1. dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu. kısaca dehb. hiçbir işe başlayamaz, başladığınız işi bitiremezsiniz.

    karşında konuşan kişiye, söylediklerine odaklanamazsin. gözlerın fildir fildir etrafta gezer.

    yaptığın her şeyden sıkılırsin, bunlar sevdiğin şeyler olsa bile. film izlemek, oyun oynamak gibi.

    insanların sözlerini kesmek veya tamamlamak da göstergelerden biri.

    sırada beklemek ölüm gibi gelir.
    concerta, ritalin gibi kırmızı reçeteli ilaclarla tedavi edilir.
  2. bir şeyi uzun süre devam ettirememek ve sürekli hareket halinde olmaktır. genellikle çocuk yaşlarda kendini belli eder.
    aileler için iki çözüm vardır. öncelikle çocuklarının içe mi dışa mı dönük olduğunu tespit etmek. daha sonra da bu tespit üzerinden tedavi sürecine başlamak.

    çocuk içe dönük bir yapıya sahip dehb ise düşünce oyunları ve aktivitelerine yönlendirilmelidir. satranç, go, bulmacalar, matematik oyunları gibi...

    çocuk dışa dönük bir yapıya sahip dehb ise rekabetin ve insan sayısının çok olduğu oyun ve aktivitelere yönlendirilmelidir.

    hiç bir çocuk içe dönük diye dışa dönük yapılmaya çalışılmamalıdır. tersi de geçerlidir.

    satranç eğitmenliğim süresince bir sürü dehb sorunu olan çocuğu bana getirdiler "ya hocam satranç eğitimi alsın da dikkat eksikliği düzelsin" dediler. çocuğa bakıyorum süper bir dışa dönük. ben o çocuğu bırak iki saati 15 dakika bile satranç tahtasına odaklayamam. onun ilgi alanı farklı ve aslında ebeveynler bu ilgi alanlarını keşfedemediği için dikkat eksikliği sorunu var. yine de deneme amaçlı 2-3 hafta çocuğu alıyorum ve neredeyse hepsinde yaşadığım durum aynı.
    sayın ebeveyn çocuğunuzu çok kişili sporlara yöneltin çünkü bir dışa dönük. ilgisini çeken bir şeyi bulduğunda hem orada hiperaktivitesini giderecek hem de dikkat eksikliğinin olmadığını farkedeceksiniz diyorum ve aldığım cevap şu: benim çocuğum zeki değil mi ??? evet zaten zekayı satranç ile ölçüyoruz ve senin komşularına hava atman için benim senin çocuğuna satranç öğretmem gerekiyor...
  3. dünyada yaklaşık olarak çocuklarda %10, erişkinlerde %5 sıklıkla görülür. fakat 5 dkda adamın yüzüne bakıp, teşhis koyan türk psikiyatrları yüzünden birçok insan; yanlışlıkla depresyon teşhisi konarak tedaviden mahrum kalır. birçok hayat mahvolur.
    bu hastalık kadar sık görülen bir hastalık olmasına ve tamamen biyolojik temelli olmasına rağmen; eczanelerde bunla ilgili ilaçların sayısı antidepresan sayısından kat kat azdır.
    max 12 saatte vucuttan atılan bu ilaçlar nedense kırmızı reçete ile satılır.
    bundan kat kat fazla yan etkisi olan, bağımlılık yapan, vucutta uzun süre kalan antidepresanlar; biyolojik değil psikojik olan ufacık depresyonlar için bile leblebi gibi satılır.
    ayrıca dr. thomas e. brown'un dikkat eksikliği ile ilgili kitapları var.
    arf
  4. ks. attention deficit hyperactivity disorder.

    bilişsel aktivitelerin optimum düzeyde sürdürebilmesi için gereken optimum uyarılma düzeyinin kronik olarak altındaki değerler adhd ile ilişkilendirilebilir.
  5. benim hastalık.

    eğer sende varsa rapor alıp tekli sınıfta sınava girebilirsin.

    edit:bunu yazdıktan sonra iyi bişimis gibi geldiği farkettim. ama bende bu hastalık olmasına rağmen bunu bilmiyordum. sınavdan sonra öğrendim...
    gfy
  6. yaramaz tum cocuklarda oldugu iddia edilen durum. aileler cok seviyorlar cocugum hiperaktif demeyi. kucuk yasta asiri uyarana magruz kalan cocuk buyudukce cevresindeki durumlardan tatmin olmamaya basliyor. misal 6 yasinda pc basinda gta oynatilan cocuk asiri derecede hizli, kanli, isikli uyaranlar esliginde oyun oynuyor sonrasinda okulda basliyor kalem tutmak, tahtaya yazi yazmak gibi az uyaranli etkinliklerden haz alamiyor. daha hareketli seyler pesinde kosuyor ilgisi, meraki, istegi karsilanamiyor. ailede hemen bir doktor tavsiyesi hiperaktif tanisi koyduruyor. koyulmasa bile bu tani o cocuk artik bir hiperaktif gercegiyle buyuyor. ulkede bu tani konulan kisilerde gercekten hiperaktivite oldugunu sanmiyorum. doktorlari da isine gelen bir yontem koy taniyi gonder. sinav donemleri milyonlarca basarisiz ogrenci bu taniya siginip dikkat toplama ilaci kullaniyor. cok bilincsiz bir kullanim var yanlis var ama kime anlatiyorum. adhd ciddi bir durumdur ge ilac tek cozum degildir.
  7. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, çoculukta ortaya çıkan ve erişkin dönemde de devam eden bir bozukluktur. Dikkat eksikliği, hiperaktiv davranışlar ve tepkisel davranışlar en belirgin problemlerdir. Erkeklerde görülme sıklığı daha yüksektir. Toplumda görülme sıklığı yüzde 3 ila 5 civarındadır. Yetişkinlik döneminde, çocuklukta görülen belirtiler azalır ve bazı hallerde yok olur.
    Dikkat eksikliği ve hiperaktivite
  8. kirmizi reçeteli olmayan alternatif için strattera ^:atomoksetin hidroklorür^.