1. ateist bünyenin kendine görev edindiği olay. sorsan mizah yapıyor ama espriler 15 yaş seviyesi.
  2. hangi dinle dalga gecerseniz, o dinin toplumunda yasayamazsiniz. bu kadar basittir. ifade özgürlugu ile alakali bir durum degildir. kutsal dokunulmazdir. ha benim umrumda degil ama, kutsal inanan kisinin zihninde dokunulmazdir. dokunursaniz kişiyi delirtirsiniz. bu kutsallarin fazlaligiyla dogru orantili artar. bugun o ifade özgürü ülkelerin kutsallarina saldirin. benzer bir linç ile karsilasmaniz işten degildir.
  3. %8'lik ateiste karşı %92'nin %90'lık kısmı: "yanacaksınız la hahahahah"
    dindara karşı mizah yahut aynı muameleye tepki: "ooooooooovv"

    oldu tabii dedirten durumdur.

    (bkz: ateistle dalga geçmek) in, (bkz: din ile dalga geçmek) out?
  4. iki yönü olan durumdur. örneklerle açıklayacağım. bir; diyelim bir reklam ajansı çalışanısınız. ve ofisinizde ramazanda oruç tutan tek kişi var. bu kişi ramazanı ciddiye alıyor ve cuma namazını da. böyle bir durumda tüm gün boyunca aç gezen bir kişiye, sırf kendisine öğretilmiş bir ritüeli uyguladığı için şakalar yapıp ne kadar anlamsız bir şey yaptığını anlatmaya çabalamak bana tümüyle manasız geliyor. çünkü bazı insanlar bazı şeyler yapıp mutlu olurlar, iyi hissederler. sırf dinin içeriğinin zayıflığına inanıldığı için bu kişileri mutlu eden şeylerle dalga geçmek doğru değil gibi... çünkü dini ritüel uygulamak futbol maçı izlemek ya da yeni kıyafet almak gibidir. insanı mutlu eder. ikinci örnek ise; kimseyi hedef almıyorsunuz ve din ile alakalı şakalar yapıyorsunuz. bunu yanlışlık ya da saygısızlık olarak değerlendirmek mümkün değil zira postahane sırasında beklemeye dair şaka yapmak ile dini bir başlık hakkında şaka yapmak arasında bence fark yoktur. ancak şöyle bir durum vardır ki dini meseleler genelde kişisel alınmaya müsaittir ve bu konularda şakalar yapılıyorsa tepki görmeyi beklemek gerekir. dünya halkları olarak maalesef empati yeteneğimiz ve anlayışımız o kadar gelişmiş değildir.
  5. saygisizlik örnegidir.

    edit: hangi dine yapilirsa yapilsin, saygisizliktir. ateizmle dalga gecmekle esdeger degildir, ateizm, mensuplarinin, kutsal olarak gördükleri bir inanc degildir. ayrica elestiriyi, dalga gecmekle karistirmamak lazim, inanclar hakli sebeplerle elestirilebilir ama dalga gecmek, saygisizliktir.
  6. din ile dalga geçilmez, dini anlamayan yobaz ile dalga geçilir. yoksa hiç bir dinde mizah konusu olacak birşey yoktur kanımca.
  7. en azından bir dinin kitabında kendisine inanmayanlar için yalancı, hayvanlar gibi, sapık, aşağılık maymun, pislik gibi ifadelerin kullanılması kadar ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilebilir gibi görünen eylem.