• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.17)
Yazar dan brown
dijital kale - dan brown
ulusal güvenlik teşkilatı dünyanın kaderini değiştirecek ve dijital ortamdaki tüm şifreli metinleri bilecek özel bir bilgisayar üretir. ne var ki, günün birinde bu özel bilgisayar karşılaştığı esrarengiz bir şifreyi çözemez. ve kriptoloji uzmanı, zeki ve güzel susan fletcher göreve çağrılır. genç kadın korkunç bir gerçekle yüzleşir. silahlarla ya da bombalarla değil, amerika birleşik devletleri'nin en güçlü haber alma örgütü olan ulusal güvenlik teşkilatı çözülemez bir şifreyle rehin alınmıştır.sırlar ve yalanlar fırtınasına yakalanan fletcher inandığı teşkilatı kurtarma savaşı verir. dörtbir yandan ihanete uğrayan güzel kadın yalnızca ülkesini değil, kendi canını ve sevdiği erkeği de kurtarmaya çalışır... (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)


  1. spoiler içermez.

    kitabın sonundaki şifreyi hazzını fırsatını pek muhterem çevirmen sayesinde yaşayamadığımız kitaptır. farkında olarak bir şeyler yapılmaya çalışılmış; fakat yeterli olmamıştır.
  2. son derece güzel bir polisiye roman. susan fletcher, nsa bünyesinde çalışan en iyi kriptoloji uzmanlarından biri ve nsa başkan yardımcısı trevor strathmore'un gözdesidir. aynı zamanda dil bilimci olan david becker'a aşıktır. ancak bir gün ensei tankado adında bir adam dijital kale adında kırılamaz bir şifre algoritması yazar. bu nsa ve onun şifre çözücü makinası transltr'nin sonu demektir. strathmore ve susan beraber çalışmaya başlar. david becker da ölen tankado'dan algoritma anahtarını almaya ispanya'ya gider. ancak hulolot adında bir katil de o anahtarın peşindedir. işin içinde iş vardır ve tankado herkesi kandırmıştır. acaba nsa ulusal veri bankasına saldırı mı düzenlenmektedir? susan bu işi engelleyebilecek midir? soluksuz okunan bir roman.
  3. daha lise sıralarında; gecemi gündüzüme katarak okuduğum dan brown kitabı. yazar dini,tarihi ögeleri daha iyi işlediğinden mi dijital ya da bolca teknoloji içeren modern dünya kitaplara yansıtılınca güzel durmadığından mıdır nedir benim için ne melekler ve şeytanlar ne de da vinci şifresi kadar etkilememişti. edebiyat açısından yüksek değeri olduğunu söyleyemem ama okuma alışkanlığı kazanmak açısından güzel bir kitap.
  4. sanırım orta sondaydım abim da vinci şifresi ile beraber almıştı bu kitabı. o da vinci şifresini okurken bende bunu okumuştum. okuduktan sonra kendimi şifrelere falan vermiştim uzunca bir süre.
  5. lise yillarimda okudugum, beni sifreler, kriptoloji uzerine kafa yormaya baslatan bir kitapti. hatta biraz ileri gidip kendi sifrelerimi olusturmaya calismistim. ciddi anlamda kafa harcadim. lise yillarinda okunmamasi gerekiyor sanirim. insan kendini kaptiriyor.

    unutmadan kitabin sonunda bir sifre verilmisti. cozumu cok basit. vakit harcamak istemiyorsaniz cozumu su sekilde;

    !---- spoiler ----!
    verilen numarlarin her biri kitapta yer alan bolumlere ait. numarlarin karsisina ait oldugu bolumun baslangic cumlesinin ilk harfini yazarsaniz ufak bir cumleye ulasiyorsunuz. cozume ulasinca kitabin kapagina bakarsaniz ne demek istedigini anlarsiniz. ceviriden kaynaklanan bir hata olmasin diye cevirmen sifre ile bolum basi harflerinin denk gelmesi icin kafa yormus mudur? yoksa yayin haklari satilirken bu sifrelemeye dikkat edilmesi gerektigi vurgulanmis midir? bilmiyorum ama kitap kendi basina okumasi ve cozmesi eglenceli bir bulmacaydi.

    !---- spoiler ----!