duygu asena

Kimdir?

19 nisan 1946ˊda istanbulˊda doğdu. istanbul üniversitesi edebiyat fakültesiˊnde pedagoji okudu. iki yıl pedagog olarak çalıştı. 1972 yılında hürriyet gazetesiˊnde gazeteciliğe başladı. kelebek gazetesiˊnde köşe yazarlığı, muhabirlik yaptı. ayrıntılı haber gazetesiˊnde muhabirlik yaptı. 1976-78 yılları arasında man ajansˊta metin yazarlığı görevinde bulundu. 1978ˊde gelişim yayınlarıˊna genel yayın yönetmeni olarak girdi ve kadınca ile birlikte onyedi, ev kadını, bella bayan, first gibi pek çok dergi yönetti. bu dönem içinde söz, sabah, güneş gazetelerinde köşe yazarlığı, yöneticilik ve röportaj yazarlığı yaptı. milliyet gazetesinde köşe yazarlığı yapıyor.duygu asena ayrıca umut yarıda kaldı, yarın cumartesi, bay e adlı üç filmde rol aldı.
gazeteciliğinin yanında yazarlığını da sürdüren asena, ilk kitabı kadının adı yok ile adını duyurdu. kitap müstehcen bulunduğundan 1988’de yasaklandı. uzun süren dava sonucunda tekrar yayımına izin verildi ve ardından aynı yıl yönetmen atıf yılmaz tarafından filme alındı.
yazıları ve kitaplarında değindiği temalar nedeniyle asena feminist yazar olarak tanındı.
duygu asena, beyin tümörü nedeniyle tedavi görmekte olduğu vkv amerikan hastanesi'nde 30 temmuz 2006 günü hayatını kaybetti.
eserleri:
*kadının adı yok 1987 yılında yayınladı. kitap bir yıl içinde 40 baskı yaparak türkiyeˊde satış rekoru, daha sonra filme çekilerek gişe rekoru kırdı. 40. baskının satışları sürerken, başbakanlık küçükleri muzır neşriyattan koruma kurulu tarafından muzır bulunarak satışı yasaklandı. bunun üzerine duygu asenaˊnın açtığı davada kitap aklandı. yeni baskıları yayınlandı.kitap 53 baskısıya ulaştı.bu arada kadının adı yok, almanya, hollanda ve yunanistanˊda, bu dillere çevirilerek yayımlandı. ilk baskıları kısa sürede tükendi… yunansitanˊda “best seller” oldu.
*ikinci kitabı aslında aşk da yok, kadının adı yokˊun devamı niteliğindedir. 36. baskıya ulaşan bu kitap da almanya, hollanda ve yunansitanˊda yayımlandı.
*üçüncü kitabı kahramanlar hep erkek 14 öyküden oluşuyor. bu kitap kasım 1992ˊde piyasaya çıktı 18 baskı yaptı.
*kadıncaˊdaki sevilen yazılardana derlediği dördüncü kitabı değişen bir şey yok, temmuz 1994ˊde piyasaya çıktı, gazete bayilerinde 20 bin liradan satışa sunularak, farklı bir yayıncılık anlayışı getirdi ve bir haftada 70 bin adet satarak yeni bir rekor kırdı.
*beşinci kitabı olan aynada aşk vardı çıktı. kitap dört ayda 12 baskı yaptı.


  1. "yazı yazacağım yaşlılığımda da, belki 60 yaşında şimdi yazdıklarımdan çok daha cesur yazacağım.”

    ablası inci asena'nın bir konuşmasından:
    "60 yaş kimbilir ne kadar uzakta görünüyordu ona bunu yazdığı sıralar. düşünüyorum da duygu yaşasaydı, şu geçirdiğimiz kanlı, tecavüzlerle, dayaklarla, cinayetlerle yüklü, üstüne çocuğun hatta bebeğin, can acısı, korkusu, kanı sinmiş, devletin hiçbir acıya sahip çıkmadığı, hatta üstünü örttüğü bu on yılda. duygu yaşasaydı söylediği gibi daha cesur olabilir miydi?"
  2. henüz ufak tefek bir veletken, evdeki kitaplıkta rastlayıp "kadının adı yok" kitabı ile tanıdığım çok değerli yazar.

    errrkekliğini yeni yeni keşfeden bir velet olarak öyle bir dünya açtı ki bana, türkiye'de kadın olmanın, kadın kimliğiyle yaşamanın, var olmanın ne denli zor ve çetrefilli olduğunu çocuğa anlatır gibi tane tane anlatmıştı ta o zamanlar. bugün en azından empati kurabiliyorsam, bunu kendisine borçluyum ve o'na minnettarım. özellikle her erkeğin kitaplığında mutlaka bir duygu asena kitabı olmalı derim. olm valla bak okuyun lan.. bırak şimdi dostoyevski'yi, onu yine okursun.

    ve malesef günümüzün dejenere feministlerinin kendisinden öğrenmesi gereken hala çok şey var. kavgayı mücadele etmek zannedenlerden ziyade, empati geliştirebilen duygu asena'lara çok ihtiyaç var.

    ışıklar içinde uyusun.
  3. türk edebiyatının kadın yazarlarındandır. yayınlanmış 8 kitabı vardır. ilk kitabı olan ''kadının adı yok'' ile adını edebiyat dünyasında duyurdu sene 1987 idi kitap müstehcen bulunduğu için yasaklandı. ama uzun uğraşlar sonucunda tekrardan yasak kalktı ve aynı yıl atıf yılmaz kitabı filme dönüştürdü. filmde aytaç arman, hale soygazi, tarık tarcan gibi oyuncular rol aldı.

    yazı tarzından ve kendi düşüncelerinden dolayı kadınlara olan hassasiyeti nedeni ile feminist olarak anıldı. 2006 yılında beyin tümörü nedeni ile tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.
    http://www.seninle.com.tr/images/stories/soru-cevap/03-2012/mart-2012-mansur-beyazyurek-resim-1.jpg

    ayrıca 2007 yılından bu yana doğan kitap tarafından ''duygu asena roman ödülü'' düzenlenmektedir.