1. eski yarim.

    ilk 2007'de girmiştim. lise yıllarımda bir ödev için konu araştırırken denk gelmiştim ve ödevi nerdeyse ekşi'den öğrendiklerimle tamamladım diyebilirim. iyi de not almıştım ehehe. 2 sene falan sadece uzaktan göz gezdirerek sessiz sedasız takıldım. jargonu ve yukardaki butonları çözmem bile baya geç oldu. sonra neden yazar olmuyorum ki deyip yazarlığa başvurdum ve beklemeye koyuldum. o ara yine ekşi sayesinde inci sözlük'ten haberim oldu. bilenler bilir ilk başta inci'ye yazar olmak çok kolaydı. 2. nesil yazar olmuştum inci'de. baya dost edindim inci'den. hala görüşüyorum o adamlarla. kimisi adliyede memur oldu, kimisiyle gezi parkında beraber direndik, kimisi evlenip almanya'ya gitti geldi boşandı, kimisi beko bayiliği alıp beyaz eşya dükkanı açtı vs. sonra inci de çoluk çocuk dolunca bizim tayfa komple bıraktı sözlüğü. yazmıyor hiçbiri artık. tayfa dediğim de 22-37 yaş aralığında 10 kadar adam. neyse.

    bir ara twitter'da takılırken ekşi yazarlığımın onaylandığı hakkında bir mail ile başladı ekşi yazarlık hayatım. 2011'den beri yazmışım. genel olarak okurdum çok yazmazdım anca 600 küsur entry girmişim bu zamana kadar. zamanında nasıl inciyi bıraktıysam, ekşi'yi de son tema değişikliği, yönetimin sorumsuzluğu gibi sebeplerle entrylerimin hepsini silerek bıraktım en nihayetinde. güzel günler geçirdim. özellikle kişisel gelişimimde, fikirlerimin değişmesinde o kadar çok katkısı var ki onlar ayrı bir entry konusu. her şey için teşekkür ederim bu konuda ekşi'ye.

    şu an geldiği duruma bakınca da üzülüyorum. 1 milyon entry silip sözlüğe sırt döndü bir ton adam. ankara patlamasından sonra da girip bakayım dedim neler yazmışlar diye; bakmaz olaydım. sözlük tam bir aktroll yuvası olmuş. en beğenilen entryler tam bir mal turnusolü. patlamayla alakalı yazılanlar, açılan başlıklar falan gözlerimi kanattı. bu kadar sığ adamı yazar yapmak da bir başarıdır. tebrikler ssg tebrikler kanzuk, el birliğiyle salaklar topluluğu haline getirmişsiniz sözlüğünüzü.
  2. kalitesini oldukca dusuren zaman oldurme platformu. yonetiminin kar odakli yaklasimindan geri donmeyecegini farkettikten sonra ardima bakmadan tum emegimi sildim. yazarlari kazanc kapisi olarak kullandigi icin eski havasini bulamayacaktir diye dusunuyorum.
  3. Başlık ayrımı yapmaya karar vermiş sözlük. Tık Parantez içinde başlığın yanına neyle ilgili olduğu yazılacakmış.

    Youreads'in proje aşaması geldi aklıma, ilk akla gelen fikir parantez içine kanal yazmaktı. Fakat sonrasında bunun yeterince işlevsel olmadığına kanaat getirdik. Onun yerine eser sahibi yazarak iki yönlü tarama yolu açmayı tercih ettik. Ayrıca tasnif işini başlıkta değil kanalda yaparak ayrıca bir listeleme imkanı doğdu. Böylece ben bi yönetmen, sanatçı ya da yazarın adını yazıp aratinca diğer eserlerine de ulaşma şansı buldum. Kanala tıklayınca da kategorik olarak diziler filmler kitaplar ayrıştı. Kanal engelleme ile belli kategorileri sol frameden çıkarmayı da başardık.

    Ne bileyim koskoca ekşi sözlük'ün 20 yıl sonunda o kadar ekiple, imkanla hala parantez tercihi yapması tuhaf geldi. 4-5 katmanlı işlevsellik yerine tek katmanlı sunuyorlar, insanlar da beğeniyor. İlginç.
    abi
  4. dediğim dedik çaldığım düdük yönetimi yüzünden takımları toplayıp, entryleri silip geldiğim kutsal reklam kaynağı.
    4li
  5. artık delik deşik olmuş, neresinden tutsan elinde kalacak olan benim için geçmişin efsane sitesi. bir zamanlar yazar olmak hayal iken şu anda yazarlığımdan zerre keyif alamadığım oluşum. her şey doğar, büyür gelişir ve ölür. ekşi sözlük öldü. geçmiş olsun.
  6. an itibariyle dünyanın en büyük erkek whatsapp grubudur.

    spor muhabbeti, survivor, cinsiyetçilik, goygoy...
  7. eskiden ne kadar cok girerdim eksiye. ekside burayi gorup üye oldum, baslarda youreads epey sessiz bir ortam diye sıkılmaya baslamistim. simdi ne zaman girsem eksiye solda basliklarin yanindaki entry sayisini görür görmez hemen geri cıkıyorum. cok boğucu geliyor gözüme, epey kalabalik. ve youreads cok daha güzel diyorum.

    bir de şunu anlamiyorum. mesela bir baslik var altina yazilan yorumlari göruyorum, benim yazmak istedigim şey yazilmissa ben bir daha yazmiyorum niye yazayim ki tekrarini. aynisi zaten. ama orda alt alta bircok insan ayni seyi yaziyo ilginc geliyo bana. vallahi sıkıyorsun ekşi.
  8. insanda artık yazma isteği uyandırmayan site. sadece tema değişikliği sebep olmadı buna, tema olayı belki de son damla oldu. yıllardır hem yazdığım hem okuduğum sözlükten nefret eder oldum. dayatmalar, zorlamalar ve en çok da sesini duyuramamak almış başını gidiyor. sözlük yönetimi yazarları dinlemiyor bile, buna gerek duymuyor. sanki tüm yazarların derdini tek tek biliyormuş gibi bir hava takınıp yel değirmenlerine anlamsız açıklamalar yapıyor.

    hal böyle olunca biz memnuniyetsizlere de valizini toplayıp başka diyarlara göç etmek kaldı ve gördüğünüz üzere o göç çoktan başladı.
  9. kitaplarda okuduğum kavramları, kıyıda köşedeki bir kelimeyi, merakımı cezbetmiş ama çok kimsenin bilmediği bir yazarı bulduğum okuduğum bir sözlükten artık alay ettikleri kadın forumlarımdan daha kötü başlıklarla ilgi, alakayı üzerlerinde toplamaya çalışanların bulunduğu oluşum.
    millet bunu okuyor ve millet bunu istiyor zihniyetinin sözlüğü.
    acı ama ayıpladıkları eleştirip dalga geçtikleri herşeyin merkezi olmaya başladılar!
  10. insanlar ister apoyu destekler ister pkk'yı. ister hitlerden yana olur, ister gandhi'yle bir olup dünya barışı der. özgürlük düşüncelerle değil, eylemlerle ve sonuçlarıyla sınırları çizilen bir olgudur.

    ekşi sözlük, bana göre hala özgür bir ortam mümkün mertebe. tek sıkıntı, artık doyurucu yazılar okuyamamam. bu nedenle uzaklaşıyorum ve yolumuz düştü buralara.

    not: amacım, tartışma ortamı yaratmak değil. ama böyle yazılara da cevap vermek lazım. olmazsa silerim üst kısmı.