1. 5, 10 ve 20'lik banknotların ön cephesine zencilerin konulması planlanan para. ku-klux-klan bu işten hoşlanmayacak.

    bakınız
  2. bizim aklımıza ilk olarak amerikan doları gelse de birçok ülkenin parabirimi bilmemney dolarıdır. (bkz: kanada doları) (bkz: yeni zelanda doları)

    doların birde hikayesi vardır.

    henüz döviz kurlarının olmadığı yıllarda geçer ve şöyledir.
    kanadalılara göre: 1 abd doları= 90 kanada senti,
    amerikalılara göre ise: 1 kanada doları= 90 abd senti.

    bir amerikalı, cebindeki 1 amerikan doları ile dolaşmaya çıkar. karnı acıkır ve simit alır. simidin fiyatı 10 amerikan sentidir. cebindeki 1 doları verir. simitçi bozuk para ararken cebinin bir köşesinde 1 kanada doları bulur, onu verir.

    derken sınırı yürüyerek geçer ve kanada da dolaşmaya başlar. kaleme ihtiyacı olduğunu hatırlar. girer bir kırtasiyeciye. kalemin fiyatı da 10 kanada sentidir. cebindeki 1 kanada dolarını verir. kırtasiyeci de bozuk yoktur ve para üstü olarak 1 abd doları verir. adam kalemi alır ve evine geri döner.
    sonra düşünmeye başlar.
    "yahu sabah evden çıkarken cebimde 1 abd dolarım vardı, şimdi de 1 abd dolarım var. peki, simitle kalemin parasını kim verdi?"
  3. doların daha da çıkmaması için hiçbir neden yok. günü kurtarmak isteyen iktidar spekülasyon der. sonra dolar 3.50 olur gündem değiştirmeye çalışır milletten ne koparırız da telafi ederiz hesapları yapılır. 3.75 olur 4 olur zaten bunun adı da ekonomik krizdir.

    fed faiz artıracağını duyurur, demek istiyor ki getirin arkadaşlar dolarları burada daha karlı çıkacaksınız. yabancı yatırımcı şöyle bi bakar ortama; ohal var uzatılıyor, ilkel kabile gibi cemaatin önde gelenleri ile akp'nin önde gelenleri birbirine dayılandı diye ülke 3 yıldır sarsılıyor. yetmiyor fatura halka kesiliyor sen ocusun, sen bucusun halk baskı altına alınıyor ve güvensizlik tasarrufa meylettiriyor. yetmiyor inşaat sektörü şişirilmiş durumda ne olacağı belli değil kentsel dönüşüm ayağına şirketler kurtarılmaya çalışılıyor. yetmiyor ülkenin ordusu suriyeye giriyor rusya, amerika ile aynı ringe çıkıyor ne olacağı hiç belli olmaz.

    velhasıl fed faiz artırır, decelendirme şirketleri notu düşürür, yabancı yatırımcı kaçar, sıcak para uçar. bu da bize enflasyon, vergi, fatura olarak yansır.

    ek. ben de yatırım tavsiyesi vereyim bari, önümüzdeki haftalarda ppk toplantısı olacak. muhtemelen tcmb pek de bağımsız olmadığı için faiz indirimine zorlanacak. bir ihtimal faiz indirimi kararı ile dolar 2.95-3 seviyesine gelir. hah işte o anda dolar alın, 2017 ortalarına kadar 3.5 olmasını bekleyin.
    abi
  4. çok basit bir denklemi var: ülkene dolar girişi sağlarsan dolar karşısında paran değer kazanır, dolar çıkışına sebep olursan dolar karşısında paran değer kaybeder.

    şimdi ülkenin durumuna bi bakalım.

    en büyük döviz kaynaklarından biri olan turizm bitti bitecek. ihraç edebildiğin hiçbir ürünün kalmamış, buna tarım dahil. eskiden tarım konusunda dünyada kendi kendine yetebilen yedi ülkeden biriyken, bugün birçok tarım ürününü ithal eder hâle gelmişsin. üretebildiğin hiçbir şey yok. ihraç ettiğin ürünler sadece türkiye'de montaj yapan yabancı firmaların ürünleri. yani bu ihracatın aslan payı sana ait değil. üstüne sürekli faizleri düşürmekten bahseden bir siyasi iktidar var. faizler düşsün ki millet daha çok kredi çeksin daha çok borçlansın. toplumsal ve siyasi duruma değinmiyorum bile.

    ben yabancı yatırımcı olsam paramı burda tutmam. çok daha güvenli, para kazanma garantili piyasalar varken niye burda kalayım ki? fed faiz arttırıyor. dolar için amerika'dan daha güvenli bir yer olabilir mi? zannetmiyorum.

    demem o ki, ekonominin gidişatında köklü bir değişiklik olmadığı sürece doların düşmesini beklemek yanlış. he devletin anlık müdahaleleriyle üç beş kuruş düşer, ama genel yönelim yükseliş olur.

    yatırım tavsiyesidir(*:swh)
  5. piyasaları allak bullak etmeye devam ediyor. bugün hangi sektörde iş yapıyor olursanız olun etkilememesi olası değil herhangi bir mal almaya kalktığınızda dışa bağımlı bir ülke olduğumuzdan euro yada dolar üstünden almak zorundasınız o yüzden en küçük esnaftan tutun da fabrikalara kadar herkes bir nevi iş yapamaz hale geliyor. tahmin yapmak gerekirse daha da yükselecektir.
  6. türkiye'de üretim olmadığı sürece uzun yıllar boyunca türk lirası karşısında değerli olmaya devam edecek para birimi.

    böyle giderse yakında o sıfırlar tekrar eklenecek paralara.

    1 dolar = 1.20 tl gibi eşitliklerin olduğu günleri özledim şahsen. bir de 3-4 liraya bira alınabilen günleri.

    yatırım tavsiyesi: eğer bulabiliyorsanız dolarla maaş veren bir yerlerde iş bulun derim. türkiye'den bir apple çıkmadığı sürece zarara uğramazsınız.
  7. günü ebesinin şeysi rakama kapatmış olan kur.

    elinde dolar tutan yatırımcılar da köşeyi döndü ayrıca.
  8. yakında dususe geçecektir. almayı dusunen varsa beklesin.

    geçen yine tarla almak için kredi cekmistim. krediyi de tarla fiyatından biraz daha fazla çektim ki kalan parayla hep hayalini kurduğum ceviz bahçesini kurayim.

    neyse efendim tarlayi aldım, 7-8 bin lira kaldı elimde. tam o sıralar bedelli dedikodulari çıktı, birkaç aya çıkar diye bekliyor insanlar. ben de bunun üzerine ekim işini ertelemeye kalan paramı bedelliye gömmeye karar verdim. dün de gittim yaklasik 2 bin dolar aldım o parayla.

    ne zaman bi işe el atsam ters teper, altın alırim düşer, satarım yine çıkar falan...
  9. kansas city aldatmacası yapacaksak eğer herkesin gözü dolardayken altınla ilgilenmek sizi memnun edebilir. uzun vadede dolar artar ama dengesiz olacağı için kısa vadede +bakiye görmek isteyenler altın alır. boşuna güvenli liman demiyorlar. ben şahsen denemek için 2 gram altın almıştım 1 haftada 7 tl kazandırdı. 45-50 bin tl'lik almış olsaydım 1200-1400 arası bir artış olacaktı.
    abi