1. insanlara yapılan bir saldırı olmadığı ve onların özgürlüklerini kısıtlayıcı, inançlarını yaşamalarına engel olacak davranışlarda bulunulmadığı sürece ifade özgürlüğüdür.

    diğer mitolojik varlıklarla dalga geçmekten farkı yoktur. bunu yapınca hiçbir şey olmaz.

    din baskısını kırmak adına dalga geçmek, mizah çok etkili.
  2. karşınızdakinin dini haricindeki diğer 4300'ü hakkında dalga geçtiğinizde sorun yaşamazsınız.
  3. zeus'un elindeki şimşekle insanları cezalandırdığına inanmayıp bir kureyşli arabın at sırtında göğe yükseldiğine inanan insanlarla dalga geçmektir.

    yunan mitolojisi ne kadar gerçekse, arap mitolojisi de o kadar gerçektir. aklını kullanmayıp ve düşünmeyip böyle saçma sapan şeylere inanan insanlara dalga geçmek ödül olur. belki "ulan bu niye böyle söylüyor?" diyip araştırma isteği uyanır kişide.
  4. seküler bir ülkede bunlar olur ve açıkçası istediğim zaman dinle de, kültürel değerlerle de dalga geçerim benim için mizah malzemesi.

    birilerinin kutsal kabul etmesi, değer yüklemesi onu dokunulmaz yapmaz. 7/24 inanmayanlara lanet eden, cehennemlik kafir yaşamaya hakkı olmayan insan olarak görenlere inat.

    eğer bu özgürlükler için mücadele edilmezse kısmen değil, tamamen bir orta doğu ülkesi oluruz.

    ramazan'da oruç tutmuyor diye dayak yersiniz, karikatür çizdi diye kurşuna dizilirsiniz, dini eleştirdiniz diye öldürülürsünüz, devlet ve toplum yoluyla dini kullanarak insanların beyni yıkanır bunlar yaşandı yaşanıyor.

    burada amaç insanları kızdırmak değil, bunu yapınca hiçbir şey olmadığını göstermek ve seküler kültürü, ifade özgürlüğünü oluşturmaktır.

    insan ile inanç ayrımını yapmak lazım.
    dinlerin canı yoktur.
  5. insanları kırmaya değmez.
  6. iki yönü olan durumdur. örneklerle açıklayacağım. bir; diyelim bir reklam ajansı çalışanısınız. ve ofisinizde ramazanda oruç tutan tek kişi var. bu kişi ramazanı ciddiye alıyor ve cuma namazını da. böyle bir durumda tüm gün boyunca aç gezen bir kişiye, sırf kendisine öğretilmiş bir ritüeli uyguladığı için şakalar yapıp ne kadar anlamsız bir şey yaptığını anlatmaya çabalamak bana tümüyle manasız geliyor. çünkü bazı insanlar bazı şeyler yapıp mutlu olurlar, iyi hissederler. sırf dinin içeriğinin zayıflığına inanıldığı için bu kişileri mutlu eden şeylerle dalga geçmek doğru değil gibi... çünkü dini ritüel uygulamak futbol maçı izlemek ya da yeni kıyafet almak gibidir. insanı mutlu eder. ikinci örnek ise; kimseyi hedef almıyorsunuz ve din ile alakalı şakalar yapıyorsunuz. bunu yanlışlık ya da saygısızlık olarak değerlendirmek mümkün değil zira postahane sırasında beklemeye dair şaka yapmak ile dini bir başlık hakkında şaka yapmak arasında bence fark yoktur. ancak şöyle bir durum vardır ki dini meseleler genelde kişisel alınmaya müsaittir ve bu konularda şakalar yapılıyorsa tepki görmeyi beklemek gerekir. dünya halkları olarak maalesef empati yeteneğimiz ve anlayışımız o kadar gelişmiş değildir.
  7. Hiçbir sakıncası yoktur. Türkiye'de de yıllardır yapılmaktadır. Yalnız dalga geçerken aslen dindarmış gibi davranmaya dikkat edin. Bu takdirde, Günah işleme özgürlüğünden tutun da sevişmeden önce şeyhinizi düşünün demeye kadar istediğiniz kadar dalga geçebilirsiniz. İki bismillah bir maşallah derseniz de kimse şüphelenmez. Bırakın linç etmeyi sizi desteklerler.

    Seküler ülkelerde çok daha açık bir şekilde dalga geçmeniz mümkün. Bunu yaptığınızda insanların bir kısmı size kızabilir ancak bu zaten neyle dalga geçerseniz geçin aynıdır. Ancak kimse size dava açıp hapse atmaya çalışmaz ve devlet büyükleri sizi hedef göstermez.

    Buna örnek olarak da aşağıdakileri verebilirim:
    Ricky Gervais, Noah's Ark:
    God's Boss Craig:
    Cyanide & Happiness:
    Simpsons, Family Guy

    Bu işleri bu adamlar yapınca eğlenebiliyoruz. İki taraftan herhangi biri yanlış yapıyor olabilir. Ama ben diğer taraftaki zihniyeti tercih ederdim.
  8. din ile dalga geçilmez, dini anlamayan yobaz ile dalga geçilir. yoksa hiç bir dinde mizah konusu olacak birşey yoktur kanımca.
  9. din ile dalga geçilmesinin etikliği analiz edilir çoğu zaman,ancak bu sefer farklı olarak neden din ile dalga geçildiğini sorgulayalım isterseniz.

    öncelikle,din,insanı daha iyi biri yapması gerekirken gruplaştıran,eleştirilere kapalı hale getiren,dogmatik ve saldırgan bir hale getiriyor,özellikle ortadoğu coğrafyasında. ' gerçek islam bu değil' düşüncesine sahip bireyler bile bazen zararsız mizahi şeylere hoşnutsuz yaklaşır.

    ayrıca,kendi gerçeklerine ters düşen bir soru sorulduğunda veya yorum yapıldığında sizi ateist olarak görürler. ne olursanız olun,sorgulamadıkları için gözlerinde ateizm dışında dine şüpheli insan modeli bulamazsınız. elbette ki bunlar çoğunluk adına yapılan yorumlar,kaliteli dindar insanlara da rastlayabilirsiniz.

    ' sizin dininiz size,benimkisi ise banadır.' gibi bir cümle varken kendim gördüğüm bir gerçek de şudur ki,'selamün aleyküm' gibi bir lafta ısrar edenler var. resmi bir kurumda bile ' merhaba,iyi günler ' yerine ' selamün aleyküm' gibi bir iletişim etkeni kullanan dindarların sayısı gerçekten çok fazla. bu ülkede yaşayan birinin fikir terörizmine maruz kalmaması mümkün değil. etrafınıza bir bakın,kaç tane cami görüyorsunuz? buna rağmen hala cami yapılıyor değil mi? diyanete ayrılan bütçeye göz atmanızı öneririm.

    uzun lafın kısası,din ile dalga geçilmesi bazen insanların gördüğü fikir baskısına karşı zararsız bir eylem olabilir. nasıl değil neden diye sormak lazım bazen. ve hayır,ateist değilim.
    kg
  10. teorik olarak herhangi bir sakıncası olmamalıdır (ifade özgürlüğü). pratik olarak, bulunduğunuz ortamdaki insanların görüşünü dikkate alarak konuşmak her zaman daha mantıklıdır ve size pozitif geri dönüş sağlar.
    eğer ortamınızda dindar birey yoksa dalga geçip geçmemenizin önemi yoktur.
    eğer dindar ancak toleranslı bir birey varsa, dalga geçmemenizi öneririm çünkü bu kişiler çoğunlukla kafası karışık kişilerdir ve din ile dalga geçmek onları zamanla koyu dindarlar haline getirir. onlarla tartışın ve mantıklı argümanlar kullanın, ve asla zorlamayın. tartışacak bilgi birikiminiz yoksa tartışmaya kalkmayın.
    eğer ortamda koyu dindar varsa, dalga geçmeyin ve dini güzellemeye başlarsa ortamdan uzaklaşın, böylece zamanınızı boşa harcamamış olursunuz. evrimsel biyolojiden hiç bahsetmeye kalkmayın çünkü karşı tarafın argümanları "bu muhteşem x kendiliğinden olmuş olabilir mi" ve "maymundan geldiysek nereye gidiyoruz" seviyesinin üzerine asla çıkmayacaktır.
    ateizm ve agnostisizm okunarak ve üzerinde düşünülerek edinilen ve temeli sağlam ise hayat boyu kalıcı olan fikirlerdir. eğer temeliniz sağlam değilse hiç dalga geçmemenizi öneririm çünkü bir gün söylediklerinizden pişman olabilirsiniz^:based on a true story^^:kendimi kastetmiyorum^.