddetteydi. yok gerçekten de durum bu kadar vahimse, ki stanford hapishane deneyi ve milgram deneyi düşünülünce aslında o kadar da uzak bir ihtimal gibi görünmüyor, vay halimize.

    !---- spoiler ----!

    filmin güzel yanlarından biri bir insanın nasıl aşırı bir harekete dahil olabileceğini açık örneklerle göstermesi. neredeyse görünmez olduğunu düşünen asosyal bir çocuğun ilk defa hissettiği aidiyet ve bağlılık duygusu, çekingen ve kendine güveni olmayan bir kızın ilk defa kendini herkesle eşit hissetmesi ve sona doğru açıkça görünen özgüven artışı vs.
    wegner dalga'nın nasıl tehlikeli bir hale geldiğini gösterdiği ve artık bittiğini söylediğinde cılız bir şekilde gelen "ama dalga'yla ilgili her şey kötü değildi ki!" serzenişi de güzel bir noktaydı.

    !---- spoiler ----!