1. dindarların yaptığını nefret derken kastettiğin herhalde dindarın dinsizlere şeytanın uşakları gözüyle baktığı, yaşamalarının haram olduğu ve ölmeleri gerektiği.bu düşünceler ateiste zarar vermeyi doğuruyor.ölen ateist öldüren dindar. nitekim de çağımızda ateistler inananları öldürdü diye bi haber de görmüyoruz. genelde din adı altında diğer görüşlere saldırılıyor.

    zamanı geriye alalım 1400 yıl öncesine. o zamanda islamiyet yeni yeni yayılıyordu. çoğu inanmayan inananlara zarar veriyor, işkence ediyor, onları öldürüyordu. o zamanda bu görüş hakimdi: dindarın dinsize tepkisini anlarım da, dinsizin dindara olan nefreti niye?
    gamit
  2. allah nefret edince, biz de nefret etmiş sayıldık.
  3. benim gördüğüm en aşağıdan en yukarıya saygısızlıktır. ve bu karşılıklıdır.

    mesela adam diyor ki bi müslüman için konuşuyorum. "o adam komunist" ne var bunda deyince, dinde her varlığın her an yaradanı zikrettiği anlatılır. yaradanı reddederek bütün varlıkları hiçe saydığından bahsedilir. (komunizm dinsizlik değildir ideolojidir bi müslüman pek ala komunist olabilir diye düşünebilirsiniz ama komunizmle mücadele derneklerini görmüş bi toplumdan bahsediyoruz.)

    dinsizin nefreti çok başka; kastedilen kişi deist midir ateist midir bilemiyoruz. ancak en basitinden; narsist tavırlar içerisinde olmayan bu bireyler (gördüklerim), bunlardan pek bahsetmezler belli bi süre sonra. çünkü soruların uslübu olsun, yargılamaya çalıştıkları şeyler olsun; soruların hadsizlik arenasına çekildiğini gösteriyor.

    sunduğum iki örnekteki "kavramları" türk-kürt, sunni-alevi olarak değerlendirince de çok başka şeyler çıkmıyor. "bölücü"yle "faşist" oluyor. "müslüman"la "müslüman bile değil" oluyor.

    çok sıradan ilişkilerde bile hor görmenin neleri doğurduğunu farketmişsinizdir. böyle soru mu sorulur diye hor görüyor. ya hepsi ortada anlayamıyor diye hor görüyor.

    kişiler birbirlerinden, karşılıklı saygı olmadığı için nefret ediyor.
  4. kuranın türkçesini okumadıkları içindir. bende ilk defa üniversiteye başlayınca okuma fırsatı bulmuştum eğer gerçek dindarlar ise zaten nefret etmeleri lazım kuranda benim gördüğüm öyle hoşgörü dini falan değil. kafirleri gördüğünüz yerde öldürün diye bir ayet varken bu soruyu sormak yanlış. ayrıca kuranın türkçesini okuyup anlamak dindarı da dinsiz yapabiliyor orası ayrı. ülkemizde maalesef çocuklara arapçasını ezberlemiş papağanlarca din dersi verildiğinden fırsat bulup da kendi dininin kutsal kitabını açıp okumak zor.
  5. gamit
  6. ben olaya daha biçimsel olarak yaklaşacak olursam; her insanın davranışlarını belirleyen öncelikle güdüleri daha sonra anlayışlarıdır. canlı olmamızın gerekli koşulu olarak ilki zorunlulukla, ikincisi de ilinek olarak insan da bulunduğunu kabul etmek gerekir. peki evrimin de buyurduğu gibi canlının en temel güdüsü nedir? hayatta kalmak. eh, insan da ''doğası gereği politik (toplumsal) bir hayvan'' olduğuna göre kişi bunu 'onaylanma ihtiyacı' kisvesi altında gerçekleştirir ki, bunu da bağımlılığını meşrulaştırabileceği gruba katılarak yapar (bkz: asch deneyi) . şimdi ister din, ister takım, politika veya başka her sosyal grubun oluşumu için öncelikle neye ihtiyaç vardır? ortak düşman anlayışına. öte yandan kişinin bunun ötesine geçebilme imkanı ancak bilinçli olduğu hallerle bağlantılıdır ki, anlayış dediğimiz güdülere yön verebilsin. buradan hareketle çoğu dindar da dar kafalı olduğuna göre, nefret tutumunu onlardan beklemek daha makul gözükebilir, fakat dindar yada dinsiz anlayış nasıl olursa olsun, düşüncesiz her insan anlağını 'malumat' ile doldurduğunda eylemleri benzer olur.
  7. ''din'' ne demek anlamadığı için.
  8. dinci olarak düzeltilmesi gereken ibare.