• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.00)
Yazar Thomas Mann
efendi ile köpeği - thomas mann
thomas mann’ın 1919 yılında yayımlanan ve otobiyografik ogeler barındıran anlatısı, mann ailesiyle yasamıs av kopegi kırması bauschan ve sahibi ekseninde temellenir.

yazar, salt buyuk bir romancı degil, aynı zamanda daha kucuk metin turlerinin de ustadı oldugunu bir kez daha hissettirdigi bu anlatısında olaganustu canlı, titiz ve ayrıntılı, yer yer mizah yuklu betimlemeleriyle pastoral bir portre cizer okuruna. okur, bauschan ve sahibiyle birlikte munih’te nehir kıyısında ve kentin yesil alanlarında gunluk gezintilere cıkar, bauschan’ın fiziksel ve karakteristik ozelliklerine yakından bakma fırsatına sahip olur; kopek ile sahibinin arasındaki iliskiye tanıklık eder: bauschan’ın oykusu, kopegin, insanın yasam alanının bu denli icinde olmasına karsın ona hala ne kadar yabancı oldugunu anlatır.


  1. modern edebiyata ickin alegori ve parodi unsurlarının izlerini surebilecegimiz efendi ile kopegi, kent ile kırsal arasında kalmıs, tarihin yok olusa mahkum ettigi idilde sıgınak arayan bireyin, birinci dunya savası’yla degisime ugrayan avrupa burjuvazisinin yasam deneyimine iliskin bir tasvir olarak da okunabilir