• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (0.00)
dokuz yüz katlı insan - mustafa merter
her yükseliş ve bir üst kata çıkış, terk edilen kattaki alt kişiliğimizin ölümünü temsil eder.o zaman usulca o kata inip o rolü oynayan oyuncunun kulağına sevgi, anlayış ve muhabbetle "evet sen bensin ama ben sadece sen değilim!" diyerek hayatımızda o rolün hükmüne son verebiliriz. hem onu aslında nefret ettiği bir varoluş tarzından kurtarmış hem de kendimize bir yükseliş imkânı sunmuş oluruz! rolün yani alt kişiliğin terk edilmesindeki en büyük engel, bir üst katın varlığını bilememek, yani rol giderse boşluğa düşerim kaygısıdır. hâlihazırda öğretilen psikoloji, içimizde var olan potansiyele işaret etmediği için, ne yazık ki bizler rollere ve hâllere kilitlenip kalırız. bir üst katın varlığından habersiz olan modern psikoloji bilimi, bir bakıma bu kaygıyı tasdik etmiş olur.

hiç şüphe yok ki, içimizde bir yerlerde bilge bir sanatkâr gizli ve bu sanatkâr her gece bizlere birbirinden değişik oyunlar sunuyor. amacı, içinde bulunduğumuz hayat sahnesinin sadece bir oyundan ibaret olduğunu ve bu sahnede bizi temsil
eden kişilerin sadece birer oyuncu olduğunu bizlere göstermek.


  1. modern psikolojinin çıkmazlarına farklı bir yorum getiren psikoloji kitabı. gereken ilgiyi gördüğüne inanmıyorum. daha büyük kitlelere ulaşması gerekir.
    ''bilindiği gibi, kendini kınayan, yani ontolojik olarak daha yüksek bir konuma çıkarak oradan kendi kendisine bakan insan , başını kaldırdığında hayret bilincinin aydınlattığı muhteşem bir manzara ile karşılaşacaktır.''*

    ''her insan hayatının belirli dönemlerinde ruhunun üst katlarına yönelik bilinç sıçramaları yaşayabilir ama anlamlarını pek çözemez. böylece dar bir bilinç alanını temsil eden katta , yani muhteşem bir sarayın en alt katlarında , bütün hayatını geçirebilir.zaman zaman pencereden diğer katları hissedebilse de ilahi kurallara uygun yaşamazsa oraya varamaz.