1. hakkımız, söke söke alırız.
  2. birilerinin hemen yakınında sigara içip dumanını oraya savuracağı alandır.
    kalba
  3. açık ve net konuşmak gerekirse şimdiki iktidarın yaptığı en iyi şeydir. bu konuda kendilerini içtenlikle tebrik ediyorum.
  4. maalesef insanlar bilinçlenmedikçe hükümetin yaptırımları bu konuda yetersiz kalıyor.

    yolda yürürken sigara içen insanların dışarı üflediği dumandan kaçmaya mecbur muyum ben? yolda insanların içinde yürürken içme şunu değil mi? o kadar krize girdiysen dur bir yerde öyle iç. ama yok, illa insanları tiksindirecek.

    yani insanın bunu akıl edip yapmaması lazım. biz mecbur muyuz senin zehirli dumanını solumaya? git tek başına nerede içersen iç. ama insanda o düşünce ve nezaket yoksa hükümet buna ne yapsın ki?
  5. sigara içmiyorum, kapalı alanlarda kokusundan rahatsız olurum ancak artık boku çıkmaya başladın bu uygulamanın. kapalı alanlarda sigara içenler için özel odalar olması şart o da bir hak nihayetinde.
  6. eğlence mekanlarında gece yarisindan sonra geçerli olmayan uygulama.
  7. artık ortadan kalkmış olan hava sahasıdır. kafeler camla çevreli alanlar yaparak dumansız bir hava sahası yaptıklarını iddia etseler de o camlar açılmadığı için gayet dumanlı ortamlar yaratmaktadırlar. olan tüm insanlara olmaktadır. işletmeciler de müşteri beklentisini karşılamaktadırlar, anlayabiliyorum. ancak yanındaki insana zarar verdiğini bildiğin bir şeyi neden inatla o insana zarar vereceğini bildiğin şekilde tüketmek istersin, anlayamam.
  8. üniversitede kantine giremezdim, içinde oturduğumda arkadaşlarım mutlaka yakardı, oturamazdım.
    evimde babam içerdi, tiksinirdim. misafiri ayrı içerdi iğrenirdim.
    kısaca ömrüm kapalı alanda sigara içenlere ah etmekle geçti.

    dumansız hava sahası olayına çok sevinmiştim. kesinlikle gerekliydi.
    ama ne oldu?

    yolda yürürken içenlerden kaçmam gerekti, bahçede oturalım hava alırız durumu olacağına "orada sigara içiliyordur." diye kapalı alanlara mahkum oldum.

    eğitim şart.
  9. bence çok yetersiz bir uygulama.

    sigara içenlerin normal bir insan olmadığı düşünüldüğünde (sonuçta karar verme yetilerini sigara içmemek için kullanamıyorlar) onların hakları olmadığı sonucuna ulaşırız ki, bu da sigara içmeyenlere bir çok şeyi yapmak için bir hak sağlar.

    hatta hayvan bile sayılamayacaklarını da göz önünde bulundurursak (sonuçta kendilerine zarar veriyorlar, hangi hayvan kendine zarar verir ki) garip bir varlık oldukları sonucuna ulaşabiliriz.

    nitekim sigara içenlerin, sigara içmeyenler gibi iradelerine hakim bir ademoğlu olamadıkları çok açık ortadadır. aslında evrim onların icabına bakacaktır zaten, ama evrimi beklemek yerine bir an önce harekete geçip sigara içenler için "katli vaciptir" fetvasını almak bile düşünülmelidir.

    veya bir zamanlar cüzzamlıların bir araya toplandığı gibi bir ada belirlenerek orada yaşamaları, barınmaları sağlanması düşünülebilir. ancak o adada çalışıp bu ülke için katma değer yaratmalarının önüne geçilmemeli, sağladıkları katma değerin katılımı ile yapılan toplu taşıma araçlarının (özellikle uzun yol trenlerinin) onlarsız çok daha temiz olacağı göz ardı edilmemelidir.