1. sayesinde insanları sinir krizine sokan para birimi.

    izahı şöyle mümkün ama kederi öyle derin ki:

    yurtdışında dolar olarak maaşını alıp türkiye'deki hesabına düzenli olarak göndererek 2 senede ciddi bir miktar para biriktiren iş arkadaşım, doları bozdurup tl'ye çevirerek, piyasanın nabzını tuttuğunu iddia ederek belirlediğini uygun zamanlarda ise tl'sini de dolara çevirerek küçük karlar elde etmekte, sevincini gizleyemeden tısss tısss tıss diye gülerken yan sekmeden de doların gidişatını mesai saatleri içerisinde sinsice takip etmektedir.

    kendisine katılmadığım ve "olm 3 iniyo 5 çıkıyo onla uğraşacağıma mobeseden kars kağızmanı izlerim daha zevkli mk" diyerek küçük karlar hesabına çomak uzattığım için beni vizyonsuz olarak görmektedir.

    "gün olur devran döner, tavuk domalır horoz gömer." derdi hep bizim ömer. doların 3,50 ye ulaşacağından habersiz sevinç nidalarıyla "dolar 3,04 oldu lan, aha şimdi voleyi vurdum kardeş" diyerek elinde ne var ne yoksa hepsini develüasyonların yenemediği şanlı türk lirasına çevirdiği sahne gözümün önünden gitmeyen eskilerin piyasa nabzı tutucusu, şimdinin siki tutucusu arkadaşım işte o zamandan beridir gün boyu sövmeye, kendi kendine söylenmeye, garip tikler edinmeye başladı. kafama yazar kasa atmasından da endişeleniyorum açıkçası.

    dolar 3,60 olursa diye de nolur nolmaz hazırda sağlık ekiplerini bekletiyorum, hiç suni teneffüs felan yapamam elin fakirine. (*:düşene depiği fururum) (*:swh)
  2. milletin yeni oyuncağı, alanlar satanlar, dolar muhabbetleri. kampanyalar yürütülüyor, devlet kurumları ve bazı özel şirketler dolara karşı hamleler gerçekleştiriyor. tahminime göre insider trandingçiler 3.5'den dolar bozdu. sonrasında devlet bankaları ya da kim bilir hangi kaynaklarsa artık piyasaya dolar sürüldü. 3.60'lardan 3.40'a geriletildi.

    şimdi siyasi konuları bir kenara bırakırsak (siyasi olmayan bir konu kalmadı ülkemizde) sorulacak tek soru şu; bu dolarları kim toplayacak? yani bu dolarlar bizim işimize yaramıyor, sevmiyoruz gıcık kaptık deyip amerika'ya iade mi edeceğiz? abd, rusya, çin ve avrupa birliği bizim en çok ithalat yaptığımız ülkeler, aynı zamanda en çok ihracat yaptıklarımız da bunlar. euro, dolar dış ticaretin nereden baksan %80'i olmaya devam edecek. dolayısıyla bu dolarlar bize lazım. fakat amerika kendi parasını değerli hale getirmek istediğinde dışa bağımlı ülkelerin parası değer kaybediyor. bu noktada vatandaş birikimini tl ile tuttuğunda enflasyonun da etkisiyle zarara uğramış oluyor. şimdi söylenen şeyse şu; siz dolarları bırakın gerekirse paralarınız değer kaybederse kaybetsin, ithalatçılarımız o doları toplasın işini karla yapsın. burada da ikinci soru geliyor kim bu ithalatçılar? bunu ben de bilemiyorum artık, o birilerinin zarara uğramasını hiçbirimiz istemiyoruz ne hikmetse.

    bir de şöyle bir mevzu var ki insan söylemeye korkuyor. bana göre doların yükselmesi değil, düşmesi spekülasyondur. hatta manipülasyondur. yukarıda izahını yaptığım nedenlerden dolayı. devlet bankalarına talimat verildi ise sıkıntı büyük.
    abi
  3. hep diyorum tarihe tanıklık ediyoruz. biraz boktan bi dönem ama dünya tarihinde distopyayı canlı canlı yaşayan kaç nesil var ki? adamın militanları hala peynir ekmek yeriz diyor. bu illüzyon beni benden alıyor yahu. sanki peynir ekmek ucuz bedava bir şey beni bir gülme alıyor. lan peyniri kim bulmuş? marketten aldığı şeyi peynir sandığı yetmiyor, peynir sandığı şeyin kilosuna 50 tl verdiğini farketmediği yetmiyor bir de delikanlılık yapıyor peynir ekmek yeriz diye. sen zaten bolluk yaşadığını sandığın dönemde bile 50 gr peyniri zor bulup yiyordun.

    hani dese ki bisküvi,cips yeriz çikolata yeriz meyveli yoğurt yeriz reisimiz için eyvallah. hiç sesim çıkmaz zaten öyle yapıyorsunuz. ama gelip de peynir yeriz deyince distopya yeniden canlanıyor. peynir diye bir şey yok arkadaşlar.
    abi
  4. doların daha da çıkmaması için hiçbir neden yok. günü kurtarmak isteyen iktidar spekülasyon der. sonra dolar 3.50 olur gündem değiştirmeye çalışır milletten ne koparırız da telafi ederiz hesapları yapılır. 3.75 olur 4 olur zaten bunun adı da ekonomik krizdir.

    fed faiz artıracağını duyurur, demek istiyor ki getirin arkadaşlar dolarları burada daha karlı çıkacaksınız. yabancı yatırımcı şöyle bi bakar ortama; ohal var uzatılıyor, ilkel kabile gibi cemaatin önde gelenleri ile akp'nin önde gelenleri birbirine dayılandı diye ülke 3 yıldır sarsılıyor. yetmiyor fatura halka kesiliyor sen ocusun, sen bucusun halk baskı altına alınıyor ve güvensizlik tasarrufa meylettiriyor. yetmiyor inşaat sektörü şişirilmiş durumda ne olacağı belli değil kentsel dönüşüm ayağına şirketler kurtarılmaya çalışılıyor. yetmiyor ülkenin ordusu suriyeye giriyor rusya, amerika ile aynı ringe çıkıyor ne olacağı hiç belli olmaz.

    velhasıl fed faiz artırır, decelendirme şirketleri notu düşürür, yabancı yatırımcı kaçar, sıcak para uçar. bu da bize enflasyon, vergi, fatura olarak yansır.

    ek. ben de yatırım tavsiyesi vereyim bari, önümüzdeki haftalarda ppk toplantısı olacak. muhtemelen tcmb pek de bağımsız olmadığı için faiz indirimine zorlanacak. bir ihtimal faiz indirimi kararı ile dolar 2.95-3 seviyesine gelir. hah işte o anda dolar alın, 2017 ortalarına kadar 3.5 olmasını bekleyin.
    abi
  5. dolar yükseldikçe "şimdi uzun düşünsün" hayaline kapılmak, el çırpmak, buradan hayır beklemek ne akla ne hayale sığıyor. korkut hoca ile yapılmış şu röportajı okumanızı öneririm:

    “Kriz gelir Erdoğan gider” beklentisi yanlıştır. Krizler iktidarları otomatik olarak değiştirmez; hatta halk sınıflarının örgütsüz, zayıf olduğu, işsizliğin, sefaletin yaygınlaştığı ortamlarda baskıcı rejimleri güçlendirebilir. “İnsan insanın kurdu” olabilir. Komşular rakip görülür; ihbarcılık yaygınlaşır. Emperyalizme umut bağlamak şaşkınlıktır. Mülkiyet haklarının güvence altında olması yeter; uluslararası sermayenin bir demokrasi önceliği yoktur. Önemli olan her aşamada artan baskılara karşı mücadele etmektir.
    ***
    Böyle bir ortam kapsamlı, kolektif muhalefeti gerektirir. Türkiye’nin bu uygulamalara karşı direnecek muhalefet çevresini birleştirebilecek iki tema var: Birincisi, İslamcı faşizme geçişin kritik eşiği olan Başkanlık sistemine ödünsüz muhalefet, ikincisi ise Cumhuriyet değerlerini (başta laikliği) savunmak…

    röportajın tamamı için
    mesut
  6. bugün 3,75 tl'yi zorlayan para birimi. yakında çok yakında 4 lirayı geçecek.

    aslinda yükselen dolar değil, düşen türk lirası. çünkü euro, sterlin, kanada doları vs hepsi aynı anda yükselişte.
    terördu, başkanlıkti derken iyice dibe battık. hepimize geçmiş olsun.
  7. şu günlerde tarihi seviyeye ulaşmış para birimi. dövletimiz sağ olsun. üstelik ekonomi bakanımız da doların yükselmesinin ekonomimizin ne kadar çok iyi olduğunun göstergesi olarak yorumluyor. bak sen.

    taşradaki kendi kitlesi buna tamah edebilir. dolarla işi yok adamın zaten yükselse ne olacak. geri kalan kitleyi de keriz yerine koyuyorlar herhalde. yakında doların yükselmesini dış mihrakların oyununa bağlayacaklarından korkuyorum. çünkü hiçbir kötü şeyi onlar yapmıyor hep başkaları. gezi olaylarında dolar yükseldi diye ortalığı ayağa kaldıranlar şimdi ali cengiz oyunları çeviriyor.
  8. meryem gayberi tarafından az önce hakkında "Dolar 3.30 olmuş. Olsun. Bize ne elâlemin parasından. Amerika düşünsün" böyle bir yorumun yapıldığı para birimi.

    şakaysa komik değil, ciddiyse çok komik.
  9. doların artması belki hükümet değiştirmez doğrudur ama;

    herşeyi ben bilirim diyen, kendisine düşen herşeyi kötüleyen, yok sayan, vatan haini eden, dışlayan zihniyetin dolarla başa çıkamadığını görmek üzgünüm ama bana zevk vermektedir. ülke kötüye gidiyor dediğimizde har vurup harman savuran, kendilerine göre normal sıradan vatandaşa göre lüks tüketimlerinden vazgeçmiyorken dolar bozdurun diye ekranlarda seslenmek dışında birşey yapamaması beni keyiflendiriyor isteyen vatan haini de diyebilir sorun değil.

    işin bir tarafıda 15 temmuz günü tek lafıyla sokağa döktüğü halk dolar bozmaya gelince pek sesini çıkarmıyor nedense..ülkem adına gerçekten üzülüyorum ama birşeylerin değişme umudu varsa herkes dibi görmeli artık.

    son sözümde türk parası sadece dolar karşısında değil, mülteci sorunu yaşadığımız suriyelilerin parasına karşı bile değer kaybettiğidir.
  10. 3.80'i geçtiği şu günlerde haber bültenleri özellikle ntv'de dikkatimi çeken haber şöyle dolar rekor üzerine rekor kırıyor. haberin içinde rekor kelimesi geçince bu coşkulu anlatım izleyicide bir vay anasını şeklinde tebessüm oluşturuyor olabilir. oysa bizi ilgilendiren özne türk lirası'nın değer kaybı bunu dillendirmek istemiyorlar tabiki. bakın ben de bu yorumu türk lirası başlığı yerine dolar başlığına yazmışım.